Farmaceutsko istrazivacko drustvo "Dr Jovan Tucakov"

Started by Adonis_Vernalis, 28-06-2006, 09:55:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

dancho

prommy

E hvala na pitanju, zaista dobro!!

Bilo je 18 studenata, dve go¹æe sa Farmaceutskog fakulteta iz Skoplja i naravno
na¹a draga Jeca Kukiæ, sa gnozije. Bas nas je i vreme poslu¾ilo, bilo je stabilno
i ne previ¹e toplo.

Skupili smo super herbar, preko 120 biljèica, a koleginice iz Skoplja su zaista
pravi majstori za samu tehniku herbarizovanja. Osim toga skupili smo i uzorke za ispitivanje na gnoziji,
dve vrste uzoraka za toksine, kao i jako lepe aromatiène biljke za analizu potentnosti njihovih etarskih ulja
na mikrobima. Ima tu i jo¹ nekih ideja, ali dok se ne konkretizuje..

Tara je zaista predivna, postoji moguænost da se vratimo i sledeæe godine!! Obi¹li smo Bilje¹ke stijene,
gde je sniman film "Ptice koje ne polete", rezervat Panèiæeve omorike, vozili smo se brodom po Peruæcu, èak smo i shodno tradiciji kraja
pekli jagnje.. Domaæini su bili stvarno izuzetni, jer veæina ovih dodatnih aktivnosti je ustvari njihova preporika!

prommy

Kao ¹to ste mogli da vidite na ovoj temi, krajem juna jedna manja grupa je bila i na Vr¹aèkom bregu,
pa evo po koje slovo i neka slika, èisto ilustracije radi, mada ova dva dogaðaja(Vr¹aèke i Tara) svakako zaslu¾uju mnogo vi¹e:

Na akciji je bilo pet studenata, plus dve go¹æe - koleginica sa farmaceutskog fakulteta iz Beèa, kao i koleginica iz MSD-a, dok su struèna podr¹ka bili prof. Zoran Maksimoviæ i ast. Mira Spasiæ. Imali smo veliku pomoæ op¹tine Vr¹ac, tj. njihove rend¾erske slu¾be i lokalnog prirodnjaèkog dru¹tva Gea. Skupljali smo, to veæ znate, seme Thymus pannonicus-a. Donekle smo se dotakli i fitocenteze, konkretno procene njegove zastupljenosti i brojnosti.

Osim toga obi¹li smo Gradski muzej u Vr¹cu, èuvenu Apoteku na stepeni¹tu, peli smo se na Kulu, Ðakov vrh, Gudurièki vrh(najvi¹i vrh Vojvodine).. Rend¾er koji je dosta vremena provodio sa nama na terenu se bavi ornitologijom, tako da smo imali priliku da u¾ivo vidimo prstenovanje æukova, kao i da primetimo dosta razlièitih i interesantnih ptica.

Sve u svemu, mala i neodoljivo simpatièna akcija!!

prommy

prommy

Golub

Evo par utisaka i od mene..
Vrsacke planine su bile moja prva akcija sa FIDom i zazalila sam sto se ranije nisam ukljucima u slicne aktivnosti. Zaista boravak u prirodi deluje blagotvorno i na duh i na telo. (Bas kao u reklami, preporucujem svima da probaju. Jos kad ste sa dobrom ekipom..
Svi su bili vredni i angazovani i mislim da su obe misije uspele.
Hvala medvedima,vukovima i zmijama sto nisu hteli da se druze sa nama :-)
Mislim da smo bili dobri domacini goscama iz Makedonije sto je vazno jer i tako malim stvarima moramo da se trudimo da popravimo ocajnu reputaciju svoje nacije. Pale su i neke ideje o buducem zajednickom projektu dva istrazivacka drustva na dva fakulteta ali naravno, o tome kad pocne skola..

crazy ball

golubenko,zaboravila si da spomenes avanture...samo zamislite 20 ljudi koji su prvi put na Tari, imaju kartu i udri, bilo je zaista super...bili smo i u Bosni,jednom namerno a jednom greskom,hehe...

pridruzite nam se sledece godine,kako biste i sami doziveli prirodu...

nency

Ja bih isto preporucila FID-ove akcije, s obzirom da sam ove godine bila i u Vrscu i na  Tari i na izletu na Fruskoj gori, i svuda sam se fenomenalno provela.
Dakle, ceo dan ste u prirodi i pri tom jos radite nesto korisno, a uvece se obavezno izdvoji vreme za provod tako da druzenju i avanturama nikad kraja. Promi nije pomenuo da smo se i na Tari peli na najvisi vrh, koji je u Bosni, to je bio taj put kad smo svesno presli granicu  :) Pogled je bio fantastican, cak se i Durmitor nazirao… Desilo se i to da smo jednom zalutali, medjutim i to se preokrenulo u nasu korist posto smo bas u tom delu Tare nasli najbolje uzorke belog bora, cije su nam iglice trebale za toksine…
Tako da, ljudi, prikljucite se, FID je jedna od pozitivnijih stvari koju ovaj nas faks pruza  :) i steta je propustati tako nesto kad vec imamo, ne moze se bas puno fakseva pohvaliti slicnim udruzenjima… 

jonytan

I ja bih da se pridruzim kolegama u pozitivnoj oceni FIDa.
   Meni je Tara bila prvi teren sa FIDom, i naravno da mi je krivo sto nisam ucestvovao ranije, ali cu se truditi da ne izostanem ubuduce. Atmosfera je bila fenomenalna i sve je proteklo u najboljem redu. Imali smo par izleta sa kartom, ali smo imali i "specijalizovane vodice po sektorima", kao i iskusnog navigatora tako da smo uvek uspevali da se vratimo u bazu na veceru. Mislim da je FID nesto najbolje na nasem fakultetu i mislim da bi trebalo da se ukljuci jos vise ljudi.

Bred

Da, trebalo bi da se ukljuci vise ljudi ali to iziskuje i veca novacana sredstva a sam nas fax nije izgleda spreman da stane iza toga.

Adonis_Vernalis

Dragi moji koji ste bili u VS,

SVE JE NIKLO!!! I SADA RASTE U PLASTENIKU, NA JEDNOM DIVNOM, MIRNOM I USUSKANOM MESTU!!!

Imate "zelene" ruke. Sacuvajte ih!

prommy

:pljes:  :pljes:  :pljes:

Zaista divne vesti, jedan VELIKI POZDRAV ZA VESELU EKIPU IZ VS!!!

Adonis_Vernalis

Bice tu jos mnogo, mnogo tumbanja i rada, Vrscani moji...

Next year, again?

Weishaupt

Ovako narode, treba mi pomoæ oko odr¾avanja na¹eg sajta www.fid.org.yu  :help2:, pa bi zamolio zainteresovane èlanove FID-a da me kontaktiraju.Takodje mo¾ete poslati svoje ideje i preporuke,kao i komentare, sve æe biti uzeto u razmatranje!
Pozz :wave:

prommy

VA®NO!!! VA®NO!!! VA®NO!!!

VELIKA GODI©NJA SKUP©TINA FIDA
PETAK 9.11.2007. AMFITEATAR 3.

Pozivamo sve èlanove, kao i sve kolega koje interesuje Fid, nauèno-istra¾ivaèki rad, seminari, izleti, priroda da nam se pridru¾e u redovnoj godi¹njoj diskusiji o planovima za poèetak novih i zavr¹etak zapoèetih projekata.