X

Veštačka inteligencija predviđa infarkt deset godina unapred

Veštačka inteligencija može bolje i brže od stručnjaka da čita i analizira rezultate skenera, EKG-a i drugih medicinskih pretraga, i tako na primer predvidi infarkt deset godina unapred.

Najčešći uzrok smrti ljudi širom sveta i dalje su kardiovaskularne bolesti – godišnje umre oko 17,3 miliona ljudi, a procenjuje se da bi do 2030. taj broj mogao da poraste na 23,6 miliona. I mada broj obolelih od kardiovaskularnih bolesti raste, zahvaljujući boljim preventivnim i akutnim medicinskim merama – istovremeno se značajno smanjuje smrtnost, odnosno relativni broj umrlih.

Veštačka inteligencija će u budućnosti verovatno dodatno povećati ovaj pozitivan razvoj, jer može vrlo rano da prepozna potencijalne opasnosti: iz mnoštva rezultata pregleda i testova može da filtrira određene mustre ili nepravilnosti koje tako brzo ne bi mogli da pronađu čak ni najbolji stručnjaci.

Bol u grudima – VI bolje analizira snimke skenera

Veštačka inteligencija mogla bi da spasi život hiljadama pacijenata sa bolom u grudima kod kojih rizik od srčanog udara nije identifikovan tokom kompjuterske tomografije (CT) navodi se u studiju Oksfordskog univerziteta predstavljene 13. novembra.

izvor

adm
adm:
Related Post