„Galenika“ vredi i do 600 miliona evra

Started by Bred, 10-08-2008, 16:59:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: T. Nikoliæ-Ðakoviæ |

Farmaceutski giganti sa zapada bacili su oko na „Galeniku“, a njena prodaja, kako je najavio ministar Mlaðan Dinkiæ, biæe i najveæi privatizacioni prihod naredne godine u Srbiji. Ova fabrika lekova, sto posto vlasni¹tvo dr¾ave, vredna je prema nekim procanama i do 600 miliona evra.

„Planirana je prodaja 80 odsto kapitala u privatizaciji, a ostatak æe dobiti graðani i zaposleni kroz besplatne akcije“, naveo je Dinkiæ.


Iako na¹e farmaceutsko tr¾i¹te sve vi¹e zavisi od uvoza, u Republièkom zavodu za zdravstveno osiguranje, koje je vlasnik „Galenike“, ka¾u da nema nikakvih razloga da dr¾ava ima svoju farmaceutsku kompaniju. Svetlana Vukajloviæ, direktorka Republièkog zavoda za zdravstveno osiguranje, napominje da nijedna evropska zemlja nema svoju nacionalnu fabriku lekova i da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi Srbija trebalo da poseduje svoju.
- Niko u Evropi, ni u okru¾enju, ni Slovenija, nema nacionalnu fabriku lekova, sve su privatizovane - ka¾e ona.
Navodi da je proizvodnja lekova u dana¹nje vreme industrija u kojoj cene iz dana u dan padaju i ne vidi razlog da se sumnja da bi do¹lo do poremeæaja na domaæem tr¾i¹tu ukoliko bi „Galenika“ bila privatizovana.
- Ona na tr¾i¹tu posluje kao svaka druga kompanija i dr¾ava nema nikakav uticaj na njen rad - dodaje Vukajloviæeva.
Ekonomista Miodrag Zec smatra da sa privatizacijom nacionalne farmaceutske kompanije treba biti oprezan nakon iskustva embarga i ratova.
- Niko nam ne mo¾e garantovati da u buduænosti Srbija neæe biti uvuèena u neki rat i zato bi bilo dobro da zadr¾i deo uèe¹æa u fabrici lekova - smatra Zec.
- Znate ¹ta, ako æemo da odreðujemo politiku privatizacije prema evenutalanom ratu, za ¹ta je manja verovatnoæa od jedan odsto, sve bi trebalo da zadr¾imo u okviru dr¾ave - ka¾e Bo¹ko Mijatoviæ, ekonomista.
On podseæa da se ratne zalihe prave u dr¾avnim rezervama, ali ne i u dr¾avnom vlasni¹tvu nad farmaceustkom industrijom.
- Ako æemo da se spremamo za rat, treba da napravimo stokove za lekove, a ne da dr¾imo fabriku u neefikasnom stanju. Naravno da sam za potpunu privatizaciju, iako lekovi jesu na izvestan naèin specifièna roba. Ali, to se re¹ava kroz dr¾avnu regulaciju lista lekova, politiku uvoza i konkurenciju, a ne kroz dr¾avno vlasni¹tvo - kategorièan je Mijatoviæ.
On podseæa da je „Galenika“ u neko sreæno vremena proizvodila vi¹e od polovine lekova u Srbiji, dok je danas pala na niske grane. I razlog za to vidi u èinjenici da ona nema privatnog vlasnika koji bi investirao i pokrenuo je.
Ipak, smatra da privatizaciji treba da prethodi liberalizacija uvoza i razumna regulacija tr¾i¹ta lekova, a ne obrnuto.
Ne vidim moguænost za korupciju pri privatizaciji ukoliko dr¾ava bude striktno primenjivala Zakona o privatizaciji i ako postoji konkurentsko nadmetanje na tenderu. Ukoliko se, pak, ne bude primenjivao tender, veæ se vlada dogovara sa stranim investitorom, tada je rizik od korupcije prilièan - ka¾e Mijatoviæ


blic



:news:
Neboj¹a Æiriæ: Tender za Galeniku odla¾e se do kraja januara 2010.
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Dr¾avni sekretar u Ministarstvu ekonomije Neboj¹a Æiriæ izjavio je Tanjugu da je danas sa predstavnicima rukovodstva i dva reprezentativna sindikata Galenike dogovoreno da se postupak privatizacije te kompanije odlo¾i do kraja januara sledeæe godine.

Dogovoreno je da se za to vreme sprovede prva faza investicija od oko 60 miliona evra i zatim istovremeno raspi¹e meðunarodni tender za privatizaciju, rekao je Æiriæ. Na sastanku, na inicijativu Ministarstva ekonomije, sindikati i rukovodstvo su prihvatili predlog Ministarstva da se buduæa privatizacija Galenike odvija u dve faze.

Prva faza, koja æe biti zapoèeta u narednih nekoliko nedelja, odnosiæe se na raspisivanje predkvalifikacionog tendera, u toku koga æe Vlada Srbije i Agencija za privatizaciju, ali i samo preduzeæe, utvrditi koliko je stvarnih strate¹kih partnera zainteresovano da ula¾e u Galeniku, objasnio je Æiriæ.

„Insistiraæemo da to budu svetske kompanije iz bran¹e, koje su sposobne da ispo¹tuju neki uslov, minimalne cene, ali i znaèajan investicioni program, socijalni program i neke druge aspekte koji su va¾ni za poslovanje Galenike u narednom periodu”, naglasio je Æiriæ.

Nakon isteka 90 dana, Ministarstvo ekonomije æe zatra¾iti od svih koji se jave da po¹alju jedno zvanièno pismo o zainteresovanosti, gde æe iskazati svoju spremnost da uèestvuju pod tim uslovima koje smo pomenuli, u procesu privatizacije Galenike, naveo je Æiriæ i dodao da æe posle analize pisama i zainteresovanosti biti raspisan tender.


http://wbx.me/l/?u=http%3A%2F%2Fwww.seebiz.eu%2Fsr%2Fkompanije%2Ffarmacija%2Fnebojsa-ciric-tender-za-galeniku-odlaze-se-do-kraja-januara-2010.%2C56254.html

Adonis_Vernalis

Vredi onoliko koliko kome od gazda treba.

Bred

#2
:K

Hm, iz Galenike su pokrali sve sto se moze pokrasti kao i u svakoj drzavnoj firmi ...

A ni Galenika nije vise ono sto je bila a i pitanje je da li ce ikada i biti ...  :wink:




:news:
Galenika od sutra na prodaju
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug

BEOGRAD - Pretkvalifikacioni tender za izra¾avanje interesa za privatizaciju farmaceutske fabrike Galenika biæe objavljen u utorak, 15. decembra.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlaðan Dinkiæ je objasnio da je planiran dvoetapni tender koji podrazumeva da se u prvoj fazi vidi da li ima zainteresovanih kupaca koji æe biti spremni da za 100 odsto kapitala Galenike ponude cenu koja nije manja od 200 miliona evra.

nastavak -> http://www.seebiz.eu/sr/kompanije/farmacija/galenika-od-sutra-na-prodaju,63484.html



:news:
Grci zainteresovani za “Galeniku“
| Izvor: Beta
Beograd -- Grèka farmaceutska kompanija “Alapis“ saop¹tila je da je podnela tra¾enu dokumentaciju kao dokaz zainteresovanosti za uèe¹æe u ponudi za kupovinu “Galenike“.

Direktor “Alapisa“ i generalni direktor “©umadijaleka“, D¾on Georgakopoulos, rekao je da æe, èim zahtev grèke kompanije prihvate konsultanti Vlade Srbije - Rod¹ild i Cie i BNP Paribas, “Alapis“ kupiti odgovarajuæu dokumentaciju od srpske vlade, kako bi konsultanti “Alapisa“ dalje procenili sve aspekte poslovanja "Galenike".

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=01&dd=25&nav_category=9&nav_id=406599



:news:
Alapis: Galenika ima ¹ansu da postane jak izvoznik
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Direktor Alapisa, kompanije koja je zainteresovana za privatizaciju Galenike, John Georgakopoulos izjavio da je ta kompanija zainteresovana za Galenike radi zauzimanja pozicije koju zaslu¾uje na tr¾i¹tu Srbije i pozicioniranja kao jakog izvoznika lekova u jugoistoènoj Evropi.

nastavak -> http://www.seebiz.eu/sr/kompanije/farmacija/alapis-galenika-ima-sansu-da-postane-jak-izvoznik,67042.html



:news:
Èetiri kompanije u trci za "Galeniku"
Tanjug |

Pisani zahtev za otkup dokumentacije neophodne za uèe¹æe na pretkvalifikacionom tenderu za preduzeæe "Galenika" poslale su èetiri kompanije, od èega su tri renomirane farmaceutske kompanije i jedan internacionalni finansijski investitor, saop¹tila je danas Agencija za privatizaciju.

"Do isteka roka, danas u 15 èasova, pisani zahtev za otkup informacionog paketa u postupku prikupljanja indikativnih ponuda za prodaju preduzeæa Galenika a.d. iz Beograda, podnela su èetiri zainteresovana investitora, od èega su tri renomirane farmaceutske kompanije i jedan internacionalni finansijski investitor", navela je Agencija.

nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/177466/Cetiri-kompanije-u-trci-za-Galeniku-