Struja od svinjskog izmeta

Started by benefit, 25-06-2007, 16:48:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

benefit

Poljska: Struja od svinjskog izmeta


17:04 | Izvor: Beta 
Var¹ava -- Poljska, ugro¾ena skupom strujom, se okreæe biogasu koji æe proizvoditi od svinjskog izmeta u specijalnim elektranama.


Poljska ima obavezu da do 2010. èak 20 odsto elektriène energije proizvodi iz obnovljivih izvora
Izmet koji na velikim farmama proizvode prasiæi i svinje, stalni je izvor svaða farmera sa me¹tanima zbog smrada, ali odnedavno na njega Poljaci gledaju kao na "crno zlato", jer zahvaljujuæi metanu mo¾e da se pretvori u elektriènu energiju.

Prvu i za sada jedinu elektranu "na svinjski izmet" izgradilo je pre dve godine u severnoj Poljskoj dansko preduzeæe Poldanor kao uzgredni produkt svojih farmi sa oko 200 hiljada svinja.

Poljski mediji pi¹u da kada bi u struju bio pretoèen izmet svih 16 miliona svinja, koliko se gaji u Poljskoj, zemlja bi dobila vi¹e od osam hiljada megavata, dok najveæa poljska elektrana Belhatuv ima snagu od 4.400 megavata.

Veliko interesovanje za to biogorivo vlada i meðu poljskim energetièarima, a pogone u saradnji sa sitnijim farmerima planiraju i drugi u energetskoj bran¹i, kao na primer poljsko preduzeæe Zeneris.

"Perspektiva je vrlo zanimljiva. Kao prvo, stupa na snagu obaveza da se izmet sa farmi èuva u zatvorenim prostorima, te æe farmeri ionako morati da investiraju u to, a mi im nudimo mnogo bolje re¹enje", ka¾e ¹ef Zenerisa Marek Perèinjski i dodaje da æe njegovo preduzeæe kao ulog dati tehnologiju za preradu u biogas i elektriènu energiju.

Takav ekolo¹ki naèin proizvodnje struje finansiraæe iz svojih fondova i Evropska unija, a "Poljska ima obavezu da do 2010. godine èak 20 odsto elektriène energije proizvodi iz obnovljivih izvora", podsetio je Perèinjski.