Sto pre razbiti tromb!

Started by Bred, 09-11-2014, 19:10:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

B. LAĆARAK

Trombolitičkom terapijom mogu da se umanje posledice moždanog udara. Lek za razlaganje krvnog ugruška u prvih sat i po za 70 odsto smanjuje komplikacije

AKO se sa lečenjem moždanog udara počne u prvih četiri i po sata od pojave tegoba, šanse za pacijenta su mnogo veće, a rizik da zbog kratkotrajne neishranjenosti mozga kiseonikom ostanu neki neurološki deficiti, značajno manje. Da bi trombolitička terapija koja razgrađuje ugrušak mogla da se primeni, pacijent mora na vreme da prepozna simptome koji ukazuju na šlog i da bez odlaganja pozove hitnu pomoć.


Bolest nastupa naglo, obično zahvata jednu polovinu tela, ruku i nogu, bilo da se oseti slabost, potpuna oduzetost ili poremećaj senzibiliteta, najčešće u kombinaciji sa slabošću mimične muskulature lica. Nekada se javlja izolovan poremećaj govora, od blage artikulacione smetnje do potpune nemogućnosti govora, jaka vrtoglavica, poremećaj koordinacije, nemogućnost pravilnog hoda, uz mučninu i povraćanje. Simptom može da bude i poremećaj vida na jednom ili oba oka. Kod krvarećih moždanih udara obično se javlja jaka, intenzivna glavobolja često udružena sa poremećajem stanja svesti.


nastavak -> http://novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:518479-Sto-pre-razbiti-tromb