U maju zabele¾en pad kupovne moæi

Started by Bred, 18-07-2008, 13:04:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- U maju je opala kupovna moæ potro¹aèa u Srbiji, u veæini gradova proseène zarade dovoljne su tek za minimalne potro¹aèke korpe.

U maju je opala kupovna moæ, ¹to je, prema istra¾ivanju Ministarstva trgovine, uslovljeno padom proseène zarade i poveæanjem cena pre svega prehrambenih proizvoda, koji je evidentiran u obe "potro¹aèke korpe", minimalnoj i proseènoj.

U maju je proseèna zarada od 32.147 dinara bila dovoljna za tro¹kove minimalne "potro¹aèke korpe", koja je iznosila 21.380 dinara, ali ne i za tro¹kove proseène korpe, koja je ko¹tala 33.054 dinara.

Posmatrano po gradovima, kupovna moæ iznad proseka Republike, merena kroz obe "potro¹aèke korpe", registrovana je u Beogradu, Novom Sadu, Panèevu, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu.

U svim gradovima koje statistièari prate, proseènom meseènom zaradom mogli su da se plate proizvodi minimalne "potro¹aèke korpe", a u Beogradu, Novom Sadu i Panèevu i proseène.

Procenjuje se da su cene osnovnih namirnica u prvih ¹est meseci porasle u proseku za 15 do 25 odsto.

Istovremeno, kako procenjuju Veèernje novosti, inflacija je bila dvostruko i trostruko ni¾a, iako je uveliko prema¹ila projektovani nivo. Takoðe, benzin i nafta su na pumpama u Srbiji skuplji nego u svim zemljama u okru¾enju i od mnogih u Evropi.