Bolonjci su (opet) zadovoljni!!!

Started by hulio_salinas, 17-11-2006, 06:38:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pedja

pantaks

da li nam se prenosi farmaceutska hemija iz druge u prvu god

Bred

pantaks

cuo sam da nama koji idemo po bolonskoj deklaraciji prenose farmaceutsku hemiju i co sam da je potrebno da se otkace svi ispiti da bi se steko uslov za budzet u drugoj godini

Bojana 153

Za Bolonjce postoje 3 farmaceutske hemije, prva se slusa u III semestru,
druga se slusa u IV semestru, a treca tek u trecoj godini!

pantaks

Zanima me koji je sad uslov za upisivanja druge godine na budzetu posto fax radi po novoj deklaraciji :hmm

zabica

Za sada stoji da ti treba sve - cista godina, ali je rektor na nivou univerziteta dao uslov. Cekamo odgovor naseg fakulteta.

pantaks

Znam de je prosle god.bilo 4 od 7 ispita,ali mislim da je u principu to sve isto i sad posto je nadamse olaksano tom podelom ispita :hm.uostalom videcemo kad budemo posli

Sole

kada cemo znati za uslov?
mislim, stvarno je glupo da cekamo tek sredinu oktobra kad budemo krenuli na fax?
daj Boze da damo sve do tada, ali opet, ako je rektor dozvolio na nivou univerziteta da li nas fax pravi problem zbog toga sto to nije napismeno ili sta vec?
......

Bred

da, nas fax zbog toga pravi problem, kao sto je i hulio vec negde rekao...

Sole

pa, znaci strasno, dok se nesto ne iskomplukuje zivi nismo!
ali, ako je vec REKTOR dozvolio...
valjda je njegova rec vaznija od bilo cije, ne znam...
kad bi bar znali kada ce ta odluka...
;-(

tarantulica

Ne znam da li ste ovo vec znali, ja sam sad pronashla na netu, nadam se da ce vam koristiti

Opet uslov za drugu?

(preuzeto iz "V. Novosti" od 18. jula 2007.)

Beograd - Rektorski savet Konferencije Univerziteta Srbije - KONUS, podr¾ao je preporuku Ministarstva prosvete da svi pro¹logodi¹nji bruco¹i upi¹u drugu godinu studija ako imajo 40 ESPB bodova, a ne 60 kako je predviðeno Zakonom o visokom obrazovanju. Ova preporuka nije obavezujuæa, a svaki univerzitet æe odluèivati da li æe je primenjivati.

Takoðe, prihvaæeno je i da svi oni koji daju uslov mogu upisati drugu godinu kao bud¾etski studenti, a ne samo 20 odsto kako propisuje zakon. Svi akademci koji su upisani pre dono¹enja novog zakona, nastavljaju da studiraju kao i do sada, a rok za zavr¹etak studija po starim programima je 2011. godina.

Protiv ovog re¹enja bio je Univerzitet u Kragujevcu koji je tra¾io da se o preporuci izjasni Senat ovog univerziteta. Meðutim, nejasno je zbog èega to nije veæ uèinjeno, jer su ove preporuke prihvatili rektori svih dr¾avnih univerziteta na sastanku kod biv¹eg ministra prosvete slobodana Vuksanoviæa, u vreme protesta studenata na BU. Takoðe, ovo re¹enje ne odgovara ni Univerzitetu umetnosti, zbog specifiènosti studija.

KONUS æe nadle¾nim dostaviti ovu preporuku kako bi se pokrenula inicijativa za zamenu pojedinih èlanova Zakona o visokom obrazovanju i to pre oktobra, kada studenti upisuju narednu godinu. Razlog za izmene zakona su zahtevi studenata, kao i izuzetno mala prolaznost na fakultetima.

B.B.

pantaks

Koji je ustvari pu naziv skracenice ESPB  :hmm(nalazi se u studentskom programu MF)

Bojana 153

ESPB=evropski sistem prenosenja bodova

ares

Nadam se da cemo dobiti uslov i da ce svi biti zadovoljni . P.S. Puno pozdrava od aresa i lycosa iz Budve,evo nas na jahti uzivamo!