Fakulteti 2010. po Bolonjskoj deklaraciji

Started by Bred, 10-11-2006, 13:46:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Visoko¹kolsko obrazovanje uskoro po evropskim standardima
Srbija bi do 2010. trebalo u potpunosti da primeni Bolonjsku deklaraciju i tako uskladi svoje visoko¹kolsko obrazovanje sa evropskim, izjavila je Emilija Stankoviæ, pomoænica ministra za prosvetu i sport.

STUDIJE - Stankoviæeva je, na konferenciji „Bolonjski proces u Srbiji", podsetila da je od 2003. godine, kada je potpisana Bolonjska deklaracija, Ministarstvo prosvete i sporta usvojilo nekoliko pravilnika, meðu kojima je i Pravilnik o registru visoko¹kolskih ustanova. Ona je dodala da su formirani i Nacionalni savet za visoko obrazovanje i Komisija za akreditaciju.

Vera Dondur, predstavnica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta visoko¹kolskih ustanova, rekla je da æe se akreditacije prvo dodeliti vi¹im ¹kolama, a u naredne tri godine i fakultetima.

- Akreditaciji podle¾u i privatne ¹kole i fakulteti - rekla je Dondur i dodala da æe „ustanovama koje ne zadovolje sve standarde biti upuæen ’akt upozorenja’ kako bi te manjkavosti ispravile".

Predstavnik Saveta Evrope Sara Kiting-Ketvind naglasila je da æe primena Zakona o visokom obrazovanju, kao i reforma tog procesa u Srbiji, biti razmatrani u Izve¹taju o primeni Bolonjskog procesa koji æe biti prezentovan za mesec dana.

Prema njenim reèima, autonomija univerziteta, kao i njegova integracija kljuène su za ulazak Srbije u evropsku univerzitetsku zajednicu i evropske integracione procese.

- Parlamentarna skup¹tina Saveta Evrope pokrenula je pitanje liberalizacije viznog re¾ima za zemlje zapadnog Balkana, jer bi to pospe¹ilo akademsku razmenu i implementaciju Bolonjskog procesa u Srbiji - zakljuèila je Sara Kiting-Ketvind. ||||

Usklaðivanje zvanja sledeæe nedelje
KRITERIJUMI Dejan Popoviæ, predsednik Konferencije univerziteta Srbije, izjavio je da bi KONUS naredne sedmice trebalo da utvrdi kriterijume za usklaðivanje zvanja steèenih diplomiranjem pre septembra 2005. godine, s novim, koji se uvode Zakonom o visokom obrazovanju. Popoviæ je rekao da je osnovno garantovati steèena prava osobama koja su diplomu stekla prema ranijim propisima.


24sata

chiligirl

Da li mi koji smo upisali prvu godinu po bolonjskom sistemu, posle trece godine dobijamo neku diplomu kao sto je na vecini fakulteta?   :hm

Darker


pereca

Ne, jer se grupacija biomedicinskih fakulteta posebno tretira, odnosno do diplome se dolazi posle najmanje 5 god. studija (zbog specificnosti posla tj. struke)