I slatkisi su uzrok masnoce u krvi

Started by Bred, 07-09-2013, 14:31:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: novosti.rs, A. Radulović             Povišeni trigliceridi podjednako su opasni kao i povišen holesterol. Njihov hronično uvećan nivo nije simptom koji se sme zanemariti, jer značajno doprinosi aterosklerozi. Nažalost, malo ljudi preventivno kontroliše masnoće u krvi, već se povišeni rezultati otkrivaju tek kada dođe do posledica - kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih oboljenja, od kojih su najopasniji srčani i moždani udar.
Važan faktor masovnosti povišenih triglicerida na našim prostorima je ishrana, obilata upravo namirnicama koje se optužuju za porast masnoća u krvi.

- Organizam sintetiše trigliceride iz supstanci koje unosimo hranom. Previše namirnica bogatih ovim supstancama, kao i nedovoljan kapacitet organizma da metaboliše trigliceride, dovode do povećanja njihove koncentracije u krvi - kaže za Novosti (http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:452346-I-slatkisi-podizu-masnoce-u-krvi) profesor dr Sonja Radaković, načelnik Centra za preventivnu medicinu Vojnomedicinske akademije.


nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2013&mm=09&nav_id=750710