10 godina Bolonjske deklaracije. Koliko ko¹ta znanje?

Started by StudentiZaStudente, 18-06-2009, 13:28:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

StudentiZaStudente

Povodom desetogodi¹njice Bolonjske deklaracije, studenti sa beogradskih univerziteta pozivaju vas da uèestvujete u izvodjenju protestnog performansa kod èesme u Knez Mihajlovoj u petak, 19. juna u 18h.

Glavni cilj bolonjske reforme jeste poveæanje kompetitivnosti evropskog visokog obrazovanja na svetskom "tr¾i¹tu znanja" uz stvaranje jedinstvenog evropskog sistema univerzitetske nastave. Studenti ¹irom Evrope - u ©paniji, Francuskoj, Italiji, Nemaèkoj, Grèkoj, Hrvatskoj i tako dalje - o¹tro su protestovali protiv ove reforme: protiv upliva biznisa u obrazovni prostor i prepu¹tanja obrazovanja hirovima tr¾i¹ta, koje mo¾e dovesti i do i¹èezavanja "neprofitabilnih" znanja iz visokog ¹kolstva.

U Srbiji, bolonjska reforma bila je praæena enormnim rastom ¹kolarina iz godine u godinu, haosom u nastavi i osiroma¹enjem programa.

Koliko ko¹ta znanje? Mo¾e li se staviti cena na znanje? Proces uvek ostaje isti - znanje se stièe uèenjem - samo se menja njegova cena. Ko dr¾i monopol nad znanjem i kako odreðuje njegovu cenu?

Studenti i njihovi roditelji su stalno suoèeni sa ovim pitanjima. Ona se tièu i svih onih kojima je ovakav sistem obrazovanja postao nedostupan, jer se selekcija vr¹i na osnovu finansijskog statusa pojedinca. Na kraju, ona se tièu i celokupnog dru¹tva - ¾elimo li znanje u slu¾bi dru¹tva, ili u slu¾bi neèijeg profita?

Povodom desetogodi¹njice Bolonjske deklaracije, studenti ¹irom Evrope izraziæe protest protiv ove reforme i komercijalizacije znanja.

Slobodno obrazovanje a ne slobodno tr¾i¹te!

Drugaèiji univerzitet je moguæ!

www.studentizastudente.net (http://www.studentizastudente.net)