Formula 1 i ostali AutoMoto Sportovi

Started by hulio_salinas, 23-10-2006, 21:01:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mikele

Berni Ekleston doputovao u Beograd

Predsednik Upravnog odbora i veæinski vlasnik Formule 1 Berni Ekleston u petak uveèe doputovao je u Beograd.

Poznati biznismen koji se veæ godinama nalazi na èelu najbr¾eg cirkusa na svetu u subotu æe se sastati sa srpskim premijerom Vojislavom Ko¹tunicom.

Ekleston je 1972. godine kupio ekipu Brabhama, koja je bila u njegovom vlasni¹tvu do 1987, kada je postao jedan od vlasnika Formule 1.

Vreme¹ni Britanac danas je jedan od najbogatijih ljudi na svetu, a od 1984. o¾enjen je Hrvaticom Slavicom Radiæ.

(Tanjug/MONDO)

mikele

Ferari predstavio novi bolid
(http://img107.nono9.us/my.php?image=v43711p0ko0.jpg)

Ekipa Ferarija u nedelju popodne u Maranelu predstavila novi bolid F2007 za èijim æe volanom Kimi Raikonen i Felipe Masa u predstojeæoj sezoni Formule 1 poku¹ati da vrate “Skuderiju” na sam svetski vrh.

Model F2007, 53. jednosed koji je napravljen u pogonima Ferarija specijalno za takmièenje u F1, sa nekoliko inovacija znaèajno se razlikuje od svog prethodnika modela 248F1.

Posebno se istièe inovativno prednje ogibljenje koje je sa aspekta aerodinamike puno bolje re¹enje od starog. Zadnji kraj bolida dosta je u¾i zahvaljujuæi boljem sme¹taju menjaèa koji je opremljen sistemom “quick-shift” (sedam brzina plus rikverc), koji skraæuje vreme promene stepena prenosa.

Zadnje ogibljenje slièno je pro¹logodi¹njem, medjutim, tu æe biti jo¹ dosta posla za in¾injere italijanskog tima s obzirom na to da æe se ono tek morati da se prilagodi novim Brid¾ston (Bridgestone) pneumaticima za 2007. godinu.

Prednja i zadnja krilca za sada su identièna onima sa starog bolida, ali kako je najavljeno na prezentaciji novog na kojoj nije bilo dozvoljeno fotografisanje, do poèetka sezone F2007 æe dobiti nove stabilizatore.

Novi model Ferarija je nessto manje od deset kilograma tezzi od svog prethodnika, jer je shodno novim pravilima bilo neophodno ojaccati prednji deo i bokove bolida.

F2007 æe svoju premijeru na stazi do¾iveti u ponedeljak za kada je Ferari zakazao testove u Fioranu.

(MONDO)

mikele

©umaherov tim uz Raikonena
(http://img212.nono9.us/my.php?image=v43819p0gz0.jpg)

Iako je Mihael ©umaher krajem pro¹le godine oti¹ao u penziju, in¾enjeri Ferarija uz èiju pomoæ je stigao do pet titula svetskog prvaka, ostali su u ekipi i naredne sezone uèiniæe sve kako bi "krunisali" i Kimija Raikonena.

Prvi operativac Ferarija ®an Tod pro¹le nedelje je najavio da æe Raikonen i drugi vozaè tog tima Felipe Masa imati isti status, èini se da je Finac veæ na startu dobio prednost.

Takav zakljuèak nameæe se nakon vesti da æe podr¹ka Raikonenu u novoj sezoni biti èuveni in¾enjer Kris Dajer, koji je bio jedan od najzaslu¾nijih za ©umaherove uspehe.

Tridesetosmogodi¹nji australijski struènjak je 2002. godine preuzeo mesto glavnog in¾enjera, a 2003. i 2004. ©umaher je stizao do titule.

"Kimi æe, praktièno dobiti ©umaherovu ekipu, koja je ostala nepromenjena", rekao je Tod.
Ferari æe u nedelju na stazi u Fioranu predstaviti novi bolid i ekipu za nastupajuæu sezonu u kojoj æe poku¹ati sa trona da svrgne Reno.

(MONDO)
Go Kimi,Go

hulio_salinas

Raikonen testirao Ferari
23/01/2007 | Izvor: B92, eurosport



Nakada¹nji vozaè Meklarena, Kimi Raikonen seo je prvi put u bolid Ferarija u utorak na trodnevnom testiranju u Valelungu u Italiji.

Dvadesetsedmogodi¹nji Finac je, potpisujuæi za Farari zamenio penzionisanog sedmostrukog ¹ampiona F1 Majkla ©umahera.

Kimijev novi timski kolega Felipe Masa je takoðe probao novi bolid.

Predstojeæa sezona F1 poèinje 18. marta trkom za Veliku nagradu Australije u Adelaidi.

=============

Denis zabranjuje alkohol vozaèima
23/01/2007 | Izvor: B92, Sport



Meklarenov ¹ef Ron Denis strogo je zabranio svojim vozaèima Fernandu Alonsu i Luisu Hamiltonu bilo kakav alkohol ove sezone.

Izuzetak koji je spreman da napravi jeste samo konzumiranje ¹ampanjca na pobednièkom postolju.

„Ne vidim za¹to bi im bilo potrebno i jedno jedino piæe dok traje ¹ampionat “, odluèan je Denis.

Kimi Raikonen se pro¹le sezone preèesto odavao alkoholu, pa bi Alonso i Hamilton trebalo njemu da zahvale za uvoðenje novih pravila.

hulio_salinas

Hakinen ostaje u DTM-u
26/01/2007 | Izvor: B92, eurosport



Biv¹i svetski ¹ampion F1 Finac Mika Hakinen saop¹tio je da æe i naredne sezone voziti u DTM seriji za "Mercedes Benc".

38-godi¹nji vozaè koji je prethodne sezone ponovo bio meta èestih ¹pekulacija oko moguæeg povratka u F1, saop¹tio je da ostaje u timu i da oèekuje trofejnu sezonu.

Njegov partnet u Mercedesu i ove sezone biæe Bernd ©najder.

Hakinen je u "DTM" seriju u¹ao 2005.godine, zabele¾io je jednu pobedu, a pro¹lu sezonu zavr¹io je kao peti u generalnom plasmanu.

hulio_salinas

Bahrein i dalje uz Formulu jedan
29/01/2007 | Izvor: B92, eurosport



Bahrein æe organizovati trke Formule jedan i u narednoj deceniji, po¹to je objavljeno produ¾enje ugovora, koji osigurava da æe ta dr¾ava i dalje predstavljati lidera na srednjem Istoku u motosport industriji.

Bahrein je prvi put organizovao trku 2004. godine, a novoj stazi u Sakiru èija je izgradnja ko¹tala 150 miliona dolara.

U saop¹tenju za javnost koje su izdali organizatori trke u Bahreinu stoji da je pro¹logodi¹nja trka, koja je vo¾ena na poèetku sezone donela 394 miliona dolara direktnog prihoda kraljevini.

„Bahrein ne samo da je izgradio jednu od najlep¹ih staza formule jedan na svetu, nego je dobio osnov za porast interesa i investiranja u formulu jedan u srednjem Istoku“, rekao je Berni Eklston, èelni èovek tog takmièenja.

Produ¾etak saradnje do¹ao je kao uvod u demostraciju „Posveæenu ¹ampionima“ koja æe se u subotu odr¾ati u Abu Dabiju. Vodeæi piloti formule jedan Fernando Alonso, Rubens Barikelo, Kimi Raikonen, Felipe Masa i drugi uèestvovaæe u specijalnoj vo¾nji koja æe se odvijati na specijalnoj stazi na ulicama Abu Dabija.

„Mubadala“ kompanija iz Abu Daija je vlasnik pet procenta „Ferarija“, dok je „Mumtalakat“ kompanija iz Bahreina ovog meseca kupila 30 odsto akcija Meklarena.

Dve predsezonske test vo¾nje u februaru i martu odr¾aæe se u Bahreinu.

mikele

Veber: ©umaher "gu¹i" Raikonena

Mark Veber, vozaè Red Bula, izjavio je u utorak da ne bi bio spreman da podnosi pritisak kojem je na poèetku svoje karijere u Ferariju izlo¾en Kimi Raikonen.

Australijanac je izrazio èudjenje mirnoæom Raikonena, dok nedavno "penzionisani" Mihael ©umaher provodi vreme u Ferarijevoj trening bazi u Maranelu.

Sedmostruki prvak sveta anga¾ovan je od strane svog biv¹eg tima kao savetnik, ali Veber misli da pojava slavnog nemaèkog vozaèa samo dodatno optereæuje Finca, koji je po zavr¹etku minule sezone stigao iz Meklarena.

"To je kao da vam vise nad glavom biv¹i momak ili devojka. Mora da je èudno oseæati pogled 'uèiteljevog ljubimca' dok se trudite da shvatite kako funkcioni¹u va¹ novi bolid i novi tim uop¹te. Recite mi da li je to gu¹enje ili nije", izjavio je Veber za televiziju ITV.

Nedavno je tridesetogodi¹nji Veber, prilikom predstavljanja novog Red Bulovog bolida, konstatovao kako ©umaher nije uvek bio dobar po Formulu 1.

(MONDO)

mikele

Formula 1 u Abu Dabiju od 2009!
(http://www.putfile.com/pic.php?img=4677180)

Abu Dabi æe od 2009. godine biti domaæin trke Formule 1 za Veliku nagradu Emirata, u okviru kalendara koji bi tada mogao da bude pro¹iren na ukupno 20 trka, rekao je u subotu Berni Eklston, prvi èovek ovog sporta u svetu.

Ekslton je na konferenciji za novinare saop¹tio da je menad¾ment kompanija F1 sa lokalnim organizatorima potpisala sedmogodi¹nji ugovor.

Gran pri Emirata biæe odr¾avan na prirodnom ostrvu Jas, koje se prostire na povr¹ini od 2.400 hektara. Buduæi kompleks æe pored staze ukljuèivati Ferarijev tematski park, tri velika terena za golf, hotel i druge sadr¾aje namenjene imuænim posetiocima.

Eklston je naglasio da trka u Abu Dabiju neæe predstavljati konkurenciju Gran priju obli¾njeg Bahreina, koji se na kalendaru F1 nalazi od 2004. godine. On je dodao da se na "listi èekanja" za organizaciju jedne od trka trenutno nalazi èak pet zemalja.

"Cilj nam je da u sezoni imamo 20 trka. Mislim da smo sada dovoljno zastupljeni u ovom delu sveta. Siguran sam da æe se sedmogodi¹nja saradnja sa Abu Dabijem protegnuti u daleku buduænost".

Britanski mag potvrdio je ranije izreèenu ¾elju, da u dogledno vreme doda u program noæne trke.

"Ja sam do¹ao na tu ideju, ali moramo jo¹ malo da saèekamo sa realizacijom. Voleo bih da imamo jednu ili dve takve trke, mo¾da u Japanu, Kini ili Singapuru", izjavio je Eklston.

Dizajner staze u Abu Dabiju je Nemac Herman Tilke, èija je kompanija projektovala i ostale staze koje su u skorije vreme ukljuèene u ¹ampionat F1 (Malezija, Kina, Bahrein i Turska). Eklston je izrazio uverenje da æe Tilkeova grupa, sa svim iskustvom koje ima, ponuditi svetu najbolju stazu do sada.

Poligon dug 5,6 kilometara u subotu je testiralo nekoliko vozaèa, medju kojima i aktuelni ¹ampion F1 Fernando Alonso.

(MONDO)


mikele

Zauber: Alonso æe doneti titule Meklarenu
(http://www.putfile.com/pic.php?img=4704291)

Vlasnik ekipe Zauber, Peter Zauber izjavio je da Fernando Alonso mo¾e da odbrani titulu svetskog prvaka i da svom novom timu Meklarenu donese pehar u konkurenciji konstruktora.

"Alonso bi mogao da bude kljuèna karika za Meklaren ove sezone. Pored ©panca, sve zavisi i od izdr¾ljivosti bolida, jer Meklaren prethodnih sezona èesto nije uspevao da zavr¹i trke", rekao je ©vajcarac.

Zanimljivo je da je upravo Zauberova ekipa svojevremeno dala ¹ansu jo¹ dvojici sada¹njih kandidata za titulu, Kimiju Raikonenu i Djankarlu Fizikeli.

"Alonso je brz kao Raikonen, ali je verovatno kompletniji i inteligentniji vozaè èak i od ©umahera", ocenio je Zauber.

©vajcarac je dodao i da prednost Meklarena le¾i i u èinjenici da je bolid britanske ekipe u pripremnom periodu bio mnogo br¾i i izdr¾ljiviji od Ferarijevog.

Govoreæi o ¹ansama Fizikele da se konaèno domogne titule, Zauber je naveo da ga je Italijan "u poslednje dve godine razoèarao" i istakao da æe u 2007. godini problem Renoa biti nedostatak dva dobra vozaèa u ekipi, buduæi da je umesto Alonsa u tim do¹ao debitant Finac Hajki Kovalainen.

(MONDO)
Надам се да стари лисац Петер Заубер греши  :hm :hm :hm

mikele

F1: Kultard ka¾njen zbog incidenta iz 1999!


Sud u Monaku kaznio je u sredu vozaèa Formule 1 Dejvida Kultarda sa 500 evra, zbog prekr¹aja koji je ovaj napravio pre gotovo osam godina!

Vozeæi svoj automobil marke "mercedes" stazom kojom se vozi i trka za Veliku nagradu Monaka, ©kotlandjanin je aprila 1999. godine do¾iveo udes i tom prilikom povredio jednu prolaznicu.

On je izgubio kontrolu nad vozilom na mokrom delu kolovoza i udario u zid tunela. Utvrdjeno je da se u trenutku nesreæe automobil kretao brzinom izmedju 100 i 150 kilometara na èas.

®ena koju je udario bila je lak¹e povredjena i povukla je tu¾bu 2002. godine, po¹to je tada¹nji as Meklarena pristao na vansudsko poravnanje. Bez obzira na to, sud je vozaèu èije je prebivali¹te u Monaku, ipak odredio novèanu kaznu, èiji je iznos vi¹e nego simbolièan.

Kultard ima 35 godina i èlan je ekipe Red Bul.

(MONDO)

Правда је по некад спора,али ипак достижна. :K :K :K Бар у Монаку,а код нас...  :shock :shock :shock

hulio_salinas

#25
Ahahhaha.. Cak 500 evra... Imam osecaj da je covek bankrotirao..  :K :K :K

===========

07/02/2007 | Izvor: B92, eurosport

Toro Roso jo¹ tra¾i vozaèe?



Amerikanac Skot Spid i Italijan Vitantonio Lijuci æe najverovatnije ostati u Toro Rosu ali ugovor tek treba da se zakljuèi. Toro Roso je jedini F1 tim koji jo¹ nema prijavljene i potvrðene vozaèe za sezonu koja poèinje u Australiji 18. marta.

„Mislim da su na¹a dva vozaèa na pol poziciji“, rekao je jedan od vlasnika tima Gerhard Berger. „Najverovatnije æemo iæi tim putem, ali jo¹ to nismo zavr¹ili“.

Berger je rekao da tim, koji takoðe jo¹ nije otkrio svoj novi bolid, ima otvorene opcije.

„Novac nije u pitanju“, rekao je Berger. „Poku¹avamo da dovedemo najbolje momke u na¹e automobile. Tra¾imo performanse“.

„Performanse æe biti te koje æe dovesti vozaèa u kokpit a ne ruka koja ma¹e èekom. Ako je na¹ glavni kriterijum novac, mi bi to veæ zavr¹ili do sada“.

Berger je rekao da æe novo STR2 vozilo biti po pravilima, iako rivalski timovi oèekuju da æe biti kopija Red Bul RB3-a, ¹to nije dozvoljeno i ¹to bi povuklo pravna pitanja i moguæe tu¾be.

„Po na¹em viðenju mi smo 100 procenata u redu“, rekao je Berger. „U osnovi Vilijams i Spajker su ti koji su zabrinuti i mi znamo razlog za to – pla¹e se na¹e kompetitivnosti“.

„Da je Frenk Vilijams bio u veæoj prednosti, ne bi brinuo ni jednog momenta. Ali prirodno na¹ cilj je da budemo blizu Vilijamsa“, izjavio je Berger.

Toro Roso je osvojio jedan poen i zavr¹io kao deveti od 11 timova poslednje sezone. Biv¹i ¹ampion Vilijams je osvojio 11 poena i bio osmi.

=================

De la Rosa najbr¾i u Herezu



Najbolje ekipe Formule 1 okupile su se poèetkom nedelje u ©paniji na novoj rundi testiranja pred poèetak sezone 2007.

Na stazi u Herezu najbolji rezultat u utorak ostvario je vozaè Meklarena Pedro de la Rosa, a manje od 3 desetinke razdvojilo je najbr¾ih 6 uèesnika.

©panac je u novom modelu Meklaren Mercedesa, MP4-22, pre¹ao impresivnih 108 krugova i ostvario najbolje vreme od 1:20.001.

Veæu kilometra¾u imao je samo njegov klupski kolega Luis Hamilton (111 krugova), koji je zavr¹io na èetvrtom mestu.

Drugu poziciju zauzeo je Aleksandar Vurc u novoj Vilijams Tojoti FW29 sa 0.035 sekundi zaostatka, dok je na treæem mestu bio Robert Kubica u BMW Zauberu.

Rezultati - utorak:

1 . P. de la Rosa - McLaren Mercedes MP4-22 - 1:20.001 (+ 0.000 ) - 108 krugova
2 . A. Wurz - Williams Toyota FW29 - 1:20.036 (+ 0.035 )
3 . R. Kubica - BMW Sauber F1.07 - 1:20.159 (+ 0.158 )
4 . L. Hamilton - McLaren Mercedes MP4-22 - 1:20.233 (+ 0.232 )
5 . K. Raikkonen - Ferrari F2007 - 1:20.245 (+ 0.244 )
6 . R. Schumacher - Toyota TF107 - 1:20.254 (+ 0.253 )
7 . J. Button - Honda RA107 - 1:20.371 (+ 0.370 )...

hulio_salinas

09/02/2007 | Izvor: B92, eurosport
Dominacija Finaca na Reliju ©vedske



Vozaè Micubi¹ija Toni Gardemajster iznenadio je sve u èetvrtak, na poèetku Relija ©vedske pobedom na uvodnoj specijalnoj etapi.

31-godi¹nji Finac zavr¹io je na prvoj etapi ispred pro¹logodi¹njeg pobednika, zemljaka Markusa Gronholma u Fordu. Treæe mesto zauzeo je Peter Solberg u Subaruu, ispred jo¹ dva Finca u prvih pet, vozaèa Forda Mika Horvinena i Jari-Mati Latvale.

Vodeæi u generalnom plasmanu Sebastijan Leb bio je tek na 21. mestu posle problema na startnoj liniji.

mikele

Ови Финци су стварно чудо.Људи просто доминирају ауто спортом већ неко време.
Алал вера  :Bog :Bog :Bog

hulio_salinas

©umaher tim menad¾er Ferarija?
13/02/2007 | Izvor: B92, eurosport



Sedmostruki ¹ampion Formule 1 Mihael ©umaher pregovara sa Ferarijem oko preuzimanja funkcije tim menad¾era slavnog italijanskog tima, prenose nemaèki mediji.

38-godi¹nji Nemac se na kraju pro¹le sezone, posle 11 godina u Ferariju, povukao iz F1 ¹ampionata, ali je i dalje veoma ume¹an u rad italijanskog tima, naroèito pred poèetak nove sezone, koji je zakazan za 18. mart u Melburnu.

"Vi¹e vremena je proveo u Maranelu (sedi¹tu Ferarija) ove godine, nego bilo koje kada je bio aktivan vozaè", rekao je jedan od menad¾era Ferarija i dodao da je ©umaher ukljuèen u dono¹enje svih bitnijih odluka u italijanskom timu.

©umaher je pratio sve rezultate Ferarija tokom testova za novu sezonu, a takoðe poma¾e svom nasledniku Kimiju Rajkonenu, od koga se oèekuje nastavak sjajnih rezultata iz prethodnih godina.

U Ferariju ka¾u da ©umaher veæ obavlja deo du¾nosti tim menad¾era, iako saradnja i dalje nije ozvanièena.

mikele

Tilke: Nove F1 staze biæe bli¾e publici
(http://nono9.us)

Vodeæi dizajner staza Formule 1, Nemac Herman Tilke, izjavio je da je F1 izvukla pouke iz gre¹aka koje je èinila u pro¹losti i da æe staze naredne generacije biti manje i intimnije.

On je u intervjuu èasopisu "Autosport" najavio da æe nove dizajnerske tendencije imati za cilj da staze pribli¾e gledaocima, umesto da, kao do sada, nastoje da gledaoce privuku stazama.

"Takav pristup sugeri¹e nam izgradnju staza Formule 1 u gradovima. Mesta kao ¹to je Monte Karlo svima su pokazala da poseduju veoma specifièan ambijent", rekao je Tilke.

©ampionat ove sezone broji svega 17 trka, jednu manje nego pro¹le godine, ali æe Abu Dabi uæi u karavan 2009, a Ju¾na Koreja 2010. godine.

Staza u Abu Dabiju delimièno æe prolaziti kroz urbani deo grada i neposredno uz obalu mora. Singapur se smatra ozbiljnim kandidatom za organizaciju noæne trke, ¹to je trenutna fiks-ideja ¹efa F1 Bernija Eklstona, dok Valensija poku¹ava da dobije trku koja bi bila vo¾ena kroz njenu luku.

Tilke, dizajner futuristièkih staza u Maleziji, Kini i Bahreinu, rekao je da su izgradnjom grandioznih obejakata na udaljenim lokacijama naèinjene velike gre¹ke.

"Stvorili smo ogromne praznine izmedju pit-stopova i zgrada u kojima su sme¹teni timovi", podvukao je on, izdvojiv¹i stazu u ©angaju, èija je izgradnja ko¹tala 350 miliona dolara.

"U ©angaju poludite, zato ¹to ste stalno primorani da nekuda hodate. To umara i kvari atmosferu. Izvukli smo pouke i ubuduæe æemo stvari organizovati mnogo bolje".

(MONDO)
Овај лик не зна шта ће са ловом.Он узима око 10% од сваког пројекта па ви видите која је то лова :hmm :hmm :hmm