Farmaceuti i putovanja

Started by Bred, 26-07-2006, 21:21:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92 
Beograd -- Vi¹e od 100 direktora i rukovodilaca dr¾avnih apotekarskih ustanova kreæe u Brazil na Svetski kongres farmaceuta.


Oni tvrde da su im to putovanje i brojni drugi seminari i sajmovi u inostranstvu neophodni kako bi ostali u dodiru s najnovijim dostignuæima u svetu farmacije. Avionska karta do Brazila ko¹ta vi¹e od 1.000 evra, a putovanje uglavnom plaæaju sponzori, velike farmaceutske kuæe.

Na kongresu u Kairu 2005. èak 10 odsto uèesnika bili su apotekari iz Srbije, uglavnom oni iz dr¾avnih apoteka. Sada æe, u Brazilu, delegacija Srbije ponovo biti jedna od najbrojnijih. Direktorka Apotekarske ustanove Beograd Vukica Kostiæ Pe¹iæ jedna je od putnica, sa sobom vodi jo¹ dva saradnika iz firme i oèekuje da u Brazilu sretne mnogo kolega iz Beograda i unutra¹njosti. Ona smatra da masovna putovanjima farmaceuta nisu neuobièajena.

U 2005. farmaceuti, i to uglavnom direktori velikih gradskih i regionalnih apotekarskih ustanova, proputovali su koliko veæina radnika u ostalim profesijama u Srbiji ne proputuje za èitav radni vek. Apotekari s ponosom istièu da ne tro¹e ni svoj, ni dr¾avni novac, veæ da im putovanja plaæaju velike farmaceutske kuæe i veledrogerije, koje sve imaju tu stavku u svojim bud¾etima za marketing.

U Ministarstvu zdravlja ka¾u da ne mogu da preispituju da li kod firmi koje plaæaju puteve i apotekara postoji sukob interesa. Zamenica ministra Nevena Karanoviæ ka¾e da Farmaceutska komora treba da sa etièkog stanovi¹ta preispita nepohodnost putovanja tako velikog broja farmaceuta.

Novinarka Zorica Markoviæ, koja godinama prati zdravstvo, ka¾e da, prema njenim saznanjima, ima mnogo apotekara koji putuju bez struènog rada koji bi u Brazilu predstavili kolegama iz sveta.
U Apotekarskoj ustanovi Beograd navode da nijedan proizvoðaè lekova, pa ni oni koji finansiraju putovanja, nemaju povla¹æen polo¾aj i da su proizvodi podjednako zastupljeni u njihovim apotekama, ¹to, prema njihovom tumaèenju, znaèi da nema sukoba interesa.

b92

zoe

Jos jedan razlog zbog koga treba studirati farmaciju! :lol:

Adonis_Vernalis

Ja sam 1999 godine u Lajpcig putovao sa pet nauènih radova koje je valjalo saop¹titi... Jedva sam na¹ao pare, i to poluprivatno, a karta do Lajpciga nije ko¹tala 1000 evra, niti je uèe¹æe bilo tako basnoslovno, kao ¹to ume da bude na FIP-u... Tada sam se po prvi put sudario sa realno¹æu, lupiv¹i èelenkom o zid na kojem pi¹e: sponzorima je mnogo lak¹e da izdvoje 100.000 evra na krkanluk, nego 500 evra za neku budaletinu koja se bavi naukom. Mnogo je bolje platiti na Kongresu farmaceuta Harisa D¾inoviæa da peva dva ipo sata nego udeliti neku siæu, kojom se mo¾e pokriti dnevni tro¹ak papira u ozbiljnijoj firmi, nekome ko ne¹to kao istra¾uje... Nauko, majko... ma bljak!

rade

Stanje redovno. Sto vise znas to manje para imas. Sto si vispreniji od direktora koga molis za sponzorstvo to te vise mrzi, a pare samo daje u obecanjima.
Sto se manje nerviramo i to pre shvatimo bice nam zivot laksi. Ko nam je kriv kad ne znamo da sutiramo loptu vec se igramo sa eksitacijom elektrona.

:V

rade

Dear friends,

Still thinking if you apply or not??? Don't think twice! Read this document and fill the application form attached :) EPSA makes easier to attend the 3rd Autumn Assembly in Viena, don't miss this great opportunity! Send your application form for the Support Fund to [email protected] or [email protected] You have time until 20th of Agust, hurry up!

Best regards,


Laia Gàllego

Public Relations Officer 2006/2007
European Pharmaceutical Students' Association

Mobile: +34 651 16 19 56 (Spain)
e-mail: [email protected]
web: www.epsa-online.org

Bringing Pharmacy, Knowledge and Students Together

3rd EPSA Autumn Assembly

Patient Safety: a Task of the Pharmacist, a Step for the Student

17th – 22nd October 2006

Vienna, Austria

Dear EPSA Friends,



Would you like to participate in the 3rd EPSA Autumn Assembly in Vienna, but you find the fee almost impossible to pay?



EPSA feels it is important that students who can not afford to pay the full event fee are offered help to attend it. This is why the EPSA Support Fund was created.



What is the Support Fund?

According to our Regulations, members who can not otherwise attend the congress can apply for a grant from the support fund. Members seeking support should complete the application form (find it attached) providing EPSA with the following required information:

1. Personal information

2. Participation status during the 3rd EPSA Autumn Assembly

3. Motivation letter



4. Support letter from your student‘s association (optional, but useful in case of tie)



Please notice that:

    * The amount given by EPSA will only cover partially the event fee. If the applicant receives a partial coverage of the fee, he/she must pay the rest of the fee to EPSA.
    * Applications must be sent on time. Pay special attention to the deadlines below.
    * Unfortunately, EPSA Support Fund is limited. Certain criteria will be used to select the most entitled persons to receive the Support Fund grant.
    * EPSA Support Fund grant cannot be used to cover travelling expenses.
    * The Executive can assign tasks to event participants who received grant from the EPSA Support Fund. These tasks shall be EPSA related and have to be completed by the participants. Refuses of the tasks disables the member to apply for another Support Fund grant.
    * EPSA Support Fund receivers must have high attendance at workshops and lectures during the event.



The application form must be send to EPSA till 20th of August.



Please, find the application form attached as a word file. You’ll need to fill it in properly and send it to EPSA by e-mail to [email protected]. In the subject of e-mail please specify: “For the EPSA support fund”.



Deadlines for the Support Fund:

20th of August - last day for sending the application form for the EPSA Support Fund.

25th of August - announcement of the grant receivers.

25th of September – last day for the receiver of the grant to pay the rest of the fee.





What happens if you don't receive the money, but you have ALREADY registered for the Autumn Assembly?

The candidates, who applied for the Support Fund and didn’t receive the grant, can still apply and attend the event as long as they pay the full fee till 25th of September.



If you need further information please contact Laia Gàllego, EPSA Public Relations Officer at [email protected] or at [email protected].



Sending you all my best regards,



Yours in EPSA,





Patrícia Marques

______________________________________________ 

Vice-President 2006/07

European Pharmaceutical Students' Association



Mobile: +351 91 425 86 72 (Portugal)

E-mail: [email protected] 

Web: www.epsa-online.org



Bringing Pharmacy, Knowledge and Students Together



EPSA_3rdAA_Application_form_Support_Fund.doc

rade

Posto niko ne gleda slike sa puta iz Jugoistoène Azije u delu foruma za dobrodoslicu, staviæu vam i ovde naslov. U¾ivajte u slikama.

http://www.nopressure-tour.blogspot.com/

Ekipa: 6 èlanova (studenti farmacije - 5 Slovenaca + 1 Srbin)
Zemlje: 5 (Indija, Banglades, Burma, Laos, Tajland)
Period: novembar 2005. - januar 2006.

Adonis_Vernalis

Nisam ¾eleo da pokvarim ovu temu. Farmaceuti i treba da putuju, jer pripadaju (po definiciji) barem srednjoj klasi, koja to sebi mo¾e da priu¹ti. Tzv. nauèni kongres nije ne¹to ¹to je na¹ izum. Mi smo se samo prikljuèili trendu. Samo sam ¾eleo da ka¾em: svi mi treba da putujemo... I oni koji imaju ¹ta da ka¾u, i oni koji treba ne¹to da èuju... I jedni i drugi æemo kupiti pone¹to u zemlji u koju smo do¹li, neke cipele, ta¹nu, ovo, ono... Poku¹ajmo da smislimo ne¹to, nekakvu raspodelu, ne¹to ¹to æe i jednima i drugima to omoguæiti. Ima mesta za sve nas, zar ne?

sladjafarm

Rade,svaka cast. Ti si jedan od retkih koji ima vremena za sve. Cak sam i u Sloveniji,kada sam bila prosle godine cula za tvoje uspehe. A posto imam jos 4 ispita,razmisljam da palim za Sloveniju. Za pocetak,vidimo se u oktobru...