©ta ¾elite od Farmacije?

Started by Darker, 10-09-2006, 12:31:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Adonis_Vernalis

Dobro ili lose, sasvim je irelevantno. Ako postoji u Republici Srpskoj, mora postojati i u Srbiji! Ako mogu farmaceuti u RS da nakupe potrebne poene, moracemo i mi!

A da je dobro, dobro je. Menja se i uloga apoteka u buducem sistemu primarne zdravstvene zastite, tako da je ovo licenciranje ne samo iznudjen, vec i veoma, veoma, dobar potez! Zato se i menja fakultet, izmedju ostalog... da bi mogao da stvori ljude na kojima ce, ubuduce, taj sistem pocivati!

alex

ma imao sam i ja prepirke sa farmaceutima u apotekama ali se vec godinama prica o licenciranju lekara pa nista od toga ja ipak mislim da mora prvo od nih da se krene.Videcemo kako ce to sve da izgleda ali ja nemam nameru da se ubijam od ucenja kad zavrsim sto ce valjda biti uskoro

Adonis_Vernalis

Quote from: alex on 14-09-2006, 20:15:53
Videcemo kako ce to sve da izgleda ali ja nemam nameru da se ubijam od ucenja kad zavrsim sto ce valjda biti uskoro

Dobra vest: niko od onih koji moraju da obnavljaju licencu (citaj: farmaceuti u RS) ne ubija se od ucenja. Pohadjaju ponekad poneki seminar, simpozijum, kongres ili kurs kontinuirane edukacije... Nije svejedno koji. Imaju listu seminara, simpozijuma ili kurseva u zemlji i/ili inostranstvu koji njihovo nadlezno Ministarstvo "priznaje" i svakom donetom sertifikatu dodeljuje odredjeni broj poena. U toku 5 godina prikupite onoliko poena koliko je potrebno, i to je to. Mislim da nemaju ispite, ali cu se raspitati. Eto, doci ce do naglog razvoja kongresnog turizma i u Srbiji... :)

Lena

Biti nateran da ostane¹ u toku iz mog ugla uop¹te ne deluje kao lo¹a ideja.  :) Ali zanima me koliko je to 'ponekad' i da li se sve finansira iz sopstvenog d¾epa ili kako.

Adonis_Vernalis

Sto se tice finansiranja tih obaveza, nesto ide na vas teret, nesto ide na teret firme, a nesto placaju sponzori. Npr. kurseve kontinuirane edukacije mozete finansirati sami, pri cemu birate koji cete kurs pohadjati, ili vam to firma placa, pri cemu direktor odredjuje ko ce ici i za koga ce platiti. Ista stvar je i sa ucescem na simpozijumima, kongresima i drugim naucnim/strucnim skupovima u zemlji i inostranstvu. Opcija sponzora je vrlo aktuelna za masovna okupljanja farmaceuta, kao sto je npr. FIP (Svetski kongres farmaceuta)... Odredjene firme plate troskove odredjenom broju farmaceuta. Otuda i ona neverovatna brojka od cirka 300 ucesnika na FIP-u, koji je ove godine odrzan u Brazilu...

Sto se tice pitanja "koliko je to 'ponekad'", to zaista ne znam. Zavisi od toga koliko ce letvica biti podignuta (neophodan broj poena) i od vrednosti skupova u toj kategorizaciji. Ako posecujete skupove koji nose mali broj poena, onda cete morati cesce da putujete. I vice versa...

sandric

Pa verovatno cemo imati komoru farmaceuta kao sto postoji i komora inzenjera gradjevine...kod njih je pre par godina uvedeno licenciranje ali nazalost sve se svelo na to da ko plati ima licencu...drzava nam je otisla u totalni out

Adonis_Vernalis

Farmaceutska komora postoji, vec nekoliko godina. Nalazi se u jednom interregnumu izmedju carstva necinjenja i carstva cinjenja. Nadajmo se da ce nesto poceti da cini, na polzu svih nas koji se dicimo titulom diplomiranog farmaceuta ili magistra farmacije. I postati nesto kao Advokatska komora, telo koje vedri i oblaci strukom advokata.

Nazalost, u vecini zemalja u kojima licenciranje postoji, to je vasa licna briga. Dakle, materijalni izdaci u vezi dobijanja licence i odrzavanja validnosti iste - vasa su licna stvar. Da ne kazem, stvar licnog izbora. Ali, farmaceuti u svetu ne pripadaju sirotinji raji, vec visoj srednjoj klasi, koja sa lakocom podnosi i terete kredita, i terete licnog usavrsavanja. Sto se aspiracija na vas novac tice, nasa drzava je u korak sa svetom. Trazice i ona od vas svoj deo. Dajte joj ga. Bar na papiru, drzava je u vasem obrazovanju ucestvovala sa nekim silnim parama, kojih se seti tek kad se, kao mozgovi, odlijete preko grane. Sto se tice vaseg polozaja u srpskom drustvu, on nije bas zavidan, ali nije ni los. U svakom slucaju, novac koji budete izdvojili za produzenje sopstvene dozvole za rad, predstavlja vasu licnu investiciju u sopstvenu buducnost. Ako ce vam biti lakse, neka bude tako.

Darker

Ja æu ipak najverovatnije na Durmitor da èuvam ovce i berem peèurke :K :K :K

Adonis_Vernalis

Quote from: Darker on 18-09-2006, 23:14:58

Steta...

Jedino sto mogu da kazem...

sandric

Quote from: Darker on 18-09-2006, 23:14:58
Pa dobro od vune ovaca ces dobiti lanolin,a pojedine pecurke sadrze halucinogene sastojke pa ces moci da razvijes biznis

Darker

Ma lepo je to, ali neæe mi dati ¾ena 100% Kako su te ¾ene surove :K :>

Smrda

sa njima samo ostro i na prvu!!!

vladimir

Ocekujem od farmacije da mi omoguci da povratim makar deo para koje mi je otela tokom ovih godina studiranja ( posto mi zivce svakako nece vratiti :wink: ), a onda cu krenuti da malo radim na unapredjenju znanja iz oblasti koje me interesuju... :>

Adonis_Vernalis

Vladimire,

imam dobru vezu u ustanovi "Dr. Slavoljub Bakalovic" u Vrscu... Mozes birati pogled na Vrsacki breg, ili Aerodrom... Toliko o zivcima.

A sto se tice unapredjenja znanja iz oblasti koje te interesuju, imas dobru vezu...

vladimir

Quote from: Adonis_Vernalis on 20-09-2006, 05:43:43
Vladimire,
imam dobru vezu u ustanovi "Dr. Slavoljub Bakalovic" u Vrscu... Mozes birati pogled na Vrsacki breg, ili Aerodrom... Toliko o zivcima.

Hvala, ali ne hvala! :>  Imam i dobra poznanstva sa lokalnim stanovnistvom na Tari, mislim da se tamo bolje lece zivci nego u gorepomenutoj ustanovi.Ili, barem sa manje hemije, a vise sa prirodnim produktima ( citaj:domacim vinom i slatkom od jagoda :> ).

Poenta je da se, tokom najlepseg perioda zivota ( studiranja ) ne gube zivci, ali sistem je tako napravljen da se, hteli to ili ne, pre ili kasnije suocimo sa tom cinjenicom.

Quote from: Adonis_Vernalis on 20-09-2006, 05:43:43
A sto se tice unapredjenja znanja iz oblasti koje te interesuju, imas dobru vezu...

E, za to hvala! :ziveli