Biologija - ISPIT - Testovi, Pitanja, Lekcije

Started by mina_v, 02-02-2007, 12:22:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas

Zadatak je tezak ako ne znas da odgovoris na njega. Dzabe ti je sto znas da ga resis, kada ne znas tacan odgovor. Zakljucak - zadatak je tezak.

Bred

da li je tacno da je djelic na testu davao ono sto je rekao da ne treba da ucite?

Mishica

Test iz biologije-nemam reci! .grins.
Na konsultacijama su rekli,nece biti tesko-samo elementarne stvar!Stopa mutacija :help:
STRASNO SAM LJUT! :batina

mina_v

Quote from: hulio_salinas on 09-02-2007, 01:36:09
Mina, samo cu te obavestiti da je prof Djelic sastavljao pitanja iz onih oblasti koje je on predavao. Tako da ti komentar nije na mestu:

Quotemina: "Kad nam je davao primere, Djelic nam je fino u zadatku definisao sta trazi, npr. koliki je procenat fenotipova sa kovrdzavom kosom i sl."
Moj komentar je skroz na mestu, ali njegova formulacija pitanja uopste nije!!
Na konsultacijama je, kao sto rekoh, davao zadatke u kojima je definisao sta trazi(odnos fenotipova, ili procenat onih sa posebnim osobinama, itd),
a na testu je bilo drugacije.
Pogledaj svesku gde si pisao te zadatke, pa ces i sam videti!!!

hulio_salinas

Quote from: Bred on 09-02-2007, 06:08:51
da li je tacno da je djelic na testu davao ono sto je rekao da ne treba da ucite?

Hm. Pa... To je mali problem... Rekao: "Sve sto se nalazi u njegovoj knjizi, MOZE DOCI NA ISPIT!"

Malo mi je to nebulozno, ali tako nam covek rece. Tako da ne mozemo da se zalimo, jer je rekao CELA KNJIGA!

whatever

Meni primarno kod Djeliceve knjige smeta jedna stvar (a pri tom mi je genetika i dalje draza od citologije), a to je sto je konfuzna. Na jednom mestu kaze prvi korak u obradi pre-iRNK je isacenja introna.....na kraju treba dodati da se vrsi dodavanje cap strukture i poli-A repa. Pored toga stoji slika gde se vidi da se pak prvo dodaje cap i poli-A a onda isecaju introni, i ta slika se u drugoj verziji sa istim smislom nadje na jos jednom mestu.

Ista stvar sa famoznom stopom mutacija za koju niko ziv ne zna na kraju koliko je. Prvo kaze 10-5, onda kaze uloga repair mehanizama je da to svede na 10-10, onda kaze kod eukariota je stopa po genu po generaciji izmedju 10-7 i 10-9, o onda u drugom poglavlju napise da je ta cifra zapravo reda velicine 10-5, 10-6:`? :!

Nista mi ne smeta ova inkonzistentnost, Boze moj, nisu bas te mutacije egzaktna nauka niti se desavaju sablonski, ali zasto bre daju takva pitanja na testu?!  :namcor Ne kazem da pitanja treba da budu banalna, ali je osnova svakog testa zatvorenog tipa da pitanja budu jasno formulisana i nedvosmislena. I da je odgovor takav. A ove varijante, cekamo ih na krivini, to nije u redu.  :batina I pretpostavljam da ce njihova argumentacija biti ako vam to ne odgovara, a vi izadjite na usmeni i tamo je najverovatnije tek  :roll:

Izvinjavam se zbog dugackog posta i dosadnih primera

hulio_salinas

A sta kazes na strukturne i numericke aberacije? U knjizi prvo idu strukturne. Dok je pricao o strukturnim, nekoliko puta je pomenuo numericke (trizomija, monozomija, nulizomicni i dizomicni hromozomi). Pa majku mu, treba da se zna neka hronologija. Ne moze nove pojmove objasnjavati nekima koje jos nije definisao. Jednostavno - nema smisla.

A i ovo sto si naveo, Whatever, stvara ti otpor prema otvaranju zelene knjige  :help:.

lane

Whatever, UPRAVO TO!
Ja ne mogu da verujem da su nam tako formulisali pitanja!!! :batina

Pedja

Vidim ja da ce se na ovoj temi mnogo pita otvarati  :help:  i  drzati  :batina

hulio_salinas

Pa jbga. Neuspeh boli. Jednostavno ne mozes da ostanes hladan. Ajd da nisi ucio, nego si ucio, pa tresnuo ne zbog neznanja, nego zbog zelene knjige.

Pedja

Brate tako sam i ja biiip zbog  prakticnog iz biosa,naucis sve i oni te obore...

Ajde sto neki put te ne puste zbog neke male greske ili neki put da bude lako,ali ne.

Phenomenon

Ma ljudi, nema nerviranja, jbg sta time postizes.
hulio je u pravu, Djelic je na prvom predavanju rekao, da sve sto pise u knjizi moze doci na ispitu. Profesorka je verovatno vrsila neku selekciju pitanja i samim tim je i ona uvrstila to pitanje u test. Nemoj sad da dizemo frku oko jednog pitanja, mislim nema logike, Evo, moj primer, ja sam pogresio neke banalne stvari, pa sad trazim izgovor zbog tog jednog pitanja ili dva... Nije u redu, sta cu, dao sam sve od sebe, pa sta bude neka bude.

nasty girl

ja sam vama jos na pocetku ove teme lepo napisala da je ispit mnogotezak i da ga ozbiljno shvatite...

ja moram da vam priznam daje to meni najtezi ispit do sada koji sam polagala....

knjigu u ruke i spremite se za april....

jeca87

Ako je profesorka vrsila selekciju, kakva li je tek onda pitanja Djelic predlozio...?! :)

Mene samo nervira sto cu iz nekih oblasti imati sve tacno, a pascu na jednoj zbog nekih gluposti... To je bezveze, ali dobro, sta sad, u aprilu moze samo da bude bolje!

hulio_salinas

Jeco i ja sam u istoj situaciji, a verujem i mnogi. I ja mislim da cu pasti zbog jedne oblasti (ili mozda dve), ali sta da se radi? Takav je princip rad.