X
    Categories: Lekovi

Antibiotici ubuduće kad stvarno zatreba

B. RADIVOJEVIĆ | Novosti

SZO pomaže Srbiji da ograniči upotrebu antibakterijskih lekova. Svetski stručnjaci danas u Beogradu da nam prenesu iskustva



U SRBIJI će morati da se ograniči upotreba antibiotika, a jedna od mera, uz postavljanje čvrstih pravila kada se ovi medikamenti propisuju, mogla bi da bude rigoroznija kontrola njihovog izdavanja, i u državnim i u privatnim apotekama.

U preciznijem kreiranju nacionalne strategije za racionalniju uputrebu ove grupe lekova pomoći će nam i predstavnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koji danas dolaze u Beograd, na dvodnevnu stručnu radionicu u organizaciji Ministarstva zdravlja.

Sve mere koje će biti preduzete da se racionalizuje upotreba antibiotika sprovodiće se u okviru Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije Ministarstva zdravlja, a uz podršku Svetske banke.

Prema statistici, koja pokazuje da svakog dana 29 od 1.000 stanovnika koristi neki lek iz grupe antibiotika, svrstavamo se među zemlje s visokom potrošnjom lekova čija nekontrolisana upotreba dovodi do povećanja otpornosti bakterija i lekare ostavlja bez oružja u borbi protiv ovih mikroba. To je, upozoravaju stručnjaci, ozbiljna pretnja javnom zdravlju. Broj smrtnih ishoda u Evropi zbog infekcija multirezistentnim bakterijama veći je za oko 25.000 godišnje, a troškovi lečenja povećani su za 15 milijardi evra!

nastavak

adm
adm:
Related Post