Crna Gora obnovila samostalnost

Started by Darker, 21-05-2006, 23:27:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Trebaju li cgorski studenti ubuduce da placaju skolarinu kao strani studenti?

Da
18 (90%)
Ne
2 (10%)
Ne znam
0 (0%)

Total Members Voted: 20

Bred

Prvo, mucka je bila i to da se Cgorcima koji su Srbiji na da pravo glasa a njih je oko 200000. Drugo-55%? To im je EU izasla u susret
Ali ako se i blok za zajednicku drzavu slozio sa takvim pravilima, ja im nisam kriv sto ih je Milo zaje*ao
Ipak ne treba zaboraviti cinjenicu da je 40000ljudi vise bilo za samostalnost, dakle Cgorci JESU hteli samostalnost samo sto ih ja vise necu slusati kad budu poceli da kukaju na Mila

O polo¾aju studenata iz CG
Izvor: Beta
Beograd -- Iz Studentskog centra ka¾u da bi ¹kolovanje studenata iz CG od sledeæe ¹kolske godine moglo biti sprovedeno po principu reciprociteta.

Beogradski Studentski centar saop¹tio je danas da bi ¹kolovanje crnogorskih studenata, "a posebno usluge sme¹taja i ishrane", od ¹kolske 2006/2007. godine moglo biti sprovedeno po principu reciprociteta.

U informativnoj slu¾bi Studentskog centra agenciji Beta rekli su da to nije poziv da se crnogorskim studentima oduzmu postojeæe privilegije nego samo "informacija o tome kakvo je trenutno stanje i realno oèekivanje na date okolnosti".

Vladimir Velièkoviæ, iz Informativne slu¾be, kazao je da time ¹to su prosledili takvo saop¹tenje nisu prenaglili veæ da su "samo dali presek stanja".

Kako se u saop¹tenju navodi, usluge sme¹taja i ishrane u toj ustanovi trenutno koristi oko 1.100 studenata iz Crne Gore koji su na bud¾etu Srbije. Prema navodima tog centra, crnogorski studenti plaæaju i bud¾etsku cenu ishrane od 109 dinara dnevno, od èega je 26 dinara za doruèak, 45 za ruèak i 38 dinara za veèeru. Sme¹taj u objektima Studentskog centra iznosi od 700 dinara, pa sve do 1.134 dinara, za studentske domove prve kategorije.

U saop¹tenju se istièe da æe, nakon izglasane nezavisnosti na referendumu u Crnoj Gori, Vlada Srbije odluèiti da li æe i dalje iz republièkog bud¾eta finansirati usluge sme¹taja i ishrane crnogorskih studenata. 

Preregistracija automobila uvezenih preko Crne Gore
Srpske tablice uz nadoknadu?
Vlada jo¹ nije odluèila da li æe se naplaæivati porez i carina na "crnogorske" automobile

BEOGRAD - Otcepljenje Crne Gore smanjiæe porodiène bud¾ete vlasnika automobila koje u Srbiji voze sa crnogorskim tablicama. Prema grubim procenama jer, srpsko Ministarstvo za unutra¹nje poslove nema preciznih podataka, na na¹im putevima ima oko 50.000 automobila registrovanih u Crnoj Gori. Po¹to srpsko Ministarstvo za finansije jo¹ nije obelodanilo pod kojim uslovima æe se obaviti registracija u sluèaju nezavisnosti Crne Gore, za sada se spekuli¹e dvema varijantama. Jedna je da Srbija naplati sve da¾bine prilikom preregistracije, a to su carina i porez, a druga je da se dozvoli jednostavna preregistracija vozila na srpske tablice.

SINDIKAT "ZASTAVE" UPOZORIO KO©TUNICU

Zoran Mihajloviæ, predsednik sindikata "Zastava automobila", ka¾e da je fabrika na vreme upozorila premijera Vojislava Ko¹tunicu da niko ne mo¾e da garantuje ¹ta je sve od automobila u¹lo u Srbiju preko Crne Gore. - Carinu su naplatili Crnogorci, a u Srbiju je samo za prva èetiri meseca u¹lo vi¹e od devet hiljada polovnih automobila sumnjivih standarda preko Crne Gore. Niko ne zna da li su to vozila sa evro 3 motorom - ka¾e Mihajloviæ i dodaje da su preko suseda u¹li automobili i sa evro jedan i dva motorom.
B. K.

Prelaskom na srpske tablice bez namirenja da¾bina, bud¾et bi izgubio milione dinara, a uvoznici polovnih automobila bi ostali nekoliko meseci bez posla.

- To je pitanje koje mora da se re¹i odreðivanjem odgovarajuæe takse jer æe, u suprotnom, na tih 50.000 automobila koji su veæ u Srbiji doæi jo¹ mnogo onih koji æe, posle odluke o preregistraciji, iskoristiti priliku i u roku od samo nekoliko dana uvesti jo¹ nekoliko hiljada vozila iz Crne Gore bez plaæanja da¾bina. Potrebno je napraviti kompromis tako da stariji automobili, proizvedeni devedesetih godina, budu oporezovani ni¾im stopama, a noviji vi¹om - smatra vlasnik agencije za uvoz automobila DMC Dragan Mutavèiæ, dodajuæi da, u suprotnom, srpskom tr¾i¹tu automobila preti blokada od "minimum èetiri meseca".

Drugi problem u vezi sa crnogorskim vozilima je u tome ¹to veæina njih ne zadovoljava "euro-3" standard o zagaðenju okoline, ¹to znaèi da bi znatan broj Crnogoraca koji ¾ive u Srbiji morao da se odrekne svojih èetvorotoèka¹a.

- Bar dve treæine tih automobila zavr¹ilo bi ili na otpadu ili u Crnoj Gori. To znaju i njihovi vlasnici, pa æe uvideti da im je bolje i da plate te takse, ako im to Srbija omoguæi nego da ostanu bez kola - poruèuje Mutavèiæ.
Ako se procena od 50.000 vozila uzme kao taèna i ako se raèuna da je proseèna vrednost svakog automobila oko 5.000 evra, dr¾ava æe samo od carinjenja i oporezovanja ovih automobila moæi da zaradi èak 104 miliona evra, s obzirom na to da uvozne da¾bine ukupno iznose 41,6 odsto poèetne vrednosti vozila. Ta raèunica, meðutim, va¾i samo u sluèaju da se omoguæi uvoz svih vozila iz Crne Gore, bez obzira na to da li ispunjavaju "euro-3" normu, ¹to je suprotno va¾eæim propisima.

U Upravi carina juèe nisu mogli da ka¾u kako æe postupati prema vlasnicima automobila sa tablicama crnogorskih gradova.

Bred

Crnogorcima dvojno dr¾avljanstvo

Vlada Srbije juèe je, posle 12 dana od progla¹enja crnogorske nezavisnosti, priznala dr¾avu Crnu Goru i istovremeno odluèila da se crnogorskim dr¾avljanima koji ¾ive u Srbiji omoguæi dvojno dr¾avljanstvo.

Na juèera¹njoj sednici doneta je i odluka da studenti sa crnogorskim dr¾avljanstvom na univerzitetima u Srbiji imaju istovetan status kao i studenti koji su dr¾avljani Srbije.

Iz Vlade je saop¹teno da su se posle odluke Skup¹tine Srbije 5. juna, kada je konstatovana samostalnost Crne Gore, „stekli uslovi i za uspostavljanje diplomatskih odnosa, èime se doprinosi razvoju prijateljskih i dobrosusedskih odnosa“.

- Do naredne sednice Vlade Ministarstvo unutra¹njih poslova Srbije trebalo bi da kao nadle¾no ministarstvo pripremi akt kojim bi se konkretno odredilo kako æe teæi procedura kojom æe dr¾avljanima Crne Gore biti omoguæeno dvojno dr¾avljanstvo - rekao je ministar za dr¾avnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lonèar.

Lonèar je proèitao odluku Vlade novinarima, a na insistiranje da odgovori za¹to je Srbija tek sada priznala nezavisnu Crnu Goru, on je rekao da su se „tek sada stekli uslovi da se to dogodi“.

Kada je reè o izjednaèavanju statusa crnogorskih i srpskih studenata, interesantno je da je pre dva meseca, u aprilu, ministar prosvete Slobodan Vuksanoviæ tvrdio da æe 10.000 crnogorskih studenata biti stranci. Ministar za rad i socijalna pitanja Slobodan Laloviæ svog kolegu je juèe odbranio reèima da Vlada Srbije smatra da „¹tetne posledice razdvajanja ne treba da pogode graðane i dr¾avljane Crne Gore“.

AVENDON

Quote from: Bred on 16-06-2006, 11:52:56
Kada je reè o izjednaèavanju statusa crnogorskih i srpskih studenata,

Po meni bi bilo fer da se svim studentima koji su upisali faks 2005/2006 i ranije, omoguci da zavrse studije u nekom razumnom roku, a svim ostalima koji faks upisuju 2006/2007 , e oni da budu kao stranci!!!!

Bred

Slazem se, mada su ovi nasi u predreferendumskoj kampanji pricali da se svi cgorski studenti biti tretirani kao stranci ... mada, ni to nije ubedilo cgorce da ne glasaju za mila

Vampire 666

slazem se da ovi stari treba da zavrse po starom, ali novi da placaju kao i svi stranci...

pereca

Pa nemojte tako, ipak su ti studenti vecinom bili za zajednicku drzavu.
A cini mi se i da je Willie crnogorac.

AVENDON

Pereco, tvoje misljenje stvarno cenim, ali kakve to ima veze da li je neko bio za zajednicku drzavu?

Evo ja sam na primer bio za bisu Jugoslaviju, to je propalo, i ne mogu ja sad da odem u Zagreb i kazem: ja sam bio za zajednicku, hocu da studiram farmaciju na budzetu.

Zar nije tako?

Zato i kazem ovi koji su vec zapoceli da studiraju, njima treba i omoguciti, jer nisu oni krivi za to sto se desilo, a za ove koji dolaze molim lepo....

A Milo je lepo rekao u TV duelu sa P.B. da je studiranje u Zagrebu i Ljubljani jeftinijenego u Beogradu, pa onda nema frke,..........

p.s E jedan mali podatak koji mozda i nije vezan za ovu temu.
Mamina prijateljica radi u Kanadskom ministarstvu prosvete, i oni su racunali da jedan student koji studira 4 godine kosta 200000 dolara!
Oni su racunali bukvalno sve: sveske, knjige, toalet papir, sapun, itd.....

yeca

Pa uvek æe se javiti neki "CRNOGORAC" (da se razumemo, sve su to Srbi) koji æe da vièe da nije bio za nezavisnost...
Ali uvek se gleda mi¹ljenje veæine..
A koji su to studenti bili protiv Mila??? Otkud onda svi oni mladi ¹to su slavili nezavisnost
Nemoj da generalizuje¹!!

lijepa bosanka

Quote from: pereca on 16-06-2006, 12:50:07
Pa nemojte tako, ipak su ti studenti vecinom bili za zajednicku drzavu.
A cini mi se i da je Willie crnogorac.

Pa gde si ti kumo?! :wink:
Ja mislim da je willie Bosanac,barem je mene ubijedio u to... :confused:

Sta znam......to za studente....ja ih nekoliko znam koji su plakali kada su saznali rezultate....
A u ostalom i mi iz R.Srpske se skolujemo na budzetu Srbije.....tako da....ne bih bas voljela da se to dovodi u pitanje... :(

zoe

Mene dusa boli zbog svega sto se desilo sa CG. Nezavisnost nije dobila glasovima Crnogoraca (pravoslavaca i muslimana koji tu zive jako dugo) vec glasovima raznih Siptara koji su se tu pojavili samo na referendumu. Najstrasnije je sto Crnogorci u Srbiji nisu imali pravo glasa! Studenti iz CG treba da imaju ista prava kao i studenti iz Srbije, jer ti koji dodju ovde da studiraju osecaju da smo svi jedan narod, iste vere, tradicije, istog jezika, pisma... Zasto to razdvajati?

ПС. Живела ћирилица! Овде куцкам латиницом само да би сви могли да ишчитају поруке...

Darker

Zato ¹to znam primer lika sa fona koji se otvoreno busao kako æe da glasa za nezavisnost!!!! >:( >:( >:(
Nemoj pogre¹no da me shvati¹, ja sam poreklom iz Vasojeviæa(taman iz onog Seoca koje sad prodaju ¹iptarima, seljani se pakuju za Srbiju, a Milo nek vidi sa kim je pravio dr¾avu), ali najnormalnija stvar je da ako veæ neæe¹ zajednièku dr¾avu, izvoli pa se pona¹aj ko da si iz strane... A o tome je trebalo da se pre razmi¹lja... :ohwell: :ohwell:

AVENDON

Quote from: Darker on 16-06-2006, 20:11:22
ali najnormalnija stvar je da ako veæ neæe¹ zajednièku dr¾avu, izvoli pa se pona¹aj ko da si iz strane... A o tome je trebalo da se pre razmi¹lja

Tako je!

zoe

Onda taj lik definitivno nije pravi Crnogorac! Ili bar nije ono sto ja smatram da Crnogorac treba da bude! Ipak mislim da su retki takvi kao on, a on ili je lud ili je STRANAC! :L

Darker

Na ¾alost, Zoe, takvih ih je 55,5% :ohwell: :ohwell: :ohwell:

willie the scot

55.5%=...dakle,...u cg je na zadnjem popisu bilo 32%srba(pretpostavimo da su svi oni glasali za zajednicu),42%crnogoraca i 26% ostalih(muslimana,siptara,hrvata...)Sta nam to govori?za nezavisnost su glasali svi muslimani,siptari i hrvati,sto se moglo vidjeti po izvjestajima kako se glasalo po opstinama(rozaje za nezavisnosz99%,ulcinj99%...).pretpostavimo,logicno,da su svi srbi izasli na glasanje jer se radi o njihovom dupetu,hoce li postati nacionalna manjina u drzavi u kojoj su rodjeni ili ne..uzevsi u obzir tu pretpostavku dolazimo do zakljucka da 13% crnogoraca nije glasalo za nezavisnost(jer je za zajednicu bilo 45.5%,a 45.5%-32%srba=13%).sto ce reci:populacija koja nije izasla na glasanje(10-tak posto) potice iz crnogorskog dijela stanovnistva(uzevsi u obzir da su najzesci milovci medju muslimanima i siptarima i naravno,hrvatima,a oni ovu priliku ne bi propustili ni za sta na svijetu...oni su svi izasli na glasanje).kada oduzmes 13% crnogoraca koji su glasali za zajednicu od ukupnih 42% dobijes 29% crnogoraca koji su glasali za nezavisnost.od ovih 29% za nezavisnost treba,kao sto sam rekao,oduzeti onih 10-tak posto koji nisu izasli a pripadaju neodlucnim crnogorcima(citaj-crnogorcima koje je mrzilo da kada se odlucuje o sudbini nacije dovuku dupe nedeljom na biracko mjesto)to znaci da je za nezavisnost glasalo 19% crnogoraca,odnosno 19% pravoslavnog stanovnistva crne gore.mislim da je sve jasno...treba takodje napomenuti i svijetli primjer mashana bushkovica(kome su milovci obecali jos na proslim izborima da ce da mu plate racun za struju od1000 evra pa su ga zajebali).naime,taj covjek je nasao hrabrosti da se suprotstavi milu licno!...milo,...ako ti neces meni da platis racun a ja mogu da glasam za tebe sad cu da ti napravim skandal pa ces zapamtit ko je mashan bushkovic iz zete.i tako,mashan namjesti zvrcku milu.buduci da su crnogorci posten narod i da je cast i obraz ispred svega,ovaj mali skandal nimalo nije uspio da okalja obraz milu jer zadnja stvar koja se smije u cg uchinjet je posumnjat u cast drugog crnogorca...i tako milo nastavi da vlada srecno do kraja zivota,a junak nase price odjaha na svom magarcu u suton,na jug,ka svojoj zeti,da obara neke nove rekorde u neplacanju racuna i ceka neku pametniju vlast koja se nece kaciti sa mashanom bushkovicem...jer kad vlast udari na malog covjeka tu su joj izgledi- mrka kapa(crnogorska)... :wink: