Prava studenata da po¹tuju prava ¾ivotinja

Started by Darker, 25-10-2007, 16:08:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Protiv eksperimenata na ¾ivotinjama
| Izvor: Beta
Novi Sad -- Udru¾enja Prijatelji ¾ivotinja iz Srbije i Prijatelji ¾ivotinja iz Hrvatske odr¾ala su uliènu akciju u Novom Sadu.

Oni su da uka¾u na okrutnost u eksperimentisanju na ¾ivotinjama za potrebe industrije kozmetike i sredstava za èi¹æenje. Uèesnici akcije prolaznicima su delili materijale sa "belim" i "crnim" listama domaæih i svetskih kompanija koje ne koriste ili koriste ¾ivotinje da bi na njima proveravali efikasnost svojih proizvoda.

"Zbog profita pojedinih neetièkih kompanija i dalje se svake godine vi¹e od 30.000 ¾ivotinja u Evropi, a milioni ¹irom sveta izla¾u u¾asnim i nepotrebnim testovima kozmetièkih proizvoda, sredstava za èi¹æenje i njihovih sastojaka", navodi se u materijalu koji je deljen prolaznicima.

U okviru akcije organizovan je i performans tokom kojeg su aktivisti s vidljivim "ranama" na licu slikovito prikazivali test iritacije oka, u kojem se u oèi kuniæa kapaju hemikalije, a potom se u razdoblju od nekoliko sedmica prate promene u oku, poput krvarenja, razjedene ro¾nice i slepila.

Aktivisti su naveli da su u mnogi evropskim zemljama zakonom zabranjeni eksperimenti na ¾ivotinjama za kozmetièke proizvode i za sredstva za èi¹æenje.

"Kada postanu svesni okrutnosti koju nad ¾ivotinjama koriste i neke veoma poznate svetske kompanije, ljudi poèinju menjati svoje potro¹aèke navike i bojkotuju proizvode tih kompanija", rekao je novinarima predsednik Prijatelja ¾ivotinja iz Hrvatske Luka Oman.

Maja Rogiæ iz Prijatelja ¾ivotinja iz Srbije kazala je novinarima da u Srbiji jo¹ ne postoji zakon o za¹titi ¾ivotinja i ocenila da je predlog tog zakona, koji èeka da uðe u skup¹tinsku proceduru, "jadan i bedan".

Ona se zalo¾ila za zabranu kori¹tenja ¾ivotinja u svrhe proizvodnje krzna, za zabranu kori¹tenja ¾ivotinja za cirkuske taèke, kao i za humaniji tretman prema psima-lutalicama.

"Na¹ odnos prema ¾ivotinjama je odraz na¹eg odnosa prema samima sebi", kazala je Maja Rogiæ. Spisak proizvoðaèa koji ne koriste ¾ivotinje za eksperimentisanje mo¾e se pronaæi na internet stranici www.prijatelji-zivotinja.hr.

U sklopu akcije veèeras æe biti odr¾ana i projekcija filma "Prava ¾ivotinja". Akciju je podr¾ao Novosadski humanitarni centar.

b92

Enea

dobro a na chemu izvesti in vivo probe?

nijedan veshtachki sistem koza ne moze da bude pandam ljudskoj.

zdravi dobrovoljci?

da hvala, narachito ako ste gravidne.



:pljes:

dalje repostovanje tema iz novina bez  lichnog komentara vodi...

janamarija

ne mislim da sam Farmakologiju naucila ista lakse zato sam gledala eksperimente na zivotinjama cijim su se mukama grohotom smejali i studenti i asistenti. Strogo sam protiv koriscenja zivotinja za "edukaciju". Ko ne razume disanje-pa ce bolje shvatiti pomocu 14 vezbe iz Famakologije koja govori o kasapljenju zeca zarad razumevanja disanja? Takodje ispitivanje lekova...Koji je revolucionaran novi lek izbacila srpaska farmacija ikada...Govorila sam i sa asistentima. Oni se samo "igraju"-rade ono sto je vec negde odradjeno da bi doktorirali. Otvoreno su mi rekli.
Evo jednog linka:
http://www.youtube.com/watch?v=4_Pn0l6ddMw