Uvod u farmaciju

Started by M^i^M^a, 04-10-2006, 09:44:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darker

Okili, prihvatam da ste vi verovatno kompetentniji da prièate o tome, po¹to se ja nisam sretao sa dotiènim predmetom...

hulio_salinas

stvarno je ***phenomenon u pravu... nesto ti treba, jer treba da znas cime ces se baviti celog zivota... ali... veliki deo onoga sto smo culi, nema veze sa vezom... posle svakog slajda, gledamo se medjusobno i postavljamo pitanje: "Cemu sve ovo?"... ali sta sad... ides dalje...

pipi_duga_carapa

unapred se izvinjavam na off tipic-u ... ali moram da odgovorim ... (8

Quote from: Phenomenon@ pipi
Stvarno mislim da predmeti koje sam gore naveo nemaju poentu, ili mozda imaju, ali je ja jos uvek nisam pronasao.
ne mozes da kazes da nemaju poentu ... ok, da, drustvene nauke umeju da okrecu jednu stvar na 1001 nacin i sl. ... ali opsim sto nam sluze kao opste obrazovanje (sto Darker kaze) one su nam izuzetno potrebne, jer nas uce kako da zivimo (;
jer covek je socijalno/drustveno bice, pa da bi moglo da zivi mora da uci kako ... a drustvene nauke su izmedju_ostalog tu da nam to predoce ...
naime nas istorija poduceva da znamo sta je dobro, a sta lose u drustvu, da bi mi mogli danas da primenimo to znanje, tj pouku koja je mogla da se izvuce iz odredjenog rezima vladavine npr.
isto tako se sociologija bavi proucavanjem upravo tih stvari ... i da bi mi mogli da zakljucimo kako je bolje ziveti mi bi trebalo da poznajemo te nauke tk (naravno mi to mozemo i pomocu licnog iskustva da naucimo, ali zasto bi ako je vec neko naucio pre nas i mi mozemo da 'primenimo njegov zakljucak')
mislim naravno ja ovo pricam onako grubo ... ali ne mozemo reci da su besmislene (;

Quote from: lycosodluciti se za prirodni fax gde se razbijas od xemije,a potom brinuti o drustvenim..mislim da stvarno pipi nema poente..
ako sam prirodnjak zasto to mora da znaci da moram da pljujem drustvene nauke? ja sam prirodnjak jer mi se to svidja, to volim i to mi ide ... dok mi licno drustvene nauke ne idu bas od ruke ... mislim u smislu ucenja mi ne idu od ruke ... ali to ne znaci da ja treba da ih blatim ... svaka nauka, naucna disciplina ima neku svoju poentu, to ne mozemo da poreknem (;

Quote from: DarkerJedna stvar je struka, druga stvar je op¹te obrazovanje, koje vi kao masteri ph MORATE POSEDOVATI!!!!
koju svaki covek mora posedovati, a posebno covek koji ima visoko obrazovanje (:

Quote from: hulio_salinasma bre, opsta kultura je bila u srednjim skolama (gimnazijama)... Ko je hteo da ima opste obrazovanje mogao ga je pokupiti u gimnaziji, a strucnjaci imaju svoje skole...
ja kontam da Darker i ja nismo ciljali na to da na faxu treba da izucavamo i drustvene nauke, vec pricamo o tome da drustvene nauke nisu besmislene (;
i da, naravno da se opste obrazovanje stice tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja, a strucno tokom viseg i/ili visokog (; no, nismo o tome pricali (;

Quote from: Darkermnogo mi je besmislenije nadumati neku reakciju (od njih 1000) koju cu zaboraviti pola sata posle ispita
p ne bi trebalo da bude ...
jer su reakcije nesto sto je u tesnoj vezi sa nasom profesijom (a ti si bh cini mi se? time je tebi to jos potrebnije) i nesto sto bi mi trebali da znamo i razumemo ...
a drustvene nauke su nam tu da ne bi bili orjentisani samo u jednom smeru ...
kao sto i drustvenjaci treba da znaju bar minimum prirodnih nauka, tako i mi treba da znamo bar minimum drustvenih nauka (bar ja tako smatram), da ne bi bili 'zatucani' uslovno receno ...

Quote from: BredKapacitet ljudske memorije je ogranicen. Zasto bih ga trosio na gluposti koje  mi nikad nece trebati.
ako ti na to gledas kao na gluposti to je druga stvar ... mislim ako ti ne zelis da znas nista vezano za to i ako smatras da ti nikada nece trebati to je tvoj stav ... ali smatram da ne mozemo nikako da kazemo da su besmislene ...
ja ipak mislim da treba da znamo te opste drustvene predmete, bar minimum ... jer su nam i potrebne u komunikaciji ... zamisli sada ti kao diplomirani farmaceut (magistar) odes na neki seminar ili tako nesto negde u inostranstvo ili ovde ... i pocnes da pricas sa nekim o necemu nevezanom za vasu profesiju ... tj ako nemas znanje iz opstih predmeta da li ces uopste moci da pricas sa tim nekim (;
poznavanje drustvenih nauka nam sluzi i da izgradimo svoje stavove i sebe kao osobe (;

Quote from: DarkerTo govori da nekada¹nji farmaceuti nisu bili toliko zatucani kao ovi dana¹nji...
Da su bili otvoreni, obrazovani ljudi, intelektualci, a ne radnici u apotekama i fabrikama lekova...
(:

Quote from: Phenomen75%  stvari koje je pomenuto na predavanjima, ne moze da se svede ni pod opstu kulturu.
p uvod u farmaciju ni nije klasican drustveni predmet da ga mozes posmatrati kao predmet iz kojeg treba samo da se opsteobrazujes (;
to je predmet koji nas uvodi u farmaciju ;p uci nas o stvarima sa kojima cemo se sretati tokom rada, kako da se snalazimo tada i sl. a naravno da bi to mogli da znamo moramo prvo i da proucimo razvoj ... ipak treba da znamo otkud ovo cime smo mi odlucili da se bavimo;p
daleko od toga da ja kazem da je ovaj predmet koristan i dobar (: tj bar nacin na koji nam je predavan ... tj ne mogu u potpunosti (??) to da kazem ...

Quote from: hulio_salinasnesto ti treba, jer treba da znas cime ces se baviti celog zivota... ali... veliki deo onoga sto smo culi, nema veze sa vezom...
ali opet ne mozemo ni da kazemo da nam apsolutno nicemu nije sluzio ... bilo je tu i nekih korisnih stvari koje su se provukle ;p

poz svima!
i izvinjavam se jos jednom (8

hulio_salinas

Quoteali opet ne mozemo ni da kazemo da nam apsolutno nicemu nije sluzio ... bilo je tu i nekih korisnih stvari koje su se provukle ;p

pa zato sam i napisao da nam nesto treba... slazem se da treba na samom pocetku da imamo sliku o tome sta nas ceka i kako sve to izgleda... nije los predmet, ako izvucemo ono najbitinije... ali ako ne iskljucimo 90% nebuloza i 120% ponovljenih stvari (recene na drugi nacin) onda dobijamo ovo sto smo imali... sklapanje reci u nesmislenu recenicu, sa velikom kolicinskom koncentracijom ucenja napamet....  :wink:

lycos

ko pljuje drustvene nauke?!! "istorija je uciteljica zivota"__ na pravnom fakultetu nema niti matematike niti fizike !!
i ko ix blati?!!  sve sxvatas banalno,zdravo za gotovo...sada ispada da je uvod ko zna kako tezak predmet..naprotiv..samo smara_jer neke stvari stvarno nema potrebe uciti!!!

drugo,to,da li ces moci da pricas sa nekim ne zavisi samo od opsteg obrazovanja vec i licnog iskustva i fakulteta " sa asfalta" koji mnogi nemaju..da li neko recit ili ne nema vez sa tim! imas primera_covek obrazovan,ali se snalazi samo u temama svoje struke a van toga ni rec,ni jedna jedina rec...bicu <grub>..za takvog se kaze da je mutav..

kazes drustvene nauke nam pomazu da izgradimo sebe_da,ali donekle! pomazu nam da bolje spoznamo svet ,ali nisu kljucne!

masteri moraju posedovati opste obrazovanje,ne samo zbog posla...a da li nas moraju dva meseca smarati sa takvim predmetom..kao da je organska a ne uvod!! a kako je tek bilo proslim generacijama..ne zelim ni da zamislim..
to navise mrzim..kada se ni od cega napravi nesto!!iskasape etiku i sociologiju i nastane uvod!!

Phenomenon

@ lycos: Upravo tako! Nepotrebno je da nas smaraju 2 meseca sa uvodom.

pipi_duga_carapa

Quote from: hulo_salinaspa zato sam i napisao
znam da si to napisao (; tebe sam citirala, p se moj post samo nadovezuje na tvoj (;

Quote from: lycosko pljuje drustvene nauke?!!
rekli ste da su besmislene (nemaju poentu), a to je kao da ih pljujes (;

Quote from: lycosna pravnom fakultetu nema niti matematike niti fizike
znam da nema (; a nema ni na nasem drustvenih (; (osim uvoda ako njega uzmemo kao drustveni predmet;p)

Quote from: lycossve sxvatas banalno,zdravo za gotovo...
banalno?

Quote from: lycossada ispada da je uvod ko zna kako tezak predmet..
ko je rekao da je uvod tezak? ?:

Quote from: lycosdrugo,to,da li ces moci da pricas sa nekim ne zavisi samo od opsteg obrazovanja
naravno da ne zavisi samo od opsteg obrazovanja (; da to opste obrazovanje nije presudno (; ali nam je potrebno (; ne i preko neophodno (;

Quote from: lycosimas primera_covek obrazovan,ali se snalazi samo u temama svoje struke a van toga ni rec,ni jedna jedina rec...
ima primera za sve (; ima primera ljudi koji ne znaju ni svoju struku ;p sve je individualno (; u zavisnosti od zainteresovanosti pojedinca (;

[qupte="lycos"]kazes drustvene nauke nam pomazu da izgradimo sebe_da,ali donekle! pomazu nam da bolje spoznamo svet ,ali nisu kljucne!
nisam ja rekla da su presudne i jedine koje nam u tome pomazu (; samo sam navodila neke primere 'primene drustvenih nauka' koje su mi pale na pamet, opet zbog onoga sto je recneno da 'nemaju poentu' (;

Quote from: lycosmasteri moraju posedovati opste obrazovanje,ne samo zbog posla...a da li nas moraju dva meseca smarati sa takvim predmetom..
prvo ja smatram da uvod nije bas opste obrazovan predmet (; tj on je za farmaciju opsteobrazovni ;p
i mislim da nam treba ovaj predmet, samo mozda ne na nacin na koji je predavan i ne bas sve (??) sto nam je predavano ;p
u cemu se svi slazemo ... samo na drugaciji nacin objasnjavamo (;

pozdrav! (:

Pedja

Sama rec Uvod u Farmaciju vam sve kaze , a nismo jedini jer gotovo svaki Fakultet na I godini ima predmet koji se zove Uvod u ...

Tako da kako svi,tako i mi ... :wink:

Phenomenon

Ma da, 'de svi turci...

Bred

Rezultati iz uvoda ce biti u petak 15.12.

Pedja

Quote from: Bred on 13-12-2006, 08:27:22
:][
dokle vise
Stvarno je treba  :F

lycos

a matu je pregledala za dva dana!

hulio_salinas

Quote from: Bred on 13-12-2006, 08:27:22

ma strasno! za ne verovati!!!   :][
vec sam i zaboravio sta sam uradio...

zabica

e stvarno nije fer! zamisli ako neko nije siguran kako je uradio i c ima se 3 nedelje da li ce proci ili ne!!!  :box

Bred

Takvo vam je studiranje. Get used to it.

edit-izasli su rezultati iz uvoda.