U prièama mladih o seksu

Started by Bred, 14-11-2008, 20:12:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

            
R. Bulatoviæ - 24sata

Rezultati mini ankete, koju smo juèe sproveli meðu pedesetak studenata nekoliko beogradskih fakulteta, govore da vi¹e od polovine ne veruje rezultatima istra¾ivanja...
Veæina mladih u Srbiji ne veruje u taènost podataka istra¾ivanja Ministarstva zdravlja koji govore da je od ukupnog broja mladih 29 odsto onih koji gube nevinost pre 18. godine, i smatraju da je taj broj znatno veæi. Struènjaci, meðutim, smatraju da rezultati uglavnom odgovaraju realnosti jer u istra¾ivanjima o ovoj temi u odgovorima su èesto, umesto istine, obièna hvalisanja.

PROCENTI - Rezultati mini ankete, koju smo juèe sproveli meðu pedesetak studenata nekoliko beogradskih fakulteta, govore da vi¹e od polovine ne veruje rezultatima istra¾ivanja.
- Smatramo da vi¹e od dve treæine mladih ima seksualne odnose pre punoletstva – sla¾u se Milica Vukoviæ (20) i Iva Gabariæ (20), studentkinje druge godine Graðevinskog fakulteta.
Slièno mi¹ljenje imaju i njihovi vr¹njaci sa Arhitektonskog i Pravnog fakulteta, dok u zvaniènom, skupom i temeljnom istra¾ivanju Ministarstva zdravlja, koje je sprovedeno u saradnji sa uglednim institutima, stoji da je u 2006. broj mladih koji su izgubili nevinost pre 18. godine 29 odsto, ¹to je za 10,4 odsto vi¹e u odnosu na 2000. godinu.
- Ovakva istra¾ivanja se rade na pet ili 10 godina, jer je to period kada se mogu oèekivati promene u navikama i naèinu pona¹anja. Srbija prema ovim podacima nije meðu najboljima, ali nije ni najgora – ka¾e dr Jasmina Grozdanov iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanoviæ Batut“.
Seksolog Savo Bojoviæ tvrdi da su upravo radoznalost i uticaj medija presudni za stupanje u intimne odnose.
- S obzirom na slobodu seksualnog izra¾avanja, na tendenciju objavljivanja u medijima sve veæeg broja informacija o lepoti tela, jasno je da se kod mladih budi radoznalost. Sve èe¹æe se govori o seksu, a mladi ljudi èim èuju reè seks pa¾nju usmeravaju na to – mi¹ljenja je Bojoviæ.
Na¹ sagovornik, meðutim, istièe da nije siguran da li je broj mladih koji pre 18. godine stupaju u seksualne odnose veæi od 29 odsto.
- Problem kod istra¾ivanja je veoma èesto u tome ¹to ne mo¾ete da znate da li vam je neko dao taèan podatak ili je slagao. Treba razlikovati hvalisanje u dru¹tvu od realnosti – zakljuèuje Bojoviæ.

Devojèice èednije od deèaka
Istra¾ivanje pokazuje da je 36,3 odsto deèaka imalo seksualne odnose pre 18. godine, dok je to isto uèinilo 21,8 odsto devojèica. Istra¾ivanjem je utvrðeno i da za postojanje HIV virusa zna 90,4 odsto mladih uzrasta od 15 do 19 godina. Dovoljno steèenog znanja o HIV-u i AIDS-u da mo¾e pravilno da identifikuje naèine prevencije ima 17,8 odsto mladih, ¹to je u odnosu na 2000. godinu (6,7 odsto) znatno vi¹e.

dirigent

Ma gde ne. I to jos rade grupnjake , na eks , i kojekave perverzije. Ne znam samo sta cem im ostati da rade za zrelije godine kad su sve vec probali...

Bred

Pa, ovo istrazivanje kaze da se mladi samo hvalisu a konkretno ne rade nista ...  :K2: .blah.

bozana

nije bitno kad ces izgubiti nevinost,bitno je da je to sa pravom osobom i da imas povjerenja u tu osobu.

dirigent

Quote from: Bred on 20-11-2008, 18:23:15
Pa, ovo istrazivanje kaze da se mladi samo hvalisu a konkretno ne rade nista ...  :K2: .blah.

A da , to je prisutno i strasno me nervira. Ali s vremenom se naucis da te teoreticare tipa mi bi hteli ali cemu sve to - prepoznas na puskomet. Nema tu kisa oko Kragujevca - direkt na stvar i gotova prica. Naravno govorim o sexu kao zabavi i experimentu.
    Za ostalo se zna kako treba...

Kamicak

Eh taj/ta sto radi posao,cuti i radi..ovi sto laju na sva zvona-obicno samo na lajanju ostaju :wink:

Morbid_Angel

Quote from: Kamicak on 02-01-2009, 13:26:17
Eh taj/ta sto radi posao,cuti i radi..ovi sto laju na sva zvona-obicno samo na lajanju ostaju :wink:
Sigurno je tako! Nadam se da æu i ja nekad naæi takvog ¹to æuti i radi, samo lajavce poznajem!  :K2: