Najsavremeniji mamograf instaliran na VMA

Started by Bred, 08-08-2008, 17:24:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Beta |

Na Institutu za radiologiju Vojnomedicinske akademije pu¹ten je u rad najsavremeniji mamograf, aparat za dijagnostifikovanje raka dojke navodi se na sajtu te ustanove.

Mamograf koji omoguæava bolji kontrast slike i pobolj¹ava dijagnostièke rezultate ¹to je veoma va¾no za uspe¹no leèenje raka dojke postavljen je juèe u toj ustanovi.
"Aparat poseduje posebne dodatke i ureðaje za ciljane biopsije (postupak dijagnostifikovanja) promena u dojci pokretanjem motorizovane biopsijske igle pod vakuumom, sa precizno¹æu od jednog milimetra", navodi se na internet stranici VMA.
Procedura biopsije se izvodi uz lokalnu anesteziju, a pacijentkinja napu¹ta odeljenje 15 minuta posle intervencije.
U borbi protiv raka dojke koji je meðu najzastupljenijim malignim oboljenjima ¾ena, najva¾nija je rana i precizna dijagnoza bolesti.

blic



:news:
Prikupljena sredstva za mamograf
| Izvor: B92
Beograd -- Radio-televizija B92 uspe¹no je zavr¹ila humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za kupovinu prvog pokretnog mamografa.

Za kupovinu tog veoma znaèajnog aparata za ranu dijagnostiku raka dojke, uz pomoæ mnogobrojnih donatora, prikupljeno je 48 miliona dinara. Pokretni mamograf omoguæio bi da taj aparat stigne do udaljenijih krajeva Srbije, gde veæina ¾ena nema moguænost da se pregleda, kako bi na vreme otkrila bilo kakve promene na dojkama.

Podaci govore da svaka 12. ¾ena u Srbiji oboli od raka dojke, a da svake godine 1.500 ¾ena u Srbiji umre od te bolesti. S druge strane, otkriven na vreme, rak dojke je izleèiv u preko 90 odsto sluèajeva.

U svetu svake godine vi¹e od milion ¾ena oboli od raka dojke. Od toga polovina umre. Rak dojke je najèe¹æe maligno oboljenje ¾ena, a jedno je od najèe¹æih malignih oboljenja uop¹te.

Svaka osma ¾ena æe tokom svog ¾ivotnog veka od oko 85 godina oboleti od raka dojke. U veæini zemalja poslednjih decenija rak dojke je u stalnom porastu i sve èe¹æe obolevaju ¾ene mlaðe ¾ivotne dobi.

U Srbiji se vi¹e od dve treæine ¾ena javlja lekaru onda kada je bolest u uznapredovaloj fazi. Tada je leèenje te¹ko i neizvesno. Zbog kasnog otkrivanja raka dojke, u oko 50 odsto sluèajeva dojka se mora amputirati.

Meðutim, taj trend mo¾e da se promeni ranom dijagnostikom, koja omoguæava izleèenje u preko 90 odsto sluèajeva. ®ene rak najèe¹æe otkriju opipavanjem dojki, ali èvorovi i zloæudne promene mogu otkriti mamografom oko dve godine ranije nego ¹to se oni mogu opipati.

Ranije su od raka dojke uglavnom obolevale ¾ene od 45. godine navi¹e. Danas se ta granica spustila na 30. godina, a nisu retki sluèajevi ni devojaka od 18 do 20 godina. Najmlaða bolesnica na Institutu za onkologiju i radiologiju imala je samo 14 godina.

Godi¹nje se na Institutu za onkologiju i radiologiju obavi preko 1.000 operacija malignog tumora dojke i preko 300 rekonstruktivnih zahvata.



Mamografski pregledi spadaju u grupu radiolo¹kih procedura i predstavljaju jednu od najpoznatijih metoda za verifikaciju bolesti dojke. Godi¹nje se na Institutu za onkologiju i radiologiju obavi 12.000 do 13.000 mamografskih pregleda dojke, ¹to predstavlja najveæi broj u Srbiji.

Prema nezvaniènim podacima, u Srbiji se nalazi oko 40 mamografa u dr¾avnom i 10 u privatnom sektoru. Veoma mali broj je na tehnolo¹kom nivou koji zahteva moderna medicina.

Ne postoji nijedan digitalni ureðaj niti mobilni mamograf kojim se pregledi mogu uèiniti dostupnim i onim ¾enama koje ne ¾ive u centralnim gradskim sredinama.

Digitalni mamograf omoguæava daleko veæu preciznost u otkrivanju tumora. Kolièina dozvoljenog zraèenja je mnogo ni¾a nego kod ureðaja starije generacije, a broj pregledanih pacijentkinja je veæi za 50 odsto zato ¹to je sam pregled br¾i.

Oèekuje se da æe u dogledno vreme tri najeminentnija centra - Institut za onkologiju i radiologiju u Beogradu, Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici i Institut u Ni¹u, dobiti digitalni mamograf.