Djevojèica sa srcem na desnoj strani

Started by frckica-j, 17-01-2009, 20:19:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Djevojèica sa srcem na desnoj strani
Izvor: Nezavisne novine

DOBOJ - Srce dvogodi¹nje Nazife Ahmiæ iz Bukovaèkih Èivèija kod Doboja kuca na desnoj strani njenog grudnog ko¹a, ¹to tu djevojèicu èini medicinskim fenomenom.

Struènjaci na Univerzitetskoj djeèjoj klinici u Beogradu potvrdili su dijagnozu banjaluèkih ljekara, koji su tu anomaliju otkrili kada je Nazifa imala ¹est mjeseci.

Zbog njenog uzrasta, operacija kojom bi srce bilo vraæeno na lijevu stranu mo¾e biti izvr¹ena tek kada bude imala pet godina.

"Ona ima tu dehtrokardiju s kojom se djeca rijetko raðaju, ali ljekari ka¾u da æe joj, kada bude imala pet godina, srce prebaciti na lijevu stranu", ka¾e Nazifina majka Emina (34).

Ona dodaje da je desno pluæno krilo njene kæerke nerazvijeno.

"Ima treæi dio tog pluænog krila, ali je problem ¹to su pluæne vene isprepletane, zbog èega nema dovoljno kisika", poja¹njava Emina.

Nazifa je jedna od 50.000 roðenih s tim problemom, a ljekari ka¾u da bi nakon operacije mogla ¾ivjeti normalnim ¾ivotom.

Zbog nerazvijenosti pluæa, Nazifa ima problema sa disanjem, zbog èega mora boraviti u posebnim uslovima, u prostorijama bez vlage i hladnoæe.

"Ljekari predviðaju da bi joj najvjerovatnije odstranili desno pluæno krilo, a lijevo pluæno krilo je zdravo. ©to se tièe srca, ono je u redu, ali kada je prehlaðena ili ima temperaturu, srce joj odmah ubrzano lupa", ka¾e Emina.

Nazifa je sklona respiratornim infekcijama, upali grla, i èesto zbog toga, kako ka¾e njena majka, boravi u bolnici.

Emina i Red¾o Ahmiæ, roditelji te djevojèice, istièu da su nezaposleni povratnici koji i pored velike ¾elje èesto ne uspijevaju da svojoj kæerki obezbijede optimalne uslove koje zahtijeva njeno zdravstveno stanje.


dirigent

Cou sam za slucajeve skroz izmestenog rasporeda organa kao u ogledalu , ali ne i za srce pojedinacno.

frckica-j

Ja se nadam da æe do¾iviti operaciju i da æe poslije moæi da vodi normalan ¾ivot!