Kako da prepoznate nasilnika na vreme

Started by Bred, 22-06-2009, 20:43:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: B. Tasiæ |Blic

Zlostavljaèa mo¾ete da prepoznate veæ na poèetku veze jer bez obzira na karakter svi imaju mnoge zajednièke osobine, smatra psiholog Laura Perbrid¾.


On je isprva vrlo ¹armantan, obasipa partnerku divljenjem, obo¾avanjem i pa¾njom. Vrlo lako izgovara fraze poput „ne mogu da ¾ivim bez tebe“ i brzo poèinje da insistira na vezi ili veridbi. Ali na povr¹inu uskoro izbija ljubomora. Druge mu¹karce do¾ivljava kao pretnju u vezi i partnerku optu¾uje da zavodi druge. Ironièno je to da je on taj koji najèe¹æe vara. Sklon je i manipulaciji. Zna kako da otkrije slabe taèke i da iskoristi ranjivost ili traume iz pro¹losti u svoju korist. „Zlostavljali su te u detinjstvu jer si tako ru¾na“ je primer takvog pona¹anja. Nakon nasilnih ispada tvrdi da mu je ¾ao i da to neæe ponoviti. Od ovakvih mu¹karaca treba da be¾ite glavom bez obzira. A evo jo¹ nekoliko znakova koji ukazuju na to da imate posla sa psihopatom.

Èesto menja raspolo¾enje
Promene raspolo¾enja su zajednièka osobina zlostavljaèa. Jednog trenutka izgleda sreæno, a veæ sledeæeg postaje agresivan. I najmanje sitnice mogu da ga iznerviraju, a skoro uvek misli da su svi protiv njega.

Okrutan je i prema drugima
Velik broj zlostavljaèa nije okrutan samo prema partneru nego i prema deci ili ¾ivotinjama. Nano¹enje bola drugima daje mu oseæaj moæi. Èeste su i pretnje nasiljem.

Kontroli¹e svaki pokret
U svakom trenutku ¾eli da zna gde ste i s kim ste. Mo¾da æe da proverava kilometra¾u na automobilu ili da vas potajno prati. Neki èak ne dopu¹taju ¾enama odlazak na posao.

Svi su mu krivi
Za njegove ¾ivotne gre¹ke krivi su svi ostali, ali nikad on. Èak i za svoju nasilnost okrivljuje partnerku: „Naterala si me da te udarim“. Njemu nikad nije moguæe udovoljiti. ©ta god da uèinite, on je uvek sklon vreðanju.

http://www.blic.rs/slobodnovreme.php?id=98280