X

Antibiotike ne koristite na svoju ruku

Nacionalni korespodent pri SZO profesorka Milica Bajčetić rekla je da su rezultati istraživanja Svetske zdravstvene organizacije pokazali da je pandemija koronavirusa ugrozila racionalnu upotrebu antibiotika. Naglašava da prekomernom upotrebom antibiotika oni neće delovati kada su najpotrebniji i da smanjuju imunitet.

Klinički farmakolog Milica Bajčetić je rekla gostujući u Dnevniku RTS-a da situacija što se tiče neracionalne potrošnje antibiotika nije sjajna ni u Srbiji.

“Zabrinjava činjenica da su od ukupnog broja izdatih antibiotika 52 odsto antiobiotici pod nadzorom”, rekla je Bajčetićeva.

Na pitanje gde se najviše poštuju pravila o upotrebi antibiotika, Bajčetićeva je rekla da se situacija nije izmenila kada su skandinavske zemlje u pitanju i centralnoevropske poput Nemačke gde ima kontrolisane upotrebe tih lekova, ali u Španiji, Italiji i Grčkoj, kao i u balkanskim zemljama imamo značajno povećanje upotrebe antibiotika.

“Rezultati istraživanja SZO su pomogli da označimo probleme i krenuli smo da sprovodimo edukacije sa lekarima”, istakla je Bajčetićeva i apelovala na građane da se antibiotici nikako ne uzimaju na svoju ruku.

Navodi kao zabrinjavajući primer da je Azitromicin izbio na prvo mesta korišćenih antibiotika, a da su do pandemije to tradicionalno bili lekovi na bazi Penicilina. 

izvor
adm
adm:
Related Post