Zimski sportovi

Started by SPRING, 21-11-2006, 21:58:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

SPRING

Da, ali mi ne deluje toliko snazno, ne znam zasto.... Mozda zato sto je prethodnih godina stalno oscilirao, na jednoj skakaonici bude super, pa se za drugu ne kvalifikuje... A mozda njegovo vreme dolazi... :wink:

Ariel

Mala ispravka narode, vodoinstalater iz Norve¹ke je Anders Jacobsen (ne Andreas). Deèko je fantastièan samo da ne zavr¹i kao Sven Hannawald koji se pojavio, napravio bum, jedini osvojio prva mesta na sve èetiri skakaonice, bio tu par sezona i jednostavno sagoreo prerano. ©to je najgore Sven nije jedini, ovo je kao prokletstvo meðu skakaèima.

Meni su uvek norve¾ani bili najdra¾i tako da se nadam da æu gledati malog vodoinstalatera na pobednièkom postolju  :~
A ¹to se tièe Lapi-ja sla¾em se da je mnogo oscilirao i ba¹ zbog toga ne oèekujem ne¹to senzacionalno od njega ali ipak ko zna  :wink:

mikele

QuoteMala ispravka narode, vodoinstalater iz Norve¹ke je Anders Jacobsen (ne Andreas).
Hvala na ispravci,nije Andreas,nego je Anders.
QuoteMeni su uvek norve¾ani bili najdra¾i tako da se nadam da æu gledati malog vodoinstalatera na pobednièkom postolju 
Ja vise volim Fince.Navijam za Ahonena,ali posto je on vec na zalasku karijere,nadam se da ce ga bar u odredjenoj meri naslediti Lapi.U globalu navijam za Fince u mnogim sportovima(F1-Hakkinen-Raikonen,WRC-Marcus Gronholm,ski skokovi-Ahonen-M.Hautamaeki).
Ali mislim da je za to "kriv" Mika Hakkinen za koga sam navijao jos od `95 godine kada je postao prvi vozac McLaren-a.

SPRING

Gregor Slirenzauer je pobedio u Bisofshofenu, a pobednik turnira 4 skakonice je vodoinstalater Anders Jakobsen  :~

mikele

Bas mi je drago sto je Jacobsen pobedio,vazno je samo da nije neki Austrijanac  >:D >:D

SPRING

Btw, vodoinstalater sam napisala ironicno, jer me uzasno nervira isticanje toga u prenosu svake skakaonice.... I mislim da su nam grozni komentatori i nedostaje mi Dejvid sa Eurosporta... Zasto su ubacili nase komentatore?  :][

mikele

Ja mislim da komentatori ne misle nista lose kada to isticu,nego samo zele da naglase kako je to veliko iznenadjenje i kako niko nije ocekivao od Jacobsena da tako przo postane glavni favorit jer je do "juce" skakao samo amaterski,tj nije skakao u WC.
To je samo moje misljenje,mozda i gresim.

SPRING

Nisam mislila da pricaju to u nekom losem kontekstu, nego samo da su dosadni...  :roll:

mikele

Da su dosadni,jesu dosadni.Ali dobro razumem ih,ne znaju nista pametnije da kazu.Ali to ti je Eurosport Serbia  :][,bolje bih ja vodio program.Valjda ce se vremenom malo ispraksirati i nece vise da lupetaju koje kakve gluposti.

mikele

Kjetil Andre Omot oti¹ao u penziju


Najuspe¹niji alpski skija¹ u istoriji Olimpijskih igara, 35-godi¹nji Norve¾anin Kjetil Andre Omot objavio je zavr¹etak karijere.

„Nakon 17 godina stalnih putovanja, takmièenja i brojnih povreda, do¹lo je vreme da ka¾em zbogom. Vi¹e nemam ni fizièke ni psihièke snage za nastavak. Vreme je da se posvetim porodici“, izjavio je Omot nakon ¹to je u subotu primio nagradu za najboljeg norve¹kog sportistu u 2006. godini.

Omot je u maju pro¹le godine operisao koleno, a na skija¹ke staze trebalo je da se vrati u januaru, uoèi Svetskog prvenstva u Areu. Ipak, zakljuèio je da je bilo dosta i tako se pridru¾io Laseu Kjusu, koji je u penziju oti¹ao u martu pro¹le godine.

Omot je na Olimpijskim igarama osvojio osam medalja, od èega èetiri zlatne, a poslednje olimpijsko odlièje uzeo je pro¹le godine na Igrama u Torinu, gde je pobedio u superveleslalomu.

Na svetskim prvenstvima skupio je 12 medalja, od èega je pet bilo onih najsjajnijih. Jednom je bio ukupni pobednik Svjetskog kupa (1994.godine), a u trkama Svetskog kupa zabele¾io je 21 trijumf i èak 62. puta bio je na postolju.

(MONDO)

Legendo zasluzio si da odes u penziju kao i tvoj veliki prijatelj i rival Lase Kjus.Norveska ce se nacekati pa da ponovo ima tako sjajan tandem u alpskim disciplinama.

mikele

Austrijanac ©enfelder skijao nag!

Austrijski smuèar Rajner ©enfelder stavio je na pravi test toplo vreme u evropskim skija¹kim centrima, odluèiv¹i da se u sredu spusti potpuno nag niz èuvenu Lauberhorn stazu u ©vajcarskoj.

Dvadesetdevetogodi¹nji smuèar, dva puta osvajaè olimpijske bronze i povremeni pop muzièar, fotografisan je kako trenira bez odeæe, samo sa skijama, u èizmama i sa narand¾astom kacigom. Temeratura je bila oko pet stepeni Celzijusa.

U izjavi na njegovom internet sajtu on je naveo da se skijao nag po¹to je izgubio opkladu sa svojim fizioterapeutom, koji mu poma¾e da se opravi od povrede koju je zadobio u padu na treningu pro¹le nedelje.

©enfelder je precizirao da je obeæao da æe skijati nag ako bolovi popuste do srede ujutro.

"Nisam primetio fotografa. To je bila privatna opklada. Nisam planirao da ova cela stvar dospe u javnost. Ipak, sreæan sam ¹to su bolovi popustili i ¹to nije bilo hladno dok sam ispunjavao obeæanje", dodao je ©enfelder.

Neobiènu avanturu ©enfelder je izveo dok su ostali skija¹i Svetskog kupa imali slobodan dan, po¹to su organizatori zbog visoke temperature bili prinudjeni da otka¾u prve zakazane zvaniène treninge za trke predstojeæeg vikenda.

Glavni trener austrijskog skija¹kog tima Toni Giger rekao je da nije previ¹e impresioniran onim ¹to je uradio njegov skija¹, ali je rekao da ne veruje da æe ga Savez zbog toga kazniti.

"Lièno, nemam problem sa golotinjom, ali ovo je bila nenajavljena akcija na javnom dogadjaju, pa bismo mogli da poprièamo sa njim", dodao je Giger.

(Beta)

hulio_salinas

Novi problemi alpskih skija¹a
12/01/2007 | Izvor: Beta



Organizatori Svetskog kupa u alpskom skijanju i dalje imaju brojnih problema zbog vremenskih prilika u Evropi ove sezone, a samo u petak su otkazana dva takmièenja.

Prvo je zbog visoke temerature i ki¹e koja je padala tokom noæi otkazana superkombinacija u mu¹koj konkurenciji  u ¹vajcarskom Vengenu, a potom je otkazan i spust skija¹ica u austrijskom ski centru Altenmarkt-Cauhenzeu, zbog jakog vetra.

Super-kombinacija, koja se sastoji iz spusta i slaloma, prvo je takmièenje koje je u tri dana trebalo da se odr¾i u Vengenu. Organizatori se, ipak, nadaju da æe u subotu moæi da se odr¾i spust na èuvenoj stazi Lauberhorn. Slalom bi trebalo da se vozi u nedelju, ali bi moglo da se desi da umesto te discipline u nedelju bude odr¾ana super-kombinacija.

Ove sezone odr¾ana su samo dva takmièenja u super-kombinaciji. Zakazane su jo¹ dve - prva u Val d'Izeru, a druga u Kicbilu, ali je druga pod znakom pitanja zbog nedostaka snega.

U ¾enskom Svetskom kupu, organizatori su prvo odlo¾ili poèetak spusta za tri sata, a potom su, po¹to se samo jedna takmièarka spustila, otkazali dana¹nje takmièenje.

To je prva trka ove sezone otkazana zbog vetra, koji je duvao brzinom veæom od 60 kilometara na èas. U Altenmarkt-Cauthenzeu u subotu bi trebalo da bude odr¾ana superkombinacija, a u nedelju superveleslalom.

mikele

SKI SKOKOVI: Trijumf Jakobsena u Vikersundu
(http://img70.nono9.us/my.php?image=v43626p0jq9.jpg)

Norve¾anin Andreas Jakobsen pobednik je takmièenja u ski skokovima koje je u subotu odr¾ano u Vikersundu u okviru Svetskog kupa.

Pobednik ovogodi¹nje turneje "Èetiri skakaonice" do trijumfa je stigao zahvaljujuæi skokovima od 208 i 193,5 metara.

Drugo mesto zauzeo je Austrijanac Tomas Morgen¹tern, dok je treæa pozicija pripala Fincu Matiju Hautamekiju.

Trijumfom u Vikersundu, norve¹ki takmièar saèuvao je vodjstvo u generalnom plasmanu, ispred Austrijanca Georga ©lirencauera i ©vajcarca Simona Amana.
=====================================================================================================================
SKIJANJE: Matu superkombinacija u Vengenu
(http://img75.nono9.us/my.php?image=v43716p0jn6.jpg)

Austrijanac Mario Mat pobedniik je superkombinacije Svetskog kupa koja se u nedelju vozila u ¹vajcarskom Vengenu.

Austrijski skija¹ je slavio sa ukupnim vremenom 2:27:87, a preostala dva mesta na podijumu zauzeli su ljubimci domaæe publike, Mark Berto, koji je zaostao 38 stotinki, i Silvan Curbrigen, koji je od Mata bio sporiji 41 stoti deo sekunde.

Vodjstvo u generalnom plasmanu Svetskog kupa zadr¾ao je Norve¾anin Aksel Lund Svindal, a slede ga ©vajcarac Didije Kiu i Amerikanac Bode Miler.

Superkombinacija Vengen:
1.Mario Mat (Austrija) 2:27:87
2.Mark Berto (©vajcarska) 2:28:25
3.Silvan Curbrigen (©vajcarska) 2:28:28
4.Ivica Kosteliæ (Hrvatska) 2:28:48
5.Daniel Albreht (©vajcarska) 2:28:71
6.Benjamin Rajh (Austrija) 2:28:72
7.Didije Defago (©vajcarska) 2:28:88
8.Aksel Lund Svindal (Norve¹ka) 2:28:89
9.Romed Bauman (Austrija) 2:29:00
10.Ted Ligeti (SAD) 2:29:08


Poredak u superkombinaciji:
1.Mark Berto (©vajcarska) 173
2.Aksel Lund Svindal (Norve¹ka) 172
3.Ivica Kosteliæ (Hrvatska) 150
4.Romed Bauman (Austrija) 118
5.Rajner ©enfelder (Austrija) 106
6.Ted Ligeti (SAD) 102
6.Mario Mat (Austrija) 102
8.Silvan Curbrigen (©vajcarska) 89
9.Niklas Rajner (©vedska) 87
10.Peter Fill (Italija) 82
...

Generalni plasman Svetskog kupa:
1.Aksel Lund Svindal (Norve¹ka) 703 boda
2.Didije Ku¹ (©vajcarska) 651
3.Bode Miler (SAD) 640
4.Peter Fil (Italija) 534
5.Benjamin Rajh (Austrija) 520
6.Kale Palander (Finska) 387
7.Marko Bu¹el (Lihten¹tajn) 371
8.Mihael Valhhofer (Austrija) 364
9.Mario ©ajber (Austrija) 332
10.Didije Defago (©vajcarska) 319
====================================================================================================================

SKIJANJE: Mankuzo slavila u superkombinaciji
(http://img271.nono9.us/my.php?image=v43703p0jb2.jpg)
Amerièka skija¹ica D¾ulija Mankuzo pobednica je druge superkombinacije Svetskog kupa, koja se u nedelju vozila u austrijskom Altenmarktu.

Mankuzo je slavila s vremenom 2:09,16 minuta, a drugo mesto osvojila je njena zemljakinja Lindzi Kildou, koja je zaostala samo ¹est stotinki. Treæa je bila vodeæa u ukupnom plasmanu Svetskog kupa i pobednica prve superkombinacije u Rajtalmu, Austrijanka Marlis ©ild.

Amerikanka je sjajno odvezla skraæeni spust, nakon kojeg je imala prednost od èak 88 stotinki nad drugoplasiranom Kildou, odnosno 99 stotinki nad Francuskinjom Mari Marsan-Arvije. Trenutno najbolja svetska slaloma¹ica, Marlis ©ild u spustu je previ¹e zaostala (1,75 sekundi), pa joj ni odlièni slalom nije mogao da donese novu pobedu.

(MONDO)




mikele

#43
SKIJANJE: D¾ulija Mankuzo osvojila Kortinu
(http://nono9.us)
Amerikanka D¾ulija Mankuzo pobednica je treæeg superveleslaloma sezone, devetnaestog od ukupno 33 takmièenja za Svetski kup alpskih skija¹ica.

"Super-d¾i" vo¾en je u petak u italijanskom zimskom centru Kortina D'Ampeco, posle troipoèasovnog odlaganja zbog ki¹e.

Olimpijska ¹ampionka u veleslalomu iz Torina 2006, Mankuzo je na stazi Olimpija dele Tofane postigla treæu pobedu ove sezone po¹to je na cilj stigla u vremenu 1:16,25 minuta. Ona se time probila na treæe mesto u generalnom plasmanu Svetskog kupa.

Drugu poziciju u Kortini je zauzela Austrijanka Nikol Hosp sa 33 stotinke zaostatka, dok je njena zemljakinja, treæeplasirana Renate Geèl, bila sporija za jo¹ jedan stoti deo sekunde.

U generalnom plasmanu Svetskog kupa vodi Austrijanka Marliz ©ild sa 881 bodom, a slede je Hosp sa 828, Mankuzo sa 634 i Geèl sa 601 bodom.

U superveleslalomu je Geèl vodeæa sa 260 bodova, ispred Hosp (196), Amerikanke Lindzi Kildou (130) i Mankuzo (113).

(Tanjug)
====================================================================================================================

SKIJANJE: Renata Geèl kraljica Kortine
(http://nono9.us)
Austrijanka Renate Geèl zabele¾ila je ¹estu uzastopnu pobedu u spustu na stazi u Kortini d' Ampeco. Tridesetjednogodi¹nja veteranka je u èuvenom italijanskom zimskom centru trijumfovala u vremenu minut, 31 sekunda i 14 stotinki.

Drugoplasirana Amerikanka D¾ulija Mankuzo za pobednicom je zaostala 17 stotinki, dok je treæe mesto iznenadjujuæe osvojila malo poznata Francuskinja Mari Mar¹an Arvije.

Nakon pobede u Kortini, Renate Geèl je preuzela vodjstvo u poretku spusta¹ica za Svetski kup sa 425 bodova, na drugo mesto se probila Mankuzo sa 366, dok je do ove trke vodeæa Amerikanka Lindzi Kildou pala na treæu poziciju sa 340 bodova.

U generalnom plasmanu Svetskog kupa i dalje vodi Austrijanka Marliz ©ild sa 828 bodova, druga je njena sunarodnica Nikol Hosp sa 801, sledi Mankuzo sa 734, a èetvrta je Geèl sa 701 bodom.

(MONDO)
====================================================================================================================
SKIJANJE: Dalsanova prva pobedu u karijeri
(http://nono9.us)

Francuz Pjer-Emanuel Dalsan pobednik je spusta koji je za Svetski kup u subotu vo¾en u Val d’Izeru.

Dvadesetevetogodi¹nji Francuz je do prve pobede u karijeri stigao ostvariv¹i vreme minut, 56 sekundi i 37 stotinki.

Drugo mesto zauzeo je Kanadjanin Erik Gaj koji je zaostao 26 stotih delova sekunde, a na treæi stepenik pobednièkog postolja popeo se njegov zemljak Manuel Ozborn Paradi.

Vodjstvo u generalnom plasmanu Svetskog kupa zadr¾ao je Norve¾anin Aksel Lund Svindal, a slede ga ©vajcarac Didije Ku¹, koji je prvi u poretku spusta¹a, i Amerikanac Bode Miler.

(MONDO)



mikele

Senzacionalna pobeda Urbana,tezak pad za Ceha Mazoha
Izvor:sportnet.hr

(http://www.putfile.com/pic.php?img=4561359)
Rok Urbanc senzacionalni je pobjednik prvog dana natjecanja u poljskim Zakopanima. Skokom od 136 metara Slovenac je zavr¹io prvu seriju kao vodeæi, a buduæi da su se krajem druge serije pogor¹ali uvjeti, ¹to je rezultiralo te¹kim padom Èeha Jana Mazocha, ¾iri je odluèio kako se druga serija neæe odr¾ati, èime je Urbanc do¹ao do svoje prve pobjede u Svjetskom kupu...Iako je prijepodne sugeriralo kako æe oko 40 000 gledatelja u Zakopanima u¾ivati u natjecanju, veæ od samog poèetka natjecanja bilo je vidljivo kako æe vjetar zadavati velike probleme organizatorima. Probleme s vjetrom na svojoj su ko¾i najbolje osjetili Martin Höllwarth, koji je briljirao u kvalifikacijama, da bi u prvoj seriji doskoèio na svega 91.5 metar. Slièna situacija bila je sa Martinom Kochom (104.5m), Dmitryem Vassilievim (103.5), Simonom Ammannom (102) i Michaelom Uhrmannom (102), koji su ostali daleko ispod prve 30-orice.
Za najbolji rezultat prve serije pobrinuo se Slovenac Rok Urbanc, koji je doskoèio na 136 metara, dva i pol metra du¾e od Roara Ljoekelsoeya, koji je nakon brojnih razoèaranja u dosada¹njem tijeku sezone konaèno do¹ao do pravog rezultata. Skok od 133.5 Norve¾aninu je bio dovoljan za drugo mjesto, dok je dvostruki pro¹losezonski pobjednik Matti Hautamaeki skokom od 131.5 metra osvojio treæe mjesto.
Neugodni vjetar dodatno je pojaèao u drugoj seriji, no natjecanje je i¹lo svojim tijekom sve do 15. nakon prve serije, Èeha Jana Mazocha, koji je skok zavr¹io neugodnim padom, nakon èega je u besvijesnom stanju prevezen u bolnicu. Ni nakon Mazochovog pada ¾iri nije odluèio prekinuti natjecanje, ali je nakon jo¹ èetiri natjecatelja ipak donesena odluka kako daljnjeg natjecanja neæe biti te da se rezultati prve serije progla¹avaju konaènim.

Zakopane, rezultati, 20.1.2007.:
1. R.Urbanc (SLO) 136.0m 143.3
2. R.Ljoekelsoey (NOR) 133.5 138.8
3. M.Hautamaeki (FIN) 131.5 134.7
4. T.Hilde (NOR) 132.0 133.6
5. A.Malysz (POL) 129.5 131.6
6. M.Schmitt (GER) 129.0 131.2
7. A.Jacobsen (NOR) 129.5 130.1
8. M.Solem (NOR) 127.5 123.5
9. G.Schlierenzauer (AUT) 125.5 122.4
10. T.Morgenstern (AUT) 123.0 119.4
...

Svjetski kup, ukupni poredak:
1. A.Jacobsen NOR 757 bodova
2. G.Schlierenzauer 613
3. S.Ammann SUI 562
4. A.Küttel SUI 478
5. T.Morgenstern AUT 434
6. A.Malysz POL 407
7. A.Lappi FIN 384
8. M.Hautamaeki FIN 327
9. J.Ahonen FIN 280
10. D.Vassiliev RUS 212
...