Elektronske cigarete – korist ili zabluda

Started by Bred, 01-02-2014, 19:15:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: D. Davidov-Kesar, Politika.rs

Još nema pouzdanih studija koje bi dokazale da li pomažu pri odvikavanju ili je reč o novom duvanskom proizvodu
U Srbiji svako domaćinstvo ima barem jednog pušača, a mnogi građani puše nekoliko paklica cigareta dnevno. Osim što je dokazano da konzumiranje duvana ostavlja loše posledice po zdravlje ljudi, mnogo košta i kućni budžet, jer naši građani više od četiri miliona evra dnevno ,,bace" na ovu lošu naviku, piše Politika.
Zbog toga je sve više onih ljudi koji odlučuju da kažu ,,zbogom" klasičnim cigaretama i pređu na korišćenje elektronskih cigareta, uređaja nalik na pravu cigaretu, s tim što je nešto veći, a proizvodi paru koja izgleda poput duvanskog dima. Njihova računica jeste da će tako uštedeti novac, da upotrebom elektronskih cigareta neće smetati nepušačima i uvereni su da one ne sadrže hemijske i kancerogene supstanci koje se nalaze u duvanu. I naravno, da će se odvići od pušenja.

Međutim, mišljenja stručnjaka su podeljena: dok jedni smatraju da elektronske cigarete još nisu dovoljno ispitane, jer su se relativno skoro pojavile na tržištu, da se ne znaju tačno njeni efekti i da je neophodno da prođe neko vreme kako bi se videlo šta pokazuju naučne studije, drugi tvrde da su one bolje od klasičnih cigareta.

nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2014&mm=02&nav_id=807021