Plivanje

Started by zabica, 23-03-2007, 20:41:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zabica

Ljudi, posto nas izvestavate o svim sportovima evo jedna tema u kojoj biste mogli da pisete o plivanju s obzirom da trenutno traje svetsko prvenstvo u Melburnu, ali i inace.
Mi imamo tri predstavnika, Cavic i Tepavcevic plivaju, Milica Stjepanovic skace, i naravno imamo vaterpoliste (ali oni imaju svoju temu :wink: )

Roben

Èaviæ u finalu na 50 metara leptir

Srpski plivaè Milorad Èaviæ plasirao se u finale trke na 50 metara leptir stilom, na Svetskom prvenstvu u Melburnu!

Posle uspe¹no prebrodjenih kvalifikacija u nedelju pre podne po lokalnom vremenu, Èaviæ je u veèernjem programu zauzeo èetvrto mesto u svojoj polufinalnoj grupi i sa ukupno sedmim vremenom (23,94 sekunde) stekao pravo da se u ponedeljak bori za medalje.

Svetski rekorder Roland ©oeman iz Ju¾ne Afrike bio je najbr¾i u oba polufinala. Pre¹ao je zadatu deonicu za 23,18 sekundi, dok je pobednik Èaviæeve grupe, Amerikanac Jan Kroker, bio za 24 stotinke sporiji.

Ukrajinac Sergij Breus preplivao je 50 metara za 23,53 sekunde, Venecuelanac Albert Altes Subirats za 23,59 sekundi, a u zavr¹nicu takmièenja plasirali su se jo¹ ©vedjanin Lars Frolander (23,82) i Slovenac Peter Mankoè (23,91).

Danac Jakob ©lot Andkjer i Ju¾noafrikanac Lindon Ferns zabele¾ili su identièno vreme (23,99) i verovatno æe morati u "bara¾" za finale koje je na programu u ponedeljak oko 12 èasova po srednjoevropskom vremenu.

Èaviæ je u svojoj kvalifikacionoj grupi zauzeo prvo mesto u vremenu 23,71. Da je taj rezultat ponovio u polufinalu, u ponedeljak bi mogao da raèuna na ne¹to povoljniju startnu poziciju, ali i ovako je ostvario lep uspeh i zadr¾ao nadu da posle dana odmora mo¾e da ostvari jo¹ zapa¾eniji plasman.

(MONDO)

zabica

Bravo za njega!
Najbolji mi je komentator sa izjavom:"Vidite kako ubrzano dise, trema je velika, a u kvalifikacijama je imao jos vecu tremu!"  :K

nadam se bar 5. mestu  :smekerica:

mikele

PLIVANJE: Èaviæ na 14 stotinki od medalje!
(http://www.putfile.com/pic.php?img=5071171)

Reprezentativac Srbije Milorad Èaviæ u ponedeljak je zauzeo ¹esto mesto u finalnoj trci na 50 metara leptir stilom, na Svetskom prvenstvu u Melburnu.

Èaviæ je ovu deonicu isplivao za 23,70 stotinki, samo 14 stotih delova sekunde sporije od Danca Jakoba Andkjera, koji je "kroz iglene u¹i" prebrodio polufinale, a sada stigao do bronzane medalje.

Titulu prvaka sveta odbranio je Ju¾noafrikanac Ronald ©oeman. On je trijumfovao u vremenu 23,18 sekundi, ispred svog starog rivala Jana Krokera iz SAD (23,47) i pomenutog Andkjera.

"Mislim da mi zavr¹nica nije bila onoliko dobra koliko je trebalo da bude. Nisam nezadovoljan plasmanom, ali znam da sam mogao i bolje", kratko je izjavio Èaviæ snimatelju RTS, pre nego ¹to se zaputio na doping-kontrolu.

Na¹ plivaè napredovao je za èetiri pozicije u odnosu na prethodno SP u Montrealu, na kojem je zauzeo deseto mesto.

Do kraja ¹ampionata nastupiæe jo¹ na 100 metara leptir. Kvalifikacije u toj disciplini na rasporedu su u petak, a finale u subotu. Èaviæ je uoèi SP planirao da pliva i 50 metara slobodnim stilom, ali je odustao zbog vremenskog preklapanja te trke sa njegovom osnovnom disciplinom.

KONAÈAN PLASMAN

1. Roland ©OEMAN (Ju¾na Afrika) 23,18
2. Jan KROKER (SAD) 23,47
3. Jakob ANDKJER (Danska) 23,56
4. Albert SUBIRATS (Venecuela) 23,57
5. Sergij BREUS (Ukrajina) 23,61
6. Milorad ÈAVIÆ (Srbija) 23,70
7. Lars FROLANDER (©vedska) 23,86
8. Peter MANKOÈ (Slovenija) 24,14

(MONDO)
Жабице као што видиш твоја надања су се испунила.Што се ниси надала 3 месту :roll:

Roben

ма најбоље да се надала да ће да победи  :loptica :loptica :loptica

mikele

Упс,ја сам се зезнуо.Није био пети,већ шести :stid: :stid: :stid:
Ништа до твојих надања жабице :luda
Е а овај из Венецуеле треба да се рокне,измакла му бронза за стотинку :wall: :wall:

pereca

Al` smo zato bolji od Slovenije  :K

Roben

Tepavèeviæ bez finala na 50 m prsno

Srpski plivaè Mladen Tepavèeviæ nije uspeo da se plasira u finale trke na 50 metara prsno na Svetskom prvenstvu u Melburnu.

On je u polufinalnoj trci ostvario vreme od 28 sekundi i 38 stotinki i u ukupnom plasmanu zauzeo 12. mest.

Tepavèeviæu je za plasman u finalnu trku "falilo" 30 stotinki, po¹to je osmoplasirani Majkl Malul iz Izraela zabele¾io vreme od 28 sekundi i osam stotinki.

Najbolje vreme u polufinalnim trkama ostvario je Amerikanac Brendon Hansen sa 27 sekundi i 51 stotinkom.

(MONDO)

zabica

stvarno sam ga izbaksuzirala...  :roll:

al, dobro bice bolje next time!
gledala sam tepavcevica, stvaarno je imao jaku konkurenciju, ipak 47 stotinki je dosta...

rodiæ

ma nema veze,ipak èestitamo èaviæu!

mikele

Тепавчевић ме је пријатно изненадио :pljes: :pljes: :pljes:
То је екстра резултат за њега,ипак нисмо ми нека сила у пливању.
Чавић управо сада плива полуфиналну трку на 100 батерфлај.У квалификацијама је имао друго време,одмах иза Јана Крокира који је светски рекордер,а испред Фелпса(сви знамо ко је то).
Ево био је други у својој полуфиналној трци и иде у финале које је на програму сутра.Свака част

Roben

Peto zlato za Felpsa

Amerikanac Majkl Felps osvojio je petu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Melburnu kao èlan ¹tafete na 4x200 slobodno koja je oborila i svetski rekord, a usput je izborio i uèe¹æe u finalu trke na 100 metara leptir.

U toj disciplini jedan od rivala biæe mu i reprezentativac Srbije Milorad Èaviæ, koji je u svojoj polufinalnoj grupi bio drugi, a u finale je u¹ao sa ¹estim vremenom.

U poslednje dva dana Felps æe plivati 100 leptir, 400 me¹tovito i u ¹tafeti 4x100 me¹ovito i gotovo sigurno æe trijumfovati u poslednje dve discipline, a za osmu zlatnu medalju æe se na 100 leptir boriti protiv favorizovanog kolege iz reprezentacije Jana Krokera.

"Poèeo sam da oseæam umor, ali nadam se da æu izdra¾ati j¹ dva dana. I dalje mi je cilj da osvojim osam zlatnih medalja, mada nisam siguran da æu uspeti. Èeka me najte¾i posao, trka na 100 leptir u kojoj neæu biti favorit, ali daæu sve od sebe da uspem", rekao je Felps.

Svetski rekord u petak je oborio i Amerikanac Rajan Lohte na 200 metara ledjno, a on je dan zavr¹io sa dve zlatne medalje, po¹to je bio i èlan pobednièke ¹tafete na 4x200 slobodno.

Njegova pobeda mo¾da je i najveæe iznenadjenje ¹ampionata, jer je uspeo da nadma¹i zemljaka Arona Pirsola, osvajaèa zlatne medalje na 200 ledjno na tri poslednja prvenstva sveta.

"Ne mogu da verujem da sam ovo uradio. Neæete mi verovati, ali posle okreta na 50 metara pogledao sam u semafor da vidim koliko zaostajem za Pirsolom. Znam da je to bila glupost, ali mi je dalo snage. Kada sam shvatio da mi ne be¾i rekao sam sebi da mogu da ga napdnem i bio sam u pravu", izjavio je Lohte.

U ¹est dana, koliko traju plivaèka takmièenja na svetskom prvenstvu, ukupno je oboreno 12 svetskih rekorda.

Prvi put na ovom ¹ampionatu Australijanci su zavr¹ili dan sa istim uspehom kao Amerikanci, po¹to je Libi Lenton trijumfovala na 100 slobodno, a Lajzel D¾ons na 200 prsno.

Iako nije bila favorit, Lenton je uspela da pobedi svetski rekorderku Nemicu Britu ©tefen koja je bila treæa, i Amerikanku Natali Kohlin koja je ostala bez medalje. Lenton je najprijatnije iznenadjenje ovog prvenstva sa dve zlatne i jednom srebrnom medaljom.

Japanac Kosuke Kitadjima uspeo je da vrati titulu prvaka sveta na 200 prsno koju mu je pre dve godije u Montrealu oduzeo Amerikanac Brendon Hansen, èime je potvrdio da je najbolji "prsa¹" sveta u ovoj deceniji.

Kitadjima je pre èetiri godine na prvenstvu sveta u Barseloni trijumfovao na 100 i 200 prsno, a isti uspeh ponovio je na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine.

(Tanjug)

zabica

da ne bude ovom felpsu malo mnogo???  :wink:


"Ne mogu da verujem da sam ovo uradio. Neæete mi verovati, ali posle okreta na 50 metara pogledao sam u semafor da vidim koliko zaostajem za Pirsolom. Znam da je to bila glupost, ali mi je dalo snage. Kada sam shvatio da mi ne be¾i rekao sam sebi da mogu da ga napdnem i bio sam u pravu", izjavio je Lohte.

hahahah pa to je nemoguce, izgubio bi bar sekundu, dve da uradi ovako nesto...  :wall:

hulio_salinas

#13
31. mart 2007. | Izvor: B92, Tanjug | Milo¹ Todoroviæ
Australijankama zlato i rekord



®enska ¹tafeta Australije 4 x 100 m slobodno, osvojila je zlatnu medalju na 12. Svetskom prvenstvu u Melburnu, po¹to je u finalnoj trci postavila novi svetski rekord vremenom od 3:55,74 minuta.

Rezultat australijske ¹tafete bolji za 56 stotinki od dosada¹njeg najboljeg svetskog rezultata, takoðe vlasni¹tva Australijanki, a postavljenog pro¹le godine na Igrama Komonvelta u Melburnu.

Srebrnu medalju osvojila je amerièka ¹tafeta sa rezultatom 3:58,31 minut, a bronzanu Kina koja je finalnu trku isplivala za 4:01,97 minuta.

Rezultati finala na 4 x 100 m slobodno:

1. Australija (Emili Sibom, Lejzel D¾ons, D¾esika ©iper, Libi Lenton) - 3:55,74 minuta (svetski rekord)
2. SAD (Kohlin, Kirk, Komisarz, Nimejer) - 3:58.31
3. Kina (Hsu, Luo, ®u, Hsu) - 4:01,97
4. Britanija - 4:02,18
5. Rusija - 4:03,32
6. Japan - 4:03,33
7. Nemaèka - 4:03,34
8. ©vedska - 4:06,16.


==========================

31. mart 2007. | Izvor: Beta | MR
Ekip: Torp je bio dopingovan



Petostruki olimpijski ¹ampion u plivanju Australijanac Jan Torp imao je povi¹ene nivoe dve zabranjene supstance na doping kontroli pro¹le godine, objavio je francuski dnevni listi "Ekip". Kako se navodi u izve¹taju, zvaniènici u Austrliji odbacili su tu tvrdnju jer ne postoje dokazi, dok Svetska plivaèka federacija (FINA) ¾eli da otvori istragu.

Torp je okonèao karijeru u novembru 2006. godine, a nije plivao na velikim takmièenjima od Olimpijskih igara 2004. godine.

"Ekip" tvrdi da je povi¹en nivo supstanci testosterona i luteinizina pronadjen na doping kontroli u maju 2006. godine.

Torp je osvojio pet zlatnih medalja na olimpijskim igrama, 11 puta je bio svetski prvak, a 23 puta je obarao svetske rekorde u svojoj karijeri.


==========================

31. mart 2007. | Izvor: B92 | Milo¹ ©aranoviæ
Milorad Èaviæ ¹esti na 100 delfin



Milorad Èaviæ zavr¹io je trku na 100 metara delfin stilom na Svetskom prvenstvu u Melburnu na ¹estom mestu. Èaviæ je tako ponovio rezultat sa dvostruko kraæe deonice i dokazao da je u plivanju delfin stilom pripadnik svetskog vrha.

Na 50 metara na¹ plivaè je bio drugi, sa èetiri stotinke zaostatka u odnosu na Jana Krokera, a ispred kasnijeg pobednika trke Felpsa.

Vreme koje je postigao (52.53) slabije je nego ono iz kvalifikacija (51.70).

Felps je osvojio zlatnu medalju, prekinuv¹i dominaciju Krokera u ovoj disciplini a 'bronza' je pripala Subiratsu Altesu iz Venecuele.

100 metara leptir, rezultati finala:
1. Majkl Felps (SAD) .......... 50.77
2. Jan Kroker (SAD) .......... 50.82
3. Albert Subirats Altes (Venecuela) .......... 51.82
4. Lindon Ferns (Ju¾na Afrika) .......... 52.03
5. Andrej Serdinov (Ukrajina) .......... 52.23
6. Milorad Èaviæ (Srbija) .......... 52.53
7. Nikolaj Skvorcov (Rusija) .......... 52.54
8. D¾ejson Danford (Kenija) .......... 52.70

mikele

Ма сви су они допинговани и имају бар по 3-4 године више,него што се званично каже :bljak: