Kontraceptivna pilula vi¹estruko korisna

Started by nasty girl, 21-04-2007, 08:26:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



U Srbiji, prema poslednjim podacima, tek svaka deseta ¾ena koristi neki efikasan vid kontracepcije. S druge strane, u na¹oj zemlji se godi¹nje obavi izmedju oko 150.000 abortusa.

Takodje je i mnogo devojaka koje muèe problemi kao ¹to su bolne menstruacije ili problematièna ko¾a i masna kosa, a sve to ima veze sa hormonima.

Verovatno se pitate kakve veze ima ne¾eljena trudnoæa i masna kosa? Lek za oba problema je kontraceptivna pilula. Medjutim, oralna kontracepcija u Srbiji nije popularna, a bojazan od pilule je velika.

"Mo¾e se reæi da kod nas postoji tzv. hormonofobija - strah od hormona i njihove upotrebe. Ljudi manje veruju lekarima nego ¹to poluinformacijama i predrasudama koje su va¾ile za pilule napravljene pre 50 godina, a koje su sadr¾ale mnogo veæu kolièinu hormona nego ove koje se danas nalaze na tr¾i¹tu", ka¾e za magazin "Sofia" Ana Mitroviæ, asistent na Medicinskom fakultetu i predsednica Udru¾enja za reproduktivno zdravlje.

Kao ginekolog koji svakodnevno u svojoj klinièkoj praksi prepisuje kontraceptive, doktor Mitroviæ tvrdi da je savremena kontraceptivna pilula je izuzetno dobra.

Postoje razlièite pilule, a prepisuju na osnovu individualnih osobina pacijentkinje. Starost, telesna masa, pu¹enje, problem sa ko¾om ili sa endometriozom... neki su od parametara kojsi se uzimaju u obzir kada lekar prepisuje pilulu.

Kada se pilula odredi, pacijentkinji se zakazuje kontrola za dva-tri meseca, jer je taj period dovoljan da se ispolje svi eventualni ne¾eljeni efekti. U retkim sluèajevima, kada se to desi, pilula se menja.

"Savremena pilula mo¾e godinama da se koristi bez ogranièenja. Treba prekinuti s tek u trenutku kada ¾ena ¾eli da zasnuje porodicu. Predrasuda je da pilula negativno utièe na plodnost. Èak veoma èesto prilikom leèenja steriliteta dajemo kontracepciju da bismo pacijentkinji izazvali bolje ovulacije po prestanku kori¹æenja pilule", obja¹njava doktorka.

Pilula se ne daje samo zbog prevencije ne¾eljene trudnoæe veæ i zbog brojnih terapijskih efekata. U sluèaju bolnih menstruacija ili problema sa aknama, masnom ko¾om i kosom primena kontraceptiva daje pozitivne terapijske efekte.

Veliki broj devojaka i ¾ena pati od problema anemije. Primenom kontraceptivnih tableta mo¾e uèiniti da menstrualni ciklus postane regularan i bezbolan, kao i da se smanji obim ne¾eljenog krvarenja.

(MONDO)

Darker


Al-Jasmina

..dok ne odes na predavanje iz farmaceutske hemije pa splasne odusevljenje... :ohwell:

Smrda

ocemo opet o ovome?
najbolje bi bilo da sastavimo komisiju,
jedan farmakolog,jedan lekar i jedan prof farm.hemije....
mislim da bi pilula opet pobedila...
sa savetom lekara,naravno