Fizika - MG pitanja i odgovori

Started by hulio_salinas, 10-02-2007, 12:50:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sole

fluid mora biti nestisljiv i neviskozan, a protok stacionaran.
meni jos dodato i nesto kao: brzina tecnosti je veca u uzim delovima cevi, ali je u svim delovima vremenski nezavisna.

zabice, hvala!
samo kod Sredingera broj 6. u 18.mg kod mene je umesto tog sto kazes cj kod mene h sa crtom na kvadrat kroz 2m... ne znam...
a talasna f-ja ti je psi, ne ksi, ali niko te i ne tera da to izgovaras, samo onako ti kazem. ;-)
kod mene na papirima za to psi u zadnjem pitanju pise fi(kao potencijal), mora da je greska.

zabica

da/da/da psi, kao psihologija! tupson :) to moje cj je u stvari h precrtano nego napisah cj (cuprija) kao da se tako izgovara! p.s. hvala veliko! :)

drakon_3

Jel moze neko da mi kaze gde mogu da nadjem prvo od obicnih pitanja, tj. gde je u knjizi ili na predavanjima

Sole

unutrasnja E idealnog gasa zavisi od...?
izrazi ze emisione moci mi se razlikuju na 2 papira, na jednom su sigma*T na 4, jel' to tacno?
sta se dobija kod Kirhovog zakona, on u stvari predstavlja emisionu moc ili sposobnost crnog tela?

zabice, ne reagujem ja vise na cjirilicu. :cvet

Sole

pored gore navedenih pitanja da budem jos malo dosadna i da zamolim nekog ko je siguran da napise zadnje pitanje kod zadnjeg pitanja mg! thanks ;-)

whatever

Quote from: Sole on 13-06-2007, 14:44:49
unutrasnja E idealnog gasa zavisi od...?

То смо учили и из физичке хемије, унутрашња енергија идеалног гаса зависи само од температуре.

izrazi ze emisione moci mi se razlikuju na 2 papira, na jednom su sigma*T na 4, jel' to tacno?

Јесте, [sigma]*T4.

sta se dobija kod Kirhovog zakona, on u stvari predstavlja emisionu moc ili sposobnost crnog tela?

Кирхофов закон успоставља релацију између емисионе и апсорпционе способности тела, и њихов однос је (при истој таласној дужини бла, бла, више се не сећам тачне формулације) једнак емисионој способности црног тела.

Quote from: drakon_3 on 13-06-2007, 14:44:07
Jel moze neko da mi kaze gde mogu da nadjem prvo od obicnih pitanja, tj. gde je u knjizi ili na predavanjima

Може да се нађе у првој тури слајдова, када сам ја себи писао одговоре, овако сам написао, али немој да ме држиш за тачност, нисам имао ово питање на испиту, па не могу да будем сигуран колико је тачно :)

Fizièki sistem predstavlja skup uzajmno povezanih fizièkih objekata – komponenata koje interaguju meðusobno a mogu i ne moraju da interaguju i sa okolinom.  Ukoliko je pojava u fizièkom sistemu takva da su za njeno opisivanje upotrebljavaju izvodi i diferencijali drugog reda (diferencijlna jednaèina drugog reda) ovakav sistem nazivamo sistemom drugog reda.

Jednaèina stanja sistema je funkcionalna relacija tipa F(x_1,x_2,x_3… x_n,t)=0 koja povezuje sve varijable i parametre koji odredjuju stanje sistema. Jednaèina stanja u svakom trenutku odredjuje fizièko stanje sistema zadato vrednostima svih parametara i varijabli u tom trenutku.

Sistem se nalazi u nestacionarnom stanju ukoliko za neko i va¾i (dx_i)/dt≠0, odnosno ukoliko je vrednost bilo koje varijable ili parametra nekonstantna tokom perioda dt.

Sistem se nalazi u stacionarnom stanju ukoliko za svako i va¾i (dx_i)/dt=0, odnosno ukoliko je vrednost svih varijabli i parametara konstantna tokom perioda dt.

drakon_3

hvala puno, jel to dovoljno da se napise ako mi dodje to pitanje?

Sole

lane

Једно питање: инерцијална и реактивна сила, која је формална, а која фиктивна сила?
На слајду пише једно, а у књизи супротно... :hmm

Whatever ме сваки пут све више одушеви!  :pljes:

zabica

hej 'kakogod' covece, pa ti si cak i polozio fiziku a cimas se da nam pises  :Bog

joj, a ja tek sad shvatam da imam toliko lose beleske...hmmm...dan pred  ispit  :wall:

zzZzzZZ....  :luda

whatever

Што се тиче ових инерција, онај пример са куглом и возом ми је тог давног априла појаснио ствар  :) Наиме, ако гледате из неинерцијалног реф. система (њега сте везали за тело које се креће убрзано) онда је то фиктивна сила (а и логично, нисте дирали ту куглу, а она почне да се мрда... у том контексту, Њутнове писаније се не важе у неинерцијалном систему, јер нисте деловали силом а тело се креће, осим ако их не формализујете, да не кажем отелотворите у неку силу). Е сад, пошто њима одговара да им се Њутнове писаније важе и у неинерцијалном систему, онда уведу ту силу.

Елем, пошто треба да знате безброј питања поред овог, мислим да је ово тренутно само збуњујуће (чини ми се да ми два месеца после много боље иде ова физика него тада  :K), научите лепо дефиницију из књиге, тако не може да вам прави проблем, ипак, његова је књига, значи - инерцијална формална, реактивна фиктивна (односи се на инерцијалне реф. системе)...

Што се тиче  :Bog и  :pljes: ја могу само  :stid: :stid: :stid: Ако се већ нечега сећам, што да не помогнем `колези(ницама)`  :cvet

josefina87

Sole,¹to se tiæe zadnjeg pitanja kod zadnjeg mg..meni pi¹e..
-æ na kvadrat sa 2m * delta psi(r,t)+Ep(r)*psi(r,t)=E*psi(r,t)

A sada ja.. :>
Jel mo¾e neko da napi¹e 4 i 5 kod tog poslednjeg mg..
videla sam ¾abièin odgovor za 5,ali kod mene je e na -i*E/æ*fi(r) :hmm
I da li mo¾e isto neko da napi¹e 1 kod 17mg,da proverim..

Sole

Jo  :Bog, hvala!

sada ovako 4. kod zadnjeg:
i*ć*izvod psi(r vektor, t) kroz iyvod po t = (-ć na kvadrat/2m) * delta psi(r vektor,t) +Ep*psi(r vektor,t)

delta psi (r vektor,t)=(izvod na 2 psi(r vektor,t) / izvod po x na 2) + izvod na 2 psi(r vektor,t)/izvod po y na 2 + izvod na 2 psi(r vektor,t)/izvod po z na 2.

malo sam bila nepismena, ali nadam se da je jasno!

a za 5.pitanje cekaj da udahnem, pa cu da napisem...:>

kod tog 5. meni je:
psi(r vektor,t)=e na -i*Et/ć, pa onda se to -e na sve to- množi sa fi(r vektor)

zabica

Ljudi srecno, i napisite (dok je sveze) koja su pitanja bila.
Ja sam sinoc odustala, ipak treba da mi se slegne, ne mogu ovako da funkcionisem..  .blah.

josefina87

fotoefekat
nauzmenièna struja
lorencova sila
termodinamika idealnog gasa

od obiènih sam imala:32,28,37 i jo¹ jedno..ne mogu da se setim! :hmm

nadam se da æu proæi...stigla sam da uradim i jedno obièno,pa.. :roll:
videæemo!u svakom sluèaju ¹to ka¾e ¾abica ako se desi ne¹to nepredvidjeno
sleæiæe nam se,pa æemo i bolje odraditi! :happy: