Dva veka od osnivanja Univerziteta

Started by Bred, 09-01-2008, 14:37:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: V. N. |

Univerzitet u Beogradu tokom 2008. godine obele¾ava dva veka postojanja, a proslava jubileja poèeæe 12. januara u Centru „Sava“ koncertom ansambla „Kamerata Serbika“, orkestra u èijem sastavu su profesori i najbolji studenti beogradskog Fakulteta muzièke umetnosti.

Tom prilikom Branko Kovaèeviæ, rektor Univerziteta u Beogradu, i Èedomir Vasiæ, rektor Univerziteta umetnosti podsetiæe na znaèaj Univerziteta i njegovu ulogu u razvoju duhovnosti i znanja srpskog naroda i dr¾ave.
- Univerzitet u Beogradu je jedan od brendova Srbije, prepoznatljiv u celom svetu. To je ujedno i najstariji univerzitet na Balkanu. Istorija Univerziteta je deo riznice najnaprednijih nastojanja da se obrazovanjem, znanjem i nauènim dostignuæima unapreðuje na¹a dr¾ava. Zato ovaj jubilej zaslu¾uje posebnu pa¾nju - ka¾e za „Blic“ prof. dr Neda Bokan, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu. Poèeci Univerziteta u Beogradu vezuju se za 1808. godinu, kada je Dositej Obradoviæ osnovao Veliku ¹kolu koja je 1905. godine i zvanièno prerasla u Univerzitet. Te 1905. godine Univerzitet je imao 16 redovnih i 18 vanrednih profesora i 778 studenata, a u njegov sastav ulazili su Filozofski, Pravni, Tehnièki fakultet i Bogoslovski fakultet.
Univerzitet u Beogradu danas u sastavu ima 31 fakultet i osam nauènih instituta. Na beogradskim fakultetima znanje trenutno stièe oko 78.000 studenata, koje poduèava nastavni kadar od 2.500 profesora i docenata i oko 2.400 asistenata i saradnika u nastavi. Na Univerzitetu su, prema podacima iz 2006. godine, diplomirala 337.974 akademca.

Darker

Ulaz na koncert je besplatan samo treba da nabavite karte na vreme :wink:

Bred

Proslava 200 godina Univerziteta
Autor: V. N. |

Cela 2008. godina biæe obele¾ena proslavama povodom dva veka od osnivanja Univerziteta u oblastima obrazovanja, nauke, kulture, sporta... - najavio je juèe Branko Kovaèeviæ, rektor Univerziteta u Beogradu.

Univerzitet u Beogradu biæe domaæin skupa „Svetski samit predsednika univerziteta i FISU rektorskog foruma 2008“, od 11. do 14. septembra 2008. godine
- Skup æe u Beograd dovesti predstavnike oko sto svetskih univerziteta, nobelovce, poznate nauènike... To je deo aktivnosti u okviru 25. Univerzijade koja se sledeæe godine odr¾ava u na¹oj zemlji - ka¾e rektor Kovaèeviæ.
Proslava u èast 200 godina Univerziteta poèinje 12. januara u 20 sati u Velikoj dvorani Centra „Sava“ koncertom ansambla“Camerata Serbica“, koji èine profesori i najbolji studenti.
- Univerzitet umetnosti poklanja ovaj koncert Univerzitetu u Beogradu, njegovim studentima i nastavnicima, kao i graðanima Beograda i Srbije. Ulaz je besplatan, a karte se mogu dobiti u zgradi Rektorata na Studentskom trgu - ka¾e prof. dr Ljubi¹a Jovanoviæ, èlan ansambla „Camerata Serbica“ i profesor na Fakultetu muzièke umetnosti u Beogradu.
Planirano je i niz takmièenja na nivou Univerziteta koja æe se zavr¹iti „mini Univerzijadom“.
U èast proslave 200 godina Univerziteta biæe ¹tampana po¹tanska marka i zlatnik, kao i monografija „200 godina Univerziteta u Beogradu“.

blic

Darker

Koncert je bio odlièan, Mocart i Betoven :pljes:
Jedino imam ogromnu zamerku na nekulturu veæeg dela sale, koja je uredno i permanetno aplaudirala izmeðu apsolutno svih stavova :wall:
Mo¾da sam ja ne¹to propustio, pa se bonton promenio, no o tome me niko nije obavestio, jedino mi je na ulazu data knji¾ica sa taènim rasporedom stavova, ¹to donekle slu¾i i tome da bi se znalo kad se aplaudira a kad ne :hm

ЈУБИЛЕЈ УНИВЕРЗИТЕТА: Свечана прослава поводом 200 година Универзитета почела је синоћ у Великој дворани „Сава центра” концертом ансамбла „Камерата Сербика” сачињеног од професора и најбољих студента. Присутнима су се обратили проф. др Бранко Ковачевић, ректор Универзитета и Чедомир Васић, ректор Универзитета уметности и најавили да ће се до краја године у част јубилеја одржати бројне манифестације и свечаности. Оркестром је дириговала Биљана Радовановић, а као солисти наступили су неки од најталентованијих уметника и професора Универзитета: Александар Сердар – клавир, Љубиша Јовановић – флаута и Љиљана Несторовска – харфа.
С. Мијаиловић
(Фото Т. Јањић) Politika

tarantulica

Koncert je bio fenomenalan  :Bog :Bog :Bog
Posebno me je odu¹evio Aleksandar Serdar, koji je svirao klavir i dirigovao u isto vreme  :pljes: :pljes: :pljes: