Nova predavanja iz patofiziologije

Started by Harry, 04-06-2007, 09:04:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

willie the scot

fiziologija nije lak ispit. kriterijum nije nizak. mislim da prilicno dobro znamo fiziologiju.

nije problem ni u razumljivosti predavanja i literature.

problem je to sto NEMAS OKVIRNU PREDSTAVU STA JE BITNO DA SE NAUCI.


uzevsi to u obzir ostaje ti da spremas ispit iz sledeceg- stara predavanja, predavanja po bolonji, prirucnik, a ako si dovoljno lud da se rasplinjujes do ludila uzeces i Gamulina.na sopstvenom primeru cu slikovito da objasnim kako to izgleda.

Ucim inflamaciju. u prirucniku obuhvata 5 strana. Regularno bi trebalo da naucim tih 5 strana i da budem siguran u svoje znanje maksimalno za sat vremena.

ali, nesto me kopka, potencijalno pitanje na ispitu nepoznatog porekla.

zato uzmem predavanja za bolonju i pocnem da iscitavam. ispostavi da se ta predavanja preklapaju sa prirucnikom 5%. tu ode jos sat i po.

zavrsio sam sa tim, ali me jos nesto kopka. to je skripta sa repetitorijuma. dobro, dali su tu skriptu da skrenu paznju sta ce doci na ispitu, ali je sama nedovoljna. tu ode jos sat.

na kraju, kad sve naucite, kad treba da se vratite i predjete sve jos jednom da konsolidujete znanje, dodjete do zakljucka da imate problem sa povezivanjem jer je gradivo organizovano drugacije. podele su drugacije, informacije su drugacije. rasplinjujete se do besvesti. ucili ste pola dana 5 strana i na nuli ste.na svakom ozbiljnom predmetu na fakultetu imate predavanja koja kada naucite dobijete 10.


MEDEXCELLENCE

Pokusaj da resavas testove iz prethodnih rokova ( ne da ucis napamet tacne odgovore - ne bitno koji je program u pitanju!)umesto suvoparnog ponavljanja...Bilo bi korisno kada bi ta pitanja bila slozena po oblastima (ne znam da li je to neko uradio)- u suprotnom to ima smisla tek kada prodjes kompltean ispit.Mogla bi da bude upotrebljiva i zbirka testova sa kragujevackog fakulteta - pitanja su klasifikovana po oblastima...Za neka od njih imas i kratka objasnjenja...Ako hoces - poslacu ti primere pitanja iz zbirke - pa odluci da li ti moze koristiti...

Nea

Hvala na pomoci MEDEXELLENCE , ja sam zaista ucila sa razumevanjem. Radi se o tome sto su neke oblasti same po sebi komplikovane i tesko je cak i onda kada imamo solidno predznanje. A izvori informacija su razliciti- konkretno gore pomenutu inflamaciju mozemo da naucimo iz seminara, iz predavanja i iz prirucnika. Nijeda literatura ne pokriva sve informacije, a kao sto je willie napisao podele i nacini objasnjavanja se razlikuju i onda je strasno tesko da se klasifikuje u glavi sta je sta.
Na poslednjem testu u aprilu u okviru problemskog zadatka broj jedan postojalo je pitanje vezano za reperfuzionu povredu celije i ovo moze da se nadje samo u seminaru za bolonjce. U okviru istog problemskog zadatka pojavljuje se pitanje vezano za hemodinamske promene prilikom infarkta sto se moze naci samo u prirucniku, dalje pojavljuje se pitanje vezano za oksidovane LDL cestice, sto je na razlicite nacine objasnjeno u prirucniku i u seminaru. I onda je pitanje sta pisati. U okviru testa pojavilo se pitanje ciji je tacan odgovor bio Atetoza u okviru bolesti ekstrapiramidalnih puteva sto se na predavanjima nikad nije pominjalo, vez se nalazi samo u prirucniku...
I tako do besvesti...
Jednostavno, materija je teska, izvori informacija i price o bolestima ispricane na razlicite nacine, nemoguce je dobro odratiti ispit ukoliko se radi iz samo jednog izvora a ucenje iz svega raspolozivog podrazumeva dugotrajan rad na ovom ispitu, sto po meni jednostavno nije bas neophodno. Cekaju nas i ispiti koji vaze za teze od patofize i da se bas toliko trosimo oko ovoga nema smisla.

Bred

Quote from: MEDEXCELLENCE on 24-04-2009, 14:14:35
Za neka od njih imas i kratka objasnjenja...Ako hoces - poslacu ti primere pitanja iz zbirke - pa odluci da li ti moze koristiti...

Najbolje te primere postavite ovde.

Ja licno nisam bio zadovoljan predavanjima.

I ona se znacajno razlikuju od onoga sto pise u praktikumu a meni su rekli da je dovoljno samo sazvakati prirucnik i moze se poloziti, bez rasplamsavanja.

Tek su testovi katastrofa, tacan odgovor zna samo PROFESORKA i to Leposavicka, posto je ova Tanja sa medicine blago zbunjena i neka studentska pitanja njen odgovor je bio - pitajte prof.Leposavic sta je tu trebalo da se zaokruzi tacno, ona je sastavljala test ...

:face:

:lol3:

Marince

Jel se ti seminari za bolonjce nalaze u rc-u?

Nea

Da, seminari i predavanja za bolonjce se nalaze u rc-u  u okviru predavanja u folderu Patofiziologija.
Nasa stara prdavanja se nalaze u folderu Patoloska fiziologija. Predavanja sa tu i tamo preklapaju ali su seminari
samo u okviru bolonje....

Marince


MEDEXCELLENCE


Marincekujicaiva

Lagano se ukljucujem u pocetak ucenja patofize,skupljam na forumu sve moguce informacije,stariji sam student koji je pomalo zbunjen svim novinama u vezi ovog ispita,a najvise sam zbunjena novijom literaturom koja se pominje.Molim vas,da li moze neko da mi kaze, predavanja za Bolonjce koja se pominju,zatim slajdovi,seminari a procitah na forumu i neku vest u vezi nekakve skripte sa repetitorijuma ... Gde sve to moze da se nabavi? Pominje se racunarski centar ... Da li moze sve to da se snimi u racunarskom centru na neki CD ili USB stick? Da li moze neko ko mozda radi u racunarskom centru da pomogne u vezi svega toga ? I od kada do kada radi racunarski centar? Uh, previse pitanja :) ... ali se nadam da cete mi odgovoriti. PUNO HVALA !

maki

ima li neko tu zbirku pitanja?!!?
za pozajmicu,kopiranje,valjalo bi  :thanx2:

cana

Kolege,
Moze li neko da postavi iz RC-a predavanja i seminarske za Bolonjce na nono4 ili slicno?

absciksimab

da li imate neki savet odakle da spremam ovaj ispit i koliko mi vrmena treba?
:thanx2:

angel_ma

Za sopstvene potrebe sam napravila skriptu,sastavljenu od seminarskih radova za Bolonjce,u Word formatu.Sasvim je dovoljna za ispit.