Formula 1 i ostali AutoMoto Sportovi

Started by hulio_salinas, 23-10-2006, 21:01:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Roben

F1 od 2009. godine i u Indiji?

Gradonaèelnica Nju Delhija ©ejla Diksit izjavila je da postoji moguænost da taj vi¹emilionski grad od 2009. godine bude domaæin trke Formule 1, po uzoru na onu koja se vozi u Monaku.

"Ako najbr¾i cirkus na svetu bude dolazio u Indiju, zaista bih volela da to bude u na¹em gradu. U svakom sluèaju, to je izvodljiv projekat", rekla je Diksit nakon sastanka sa indijskim biznismenom Vijaom Malijem, èija je aviokompanija "Kingfi¹er" postala novi sponzor ekipe Tojote.

Vozaè tog tima Ralf ©umaher, koji se nalazi sa èelnicima ekipe na putovanju po Indiji, izjavio je da ta zemlja ima sve moguènosti za odr¾avanje trke Formule 1.

"Prema onome ¹to sam mogao da vidim, trka u Indiji bi bila veliki dogadjaj i nadam se da æe se to uskoro i dogoditi", rekao je ©umaher.

Prvi èovek Formule 1 Berni Eklston ranije je podr¾ao ideju o ekspanziji takmièenja u Aziji, a Ju¾na Koreja i Singapur su veæ dobili obeæanje da æe od 2010. godine u tim zemljama biti vo¾ene trke.

Indijci su pre dve godine dobili i svog prvog predstavnika u Formuli 1, kada je Narain Kartekijan debitovao u ekipi D¾ordana, a sada je test vozaè Vilijamsa.

(MONDO)

mikele

F1: Kimi, probudi se!
(http://nono9.us)

Finac Kimi Raikonen, vozaè Ferarija i pobednik prve trke Formule 1 na Velikoj nagradi Australije u Melburnu, priznao je da je zbog manjeg kvara na radiju tokom trke izgubio koncentraciju i da je èak bio na granici da zaspi deset krugova pre kraja, objavljeno je na web stranici Ferarija.

Raikonen je rekao da je nastavio trku bez radio kontakta sa in¾enjerima i timom i da je jedino mogao da raèuna na informacije koje su mu na panoima pokazivali iz Ferarijevog boksa.

Tokom 58 krugova na stazi u Melburnu, Raikonen nijednom nije mogao da uspostavi kontakt putem radia zbog èega je i izgubio koncentraciju u nekoliko navrata.

"U jednom momentu, desetak krugova pre kraja trke, skoro sam zaspao! Bio sam malo rastresen,
koncentrancija mi je znatno opala zbog èega sam i uleteo prejako u treæu krivinu", priznaje Ferarijev pilot.

"Èak i bez radija sam mogao da uvidim kako su mi govorili: Kimi, probudi se!", na¹alio se Raikonen.

Ipak, sve to nije uticalo da bez problema odnese pobedu nad aktuelnim svetskim prvakom, ©pancem Fernandom Alonsom, ujedno odvezav¹i i najbr¾i krug staze sa vremenom 1:25.235. Ipak tvrdi da bi njegova pobeda bila jo¹ uverljivija da nije bilo tog manjeg problema sa radijom.

Raikonen ka¾e da je njegova prva pobeda u Ferariju do¹la mnogo pre nego ¹to je oèekivao.

“Kada sam potpisao ugovor sa Ferarijem mislio sam da bi bilo lepo da pobedim ¹to je moguæe pre, ali sam i sam sebe iznenadio kada sam veæ u prvoj trci to uèinio", rekao je 27-godi¹nji Raikonen.

(MONDO)

hulio_salinas

Ovaj covek me je odusevio!  :Bog

Ovo jos nisam cuo. Ako je istina (a ne verujem da nije), svaka mu cast.

mikele

#48
MOTO GP: Doktor u Herezu doktorski
(http://www.putfile.com/pic.php?img=5071233)

Valentino Rosi slomio je srca ¹panskih navijaèa, na stazi u Herezu, gde je pobedio ljubimca domaæe publike Danija Pedrosa i upisao prvi trijumf ove sezone.

Polularni "doktor" je do 59. pobede u karijeri u najjacoj klasi stigao vodeæi prakktièno od starta do cilja, a 27 krugova na svojoj Jamahi presao za 45:53.36 minuta.

Drugo mesto osvojio je ©panac Dani Pedrosa na Hondi, koji je bio najbr¾i u kvalifikacijama, a za Rosijem je zaostao sekund i 246 hiljaditinki.

Na treæi stepenik pobednièkog postolja poepeo drugi vozaè Jamahe Amerikanac Kolin Edvards, koji je od klupskog kolege bio sporiji 2,701 sekundi.

Èetvrto mesto zauzeo je ©panac Toni Elias na Hondi, peti je bio pobednik prve trke sezone u Kataru Australijanac Kejsi Stoner, dok je aktuelni svetski prvak u Moto GP ¹ampionatu Amerikanac Niki Hejden zavr¹io trku u Herezu kao sedmi.

U klasi do 250ccm trijumfovao je ©panac Horhe Lorenco (Spain's No1), drugo mesto osvojio je njegov zemljak Alvaro Bautista (Aprilija), dok je treæi bio Italijan Andrea Doviciozo (Honda).

U najslabijoj klasi do 125ccm najbr¾i je bio Madjar Gabor Talma¹i na Aprilji, a na preostala dva stepenika pobednièkog postolja popeli su se Èeh Lukas Pesek (Derbi) i ©panac Hektor Faubel (Aprilja).

Naredne trke Moto GP biæe vo¾ene 22. aprila u Turskoj.
(http://www.putfile.com/pic.php?img=5071234)
Rezultati "kraljevske klase" na trci u Herezu:

1. Valentino Rosi (Jamaha/Italija) 45:53.340
2. Dani Pedrosa (Honda/©panija) 45:54.586
3. K. Edvards (Jamaha/SAD) 45:56.041
4. Toni Elias (Honda/©panija) 45:57.691
5. Kejsi Stoner (Dukati/Australija) 45:58.333
6. Karlos Èeka (Honda/©panija) 46:03.340
7. Niki Hejden (Honda/SAD) 46:07.486
8. Marko Melandri (Honda/Italija) 46:13.309
9. Kris Vermulen (Suzuki/Australija) 46:18.126
10. ©indji Nakano (Honda/Japan) 46:18.223

Generalni plasman:
1. Valentino Rosi (Jamaha/Italija) 45 bodova
2. Dani Pedrosa (Honda/©panija) 36
Kejsi Stoner (Dukati/Australija) 36
4. Kolin Edvards (Jamaha/SAD) 26
5. Marko Melandri (Honda/Italija) 19
6. Niki Hejden (Honda/SAD) 17
7. Kris Vermulen (Suzuki/Australija) 16
8. Toni Elias (Honda/©panija) 15
9. D¾on Hopkins (Suzuki/SAD) 13 itd.

(MONDO)
Овај Ники Хејден нема везе.Прошле године га је уке**ло,а ове ће се видети какав је он стварно ''јахач''

Roben

Alonsa boli glava od Hamiltona

Tehnièki direktor ekipe Renoa Bob Bel tvrdi da æe mladi Britanac, debitant Luis Hamilton, zadati mnogo glavobolje aktuelnom ¹ampionu Formule 1 Fernandu Alonsu, pod uslovom da im Meklaren dozvoli da voze pod jednakim uslovima.

"Moguæe je da na povr¹inu ispliva Luisovo neiskustvo kada je pod pritiskom. Recimo, ako ima problem sa bolidom ili sa gumama. U tim momentima Alonso je sposoban i zna ¹ta treba da radi. Ali, u èistim uslovima, Luis je mnogo br¾i", rekao je Bel, koji je radio sa Alonsom u Renou.

Sliènog mi¹ljenja su i druga dvojica struènjaka iz Renoa, koji su ranije saradjivali sa aktuelnim ¹ampionom.

Majk Gaskojn i Pet Simons, in¾enjeri u francuskoj ekipi, smatraju da je Hamilton odlièno vozio na prvoj trci sezone u Albert Parku, ali da æe to samo da podstakne Alonsa da bude jo¹ bolji.

"Luis se dobro nosio sa pritiskom, dobro je vozio, ali Fernando neæe diæi ruke. Ono ¹to se dogodilo poguraæe Alonsa i mislim da æe Luis od sada imati te¹ku sezonu", rekao je Gaskojn.

Simons takodje veruje da je Alonso psihièki sna¾an, ali da ga posebno uznemiruju porazi od klupskih kolega.

"On bi uvek spremno prihvatio da izgubi od nekog drugog tima, ali nije mu bilo lako kad bi ga pobedio kolega iz ekipe. To je jako uticalo na njega. Iako je zavr¹io ispred Luisa u Australiji, situaciju æe pa¾ljivo sagledati i videti ¹iru sliku. Mislim da je nai¹ao na ne¹to drugaèiju situaciju od oèekivane", rekao je Simons.

Alonso je u Melburnu osvojio drugo mesto ispred klupskog kolege Hamiltona, dok je najbr¾i na Velikoj nagradi Australije bio novi as Ferarija Kimi Raikonen.

(MONDO)

Ayrton Senna

 :ziveli Kimi, da li si za VOTKU !!!!!!!!!!

Ponavlja se stara prièa sa Kimijem. Oèigledno, Finac mora da odspava pre trke, a ako ne sklopi oèi koji minut, zaspaæe tokom trke.
Nus-pojava konzumiranja votke.

Roben

Francuzi ostaju bez trke F1

Trka na stazi Manji Kur neæe se naæi sledeæe godine u kalendaru Formule 1, ali ne zbog toga ¹to je Berni Eklston prona¹ao neku novu, egzotiènu destinaciju, veæ iz razloga ¹to je to re¹ila Francuska motosport federacija.

Èelnici te organizacije slo¾ili su se da je organizacija Velike nagrade Francuske na Manji Kuru preskupa, zbog èega æe domaæi ljubitelji Formule 1 poslednji put u¾ivo pratiti karavan "najbr¾eg cirkusa" 1. jula ove godine, kada je zakazana trka.

Naime, pista, koja je dugaèka 4,41 kilometar, dobrano je dotrajala, pa bi za renoviranje bilo neophodno izdvojiti ogromnu svotu novca. Nacionalna federacija nema neophodan novac, a procenjeno je i da bi u sluèaju pronalaska sponzora, moralo da prodje mnogo vremena kako bi trka postala ponovo finansijski isplativa.

Uprkos dono¹enju odluke, koja je iznenadila javnost, Francuska motosport federacija nije u poptunosti odustala od organizacije F1 spektakla.

Veæ je isplanirano da se ozbiljno pristupi pronala¾enju i izgradnji nove piste, koja bi trebalo da bude sme¹tena u okolini Pariza, kako bi privukla ljubitelje trka i brojne turiste koji svake godine dolaze u "grad svetlosti".

Èelni ljudi francuske motosport federacije nadaju se da bi novi Gran pri u njihovoj zemlji mogao da bude organizovan veæ 2009. godine.

(MONDO)

mikele

Нису они уопште наивни,знају они шта раде.
Ако би се изградила стаза у околини Париза,била би то јако примамљива понуда и мислим да би то било финансиски јако иплативо.А вероватно би имала много више места за публику,тако да је све јасно.
А реновирање постојеће стазе би коштало мало мање од изградње нове,тако да је ово сасвим разумљив потез француске федерације.

Roben

WRC: Sebastijan Leb pobednik Portugala

Francuz Sebastijan Leb pobednika je trke Svetskog reli ¹ampionata vo¾enog u Portugalu i sada zaostaje samo dva boda za vodeæim Markusom Gronholmom.

Branilac titule prvaka sveta, vozaè Sitroena je pobedio ispred dvojice Finaca, obojice èlanova Forda - Markusa Gronholma i Mike Hirvonena.

Gronholm u generalnom plasmanu vodi sa 40 bodova, Leb je drugi sa 38, a Hirvonen treæi sa 32 boda.

Leb je odlièno vozio tokom celog relija u Portugalu, a poslednje dve etape je rutinski vozio, ostvariv¹i prednost od 37 sekundi nad Gronholmom.

Francuz je u Portugalu pobedio u 10 od ukupno 18 etapa i potpuno je zaslu¾eno trijumfovao.

Ovo je bila treæa pobeda 32-godi¹njeg vozaèa Sitroena u ovogodi¹njoj seriji i ujedno njegova 31. u karijeri.

“Sada sve izgleda fanstastièno. Do kraja æe biti te¹ka trka sa Markusom, ali sada sam sreæniji", izjavio je Leb.

Naredna trka u ¹amoionatu biæe vo¾ena u Argentini za èetiri nedelje.

(MONDO)

hulio_salinas

5. april 2007. | Izvor: B92, eurosport | Andrijana ®ikiæ
Hamilton: "Daæu sve od sebe!"



Luis Hamilton, vozaè Meklarena veoma je optimistièan i samopouzdan pred drugu po redu trku Formule 1 u Maleziji. Hamilton je uveren da mo¾e èak da nadma¹i prvog vozaèa F1, klupskog kolegu Fernanda Alonsa: „Postoji moguænost da pobedim, ali moram da se zaista potrudim. Sjajan je oseæaj videti bolid Fernanda Alonsa na retrovizoru, iako je trku u Australiji zavr¹io ispred mene. Mnogo toga mogu da nauèim od njega. Vozimo za isti tim, a ako dam sve od sebe, siguran sam da æe biti “mrtva trka“ izmeðu nas dvojice“.

Hamiltonu je ovo prva sezona u F1 i kao poèetnik je ostvario sjajan uspeh na startu sezone. Prvu trku u Melburnu zavr¹io je na treæem mestu, iza Alonsa i Kimija Raikonena, koji je u timu Ferarija stigao prvi na cilj.

22-godi¹nji Britanac priznao je novinarima da se jo¹ uvek navikava na sjaj i glamur najpresti¾nijeg moto-takmièenja.

„ Neverovatan je oseæaj. Izgleda kao da sedim i gledam trku, avidim sebe u njoj. Eto, ba¹ juèe sam video u gradu veliki poster sa mojim likom. Èudna mi je pa¾nja koja se obraæa na mene. Odrastao sam sa Niko Rozbergom i zajedno smo nekad ma¹tali da æemo voziti u Formuli 1. Sada smo ovde. Zaista je neverovatno“.

Fernando Alonso veruje u Hamiltonov talenat i sposobnost da pobeðuje ove sezone: “ Na njemu je da obrati pa¾nju na mnogo stvari, da se navikne, ali definitvno ima potencijala da se takmièi i pobeðuje“.

Ipak, Britanac stoji èvrsto na zemlji i smatra da je trenutno najva¾nije da se osvoje bodovi za Meklaren.

Naredna trka F1 odr¾aæe se 8. aprila u Maleziji (trening 7. aprila - 7h) uz direktan prenos na TVB92 od 9 èasova.

mikele

Људи ближи се 8.април. :~
Баш сам нестрпљив.Како би само било лепо када би Кими остварио два од два.
Лепши почетак сезоне од тога не бих могао да замислим. :smekerica:
Go Kimi,Go

mikele

Alonso: Sti¾emo Ferari za mesec dana
(http://nono9.us)

Aktuelni svetski prvak u Formuli 1, pilot Meklaren-Mercedesa Fernando Alonso rekao je da njegov tim jo¹ uvek ne mo¾e da pobedi Ferari, ali da smatra da æe se to promeniti kroz mesec dana, kada oèekuje da "srebrna strela“ postane konkurentna bolidu iz Maranela.

"U ovoj trci mislim da jo¹ ne mo¾emo da pobedimo Ferari. Pozitivna je stvar ¹to smo isprobali novi sistem koji æe biti spreman za mesec dana, kada mo¾emo da oèekujemo pobolj¹anje u na¹im nastupima“, izjavio je dvostruki svetski prvak uoèi trke za Veliku nagrade Malezije koja se vozi u nedelju na stazi u Sepangu,

O pro¹lonedeljnim testovima, Meklarenov pilot je rekao da je imao samo tri dana za vo¾nju, nakon èega su usledila èetiri ki¹na dana i dodao da je ovom prilikom na treninzima dao prednost klupskom kolegi Luisu Hamiltonu, koji ne poznaje stazu.

Alonsa za Sepang ve¾u lepa seæanja, jer je na toj stazi osvojio svoju prvu pol-poziciju u karijeri i prvi put se popeo na pobednièko postolje 2003 godine, a potom je 2005. godine i pobedio u Maleziji.

"Pro¹lonedejni treninzi mogli su da prodju i bolje, ali kada testirate uvek ima i pozitivnih i negativnih efekata. Probali smo neke stvari, ali jo¹ ne mo¾emo da izvuèemo neke konkretne zakljuèke i ¹ta bi mogli oèekivati iz toga, dok je sa druge strane bilo i onih koje su odlièno pro¹le, tako da mislim da smo, ipak, napravili neka pobolj¹anja na bolidu“, ocenio je ©panac.

Povodom posete fabrici Meklaren-Mercedesa nakon Velike Nagrade u Australiji, Alonso je rekao: “Mnogo je va¾niji posao koji uradimo na stazi, kada se sve testira, ali isto tako je istina da in¾enjeri nekada ostaju sami u fabrici, bez ikakvih saveta ili mi¹ljenja, i zbog toga se dr¾e jednog pravca koji mo¾e biti pogre¹an, u vezi nekog novog dela ili sistema. Ponekad ¾ele mi¹ljenje pilota pre nego ¹to poènu sa dizajniranjem. I ako si tu pored njih a ne kod kuæe, jo¹ bolje.“

Alonso je jo¹ jednom ponovio ono ¹to je rekao i nakon trke u Australiji, a to je da je Ferari u ovom trenutku u prednosti.

“Trebalo bi da budemo realni i svesni da se Ferari, trenutno, nalazi iznad nas. To nije nikakvo iznenadjenje, na poèetku smo sezone, a Ferari je jedini tim koji je nastavio u kontinuitetu da razvija motor i nije pneumatike koje je koristio pro¹le sezone. Ipak, mo¾da mo¾emo da budemo konkurencija na stazi ali sve zavisi od strategije i uslova“, zakljuèio je Alonso.

(MONDO)

Roben

Masa ludo vozi na Sepangu

Vozaè Ferarija Felipe Masa zabele¾io je najbolje vreme na prva dva slobodna treninga odr¾ana u petak, uoèi trke za Veliku nagradu Malezije, na stazi Sepang.

Brazilac je tokom prvog isprobavanja moguænosti svog bolida na stazi izvezao 17 krugova i zabele¾io vreme 1:34,972 minuta, dok su iza njega stigli Meklarenovi puleni Fernando Alonso i Luis Hamilton.

Pobednik prve trke u sezoni Kimi Raikonen zabele¾io je èetvrti rezultat, dok su vozaèi Renoa Heiki Kovalainen i Djankarlo Fizikela dobrano podbacili na prvom treningu, zabele¾iv¹i tek 14, odnosno 15. vreme.

Na drugom treningu Masa je uspeo da ponovi odliènu vo¾nju, ali su Fizikela i Kovalainen pobolj¹ali utisak, upisav¹i drugo i treæe najbolje vreme. Sledili su Raikonen, Niko Rozberg i Aleksander Vurc iz Vilijamsa, a zatim èlan Zaubera Robert Kubica i pulen Tojote Ralf ©umaher.

Èlan Spajkerovog tima Kristijan Albers ostvario je najlo¹iji rezultat na treninzima u petak. U prilog Holandjajninu svakako nije i¹la eksplozija zadnje desne gume u fini¹u drugog treninga, zbog èega je testiranje prekinuto na desetak minuta.

Felipe Masa je i definitivno obele¾io prvi dan probi na Sepangu, ali ne samo zbog postizanja dobrih rezultata na treninzima, veæ i zbog èinjenice da ga je ponela atmosfera u Maleziji, pa æe morati da se "olak¹a" za 4.800 evra zbog prebrze vo¾nje u boksu.

Trka za Veliku nagradu Malezije, na kojoj je pro¹le sezone trijumfovao Fizikela, vozi se u nedelju u osam èasova, dok je zvanièni trening na programu dan ranije.

(MONDO)

mikele

Пратио сам јутрос квалификације и покушаћу укратко да вам пренесем најбитнија дешавања.
Као прво,а уједно и најбитније,квалификације су нам за сутра припремиле праву посластицу и свако ко бар мало прати овај спорт не би смео да пропусти сутрашњу трку(9 часова,Б92).Јер распоред на старту је 1.Ферари, 2.Мекларен, 3.Ферари, 4.Мекларен, 5.БМВ...
Бољи старт нисмо могли ни да пожелимо.Е сада вероватно се питате ко је које место.
Редослед је следећи:Маса,Алонсо,Раиконен,Хамилтон,Хајфелд,Розберг,Кубица,па затим иду две Тојоте Трули па Ралф,а као десети ће стартовати Вебер у Ред Булу.Ја бих више волео да су два Ферарија обрнуто распоређена,али није ни овако лоше.Биће јако занимљиво јер стаза има доста широких и брзих кривина,два велика правца,тако да има доста места за претицање.Биће лудо,скроз :loptica
(http://nono9.us)
Е сада мој други најбитнији утисак је...Вероватно се многи питају па где је Рено?А Хонда?Е то је други утисак.
Рено и Хонда су два најнепријатнија изненађења и из трке у трку се показује да двоструку шампион у конкуренцији конструктора ове године неће играти неку запажену улогу и ја лично мислим да би они били срећни са неким подијумом ове сезоне.Мислим да је Ковалаинен 11,а Физикела 12.
А Хонда?То је тек било тужно гледати.Екипа која је прошле године имала скоро најбржи болид,сада је у истом кошу са Супер Агурием и са Спајкером.Барикело се тако мучио,да ми је стварно било жао да га гледам.Завршио је квалификације у првој рунди,као 20.А ни Батон није ништа боље прошао,био је 15.Ту очигледно нешто не штима са болидом јер квалитет возача никада није био споран.Требао бих можда још да спомене јако слаб пласман Александра Вурца који је 20  :shock ,док је његов клубски колега Нико Розберг на одличном 6 месту.Е овде већ није болид у питању.
Ево како ће изгледати старт сутра:

1.Felipe Massa    Ferrari          
2.Fernando Alonso    McLaren-Mercedes
3.Kimi Räikkönen    Ferrari       
4.Lewis Hamilton    McLaren-Mercedes
5.Nick Heidfeld    BMW       
6.Nico Rosberg    Williams-Toyota
7.Robert Kubica    BMW    
8.Jarno Trulli    Toyota          
9.Ralf Schumacher    Toyota          
10.Mark Webber    Red Bull-Renault          
11.Heikki Kovalainen    Renault             
12.Giancarlo Fisichella    Renault          
13.David Coulthard    Red Bull-Renault                
14.Takuma Sato    Super Aguri-Honda       
15.Jenson Button    Honda             
16.Vitantonio Liuzzi    STR-Ferrari       
17.Scott Speed    STR-Ferrari             
18.Anthony Davidson    Super Aguri-Honda      
19.Rubens Barrichello    Honda                            
20.Alexander Wurz    Williams-Toyota          
21.Christijan Albers    Spyker-Ferrari             
22.Adrian Sutil    Spyker-Ferrari       

Јесте да није било баш кратко,али добро,бар имате комплетне квалификације на увид. :wink:

Masha

Mikele, svaka cast! Vredi gledati.