X
    Categories: Lekovi

Inovativni lekovi uskoro na pozitivnoj listi

Pripremila Ivana Božović

Skoro pet godina se čeka na uvođenje inovativnih lekova na tzv. pozitivnu listu u Srbiji. Od 200 inovativnih lekova, koji su u Evropskoj uniji registrovani od 2010. godine, o trošku osiguranja pacijentima u Srbiji, prema podacima Udruženja inovativnih proizvođača lekova dostupan je samo jedan. Kako RTS saznaje, formirana je posebna Vladina komisija za uvođenje inovativnih lekova na pozitivnu listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Na rafovima srpskih apoteka prvi lekovi mogli bi da se nađu do kraja godine.

Gorjana se osam godina bori sa endokrinim tumorom, a Jelena je pre četiri godine pobedila limfom. Različitih su godina, profesija, ali imaju zajednički cilj da pacijentima u Srbiji budu dostupni najsavremeniji lekovi. Učestvuju u inicijativi, koja okuplja više od 700.000 obolelih.

“Ima pacijenata članova udruženja čije indikacije nemaju adekvatnu terapiju. Odnosno postoji lek, ali on nije na listi Fonda”, kaže Gorjana Ajzinberg iz Udruženja obolelih od retkih tumora.

“Pacijentima nije dostupan u našem sistemu zdravstvenog lečenja i oni su prinuđeni da se na razne načine snalaze da dođu do leka ako su u mogućnosti, ako nisu onda im je zaista život ugrožen”, kaže Jelena Đurić iz Udruženja obolelih od limfoma – LIPA.

izvor

adm
adm:
Related Post