Patofiziologija, kombinacije pitanja za usmeni

Started by frckica-j, 23-10-2008, 15:36:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zak84

#30
ja sam sad u ovom roku polozio kod nele,zena je stvarno odlicna.sto se tice knjige, kalusevic je dovoljan,ali je problem sto je knjiga u pojedinim oblastima "prilicno" nerazumljiva,i uopste nije prilagodjena za farmaceute,tako da preporucujem pored toga knjigu profesorice gordane leposavic sa fakulteta u bg,ako hocete sebi da olaksate zivot.tu je nekako sve fino objasnjeno,uzroci bolesti, mehanizam i posledice a to je upravo kako nela pita. i postavi ona podpitanje iz ove,npr kod hormona rasta posledice smanjenog lucenja dok u kalusevicu ima samo povecano lucenje itd. dobra stvar je sto zena zna tacno sta ima u kalusevicu,pa nece oboriti ako ne znas to izvan.eto to su moji utisci,nadam se da sam bio od pomoci,ako nesto jos ne bude jasno pitajte :wink: ps.ni govora od gamulina!

frckica-j

Dobrodo¹ao kolega!  :~ Hvala ti puno za ove, veoma bitne informacije koje æe svima dobro doæi!!! :pljes:  :Bog Kao ¹to vidi¹, boldovala sam dio teksta da bude uoèljivije! I jo¹ jedno pitanje, u svrhu davanja potpune informacije,  :wink: da li na na¹em faksu ima da se kupi ta knjiga u skriptarnici ili si kupio u knji¾ari?

zak84

hvala na dobrodoslici,drago mi je da mogu pomoci :ok: ne znam jel ima kupiti,ja sam kopirao od kolegice,ali ako nekom bude trebala mogu prebaciti,nije frka. samo da ne bude zabune,kaluseviceva je ipak glavna ( :dole: ),ova kao ispomoc  :pljes:

frckica-j

Super! Provjeriæu sutra na faksu! Zak, hvala jo¹ jednom!  :jub:

mary

znam da je krajnje nezahvalno postaviti ovo pitanje,ali je isto tako i najposta;vljenije pitanje u vezi sa nekim ispitom...koliko treba da se spremi patofiza?da li se zna kad ce otprilike biti taj rok u aprilu-da nije nela spominjala na proslom roku?
hvalaaa :K2:

btw reb spominje 16 kartica-ja imam samo 13? :gnjec:

frckica-j

Pa eto, sad ima¹ i preostale 3 na poèetku teme!

mary

hvala!eh kad se oslanjam na dobru staru hartiju,pa mi mrsko precesljati temu  :streber:

frckica-j

A ovi ¹to su uèili, i polo¾ili, kako ste uèili: lijepo sve redom ili po pitanjima? Po¹to u knjizi ima nekih stvarèica koje ona ni pomenula nije na predavanjima...

pigeon

Ljudi,cujem sada da postoje nove kartice za usmeni,zna li neko nesto o tome?

frckica-j

Postoje kartice za op¹tu medicinu, koje obuhvataju uglavnom ista pitanja koja imamo i mi, izuzev par jo¹ nekih koje mi nemamo. Kada ih pogledam i vidim u èemu je razlika, postaviæu ovdje.

A kakva je ona na usmenom? Kako pita? Pusti te da prièa¹ ili postavlja potanja svo vrijeme? I propituje li mnogo fiziologiju? Recimo, ako dobijemo poremeæaj koagulacije, tra¾i li da se isprièaju svi oni mehanizmi koagulacije? 

pigeon

Kazu da je Nela super,ako nesto ne znas,navodi te,izvlaci najbolje iz tebe:)) Fiziologiju valjda ne pita uopste...Na proslom roku su svi polozili,ko god je barem pokusao,kazu da je korektna,prijatna...Frckice,javljaj ako sta saznas za pitanja:)

frckica-j

Evo, ovo je razlika izmeðu na¹ih i njihobih kartica:

1. Restriktivni poremeæaji ventilacije
2. Dehidratacija
3. Heterotropni poremeæaji srèanog ritma
4. Struja
5. Plazmocitom
6. Dehidratacija
7. Povi¹en i sni¾en atmosferski pritisak
8. Steèene imunodeficijencije
9. Kompenzatorni mehanizmi pri sni¾enom MV
10. Uroðene srèane mane
11. NFS   (ko zna ¹ta je ovo????)
12. Sekundarna hipotenzija
13. Hipotermija
14. Insuficijencija D i L srca (kao odvojena pitanja)
15. Senzorni nervni sistem
16. Epilepsija
17. Poremeæaji purina i pirimidina
18. Kra¹ sindrom
19. Opstruktivni venski poremeæaji
20. Uroðene imunodeficijencije
21. Tipovi preosjetljivosti

Takoðe, neka pitanja su koncipirana tako da su dio nekih pitanja koja mi imamo; npr. paraproteinemije ili disproteinemije kao zasebna pitanja, a kod nas je to sve u okviru jednog pitanja.

pigeon

Eee Frckice hvala!Sipak cemo stici jos i to...To su pitanja za medicinare,koliko sam razumjela? Ova knjiga ionako nikako nije za farmaceute. :djavo...A ja bih rekla da je NFS nefrotski sindrom...Valjda:)

frckica-j

Ma u¾as od knjige!  :bljak: Pone¹to i nije lo¹e napisano ali je uglavnom bezze. Ja sam se zato opskrbila i Gamulinom i Leposaviækinom knjigom, pa Bo¾e pomozi. Iako mi treba vremena da popamtim ¹ta odakle da uèim i jo¹ da to sve strpam nekako u ovaj svoj caput...  a005

Kad da oèekujem usmeni? Mislim, ima li neka zakonitost po kojoj rasporeðuju?

mary

valjda farmaceuti idu prvi,tako da cemo vjerovatno svi biti u  ponedeljak,utorak...kazu da se prijavilo 23 farmaceuta hehe jupi ju...ima da profesorica bude bas happy kad nas vidi :namcor