Botanika

Started by hulio_salinas, 19-02-2007, 08:37:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Vukibog

Da li neko zna za gljive,kod ona 4 podrazdela, da li moramo da znamo da objasnimo one oblike razmnozavanja ili samo da ih nabrojimo?
Za pitanje klasifikacija biljaka tj nomenklatura sta tacno treba da znamo da kazemo?
:help:

Loptica

Zavisi kod koga odgovaras. Ja mogu da ti kazem za profesorku,posto sam kod nje bila na konsultacijama i kod nje sam polagala.

Za gljive ne treba da znas razmnozavanje,ni za podrazdele ni uopste.Samo da znas da im je za razmnozavanje potrebna voda,ali ne moras da ucis one detalje kako sve to ide,gametangiogamija ili kako se vec zove i ostalo. Za podrazdele treba da znas kakav je micelijum,kako se hrane predstavnici tog podrazdela(saprofitski ili parazitski) i da joj nabrojis predstavnike. Podrazdeo Deuteromycotina nije ni pitala,a kod Ascomycotina ti je bitna Claviceps purpurea(ona je znacajna za nas buduce farmaceute,kako kaze profesorka),a treba da spomenes i kvasce i Penicillium.

Za nomenklaturu ce te verovatno pitati kroz primer. Tipa Valeriana officinalis, da joj kazes sta predstavlja Valeriana(ime roda), officinalis(epitet vrste) i onda da joj kazes koja je familija(ValerianACEAE),pa koji red,klasa,razdeo i carstvo(naravno Plantae). To samo dodajes one nastavke na koren reci,nije tesko videces. Treba da znas sta je binomna nomenklatura(to je ono sto sam napisala malopre,ime roda i epitet vrste),kako ide ono redom,vrsta,rod,familija itd. i zasto se biljke uopste klasifikuju i moze da se desi da te pita koliko carstava uopste postoji i kom carstvu mi pripadamo!
A za profesora sam cula da mu je to jedno od omiljenih pitanja(ta klasifikacija) i da voli filozofsku raspravu na tu temu.
Nadam se da ce ti ovo sto sam napisala biti od pomoci. Samo polako,imas vremena,i srecno!   :wave:

Vukibog

Hvala puno Loptice!  :cvet

zorica87

Je l' kod mahovina treba da se uci kompletno razmnozavanje?Konkretno ako ima nekog da je kod profsora polagao...

hulio_salinas

Ja znam da profesorka ne pita razmnozavanje. Kada sam ja poolagao, jedna koleginica je izvukla to pitanje. Samo je rekla kakvo razmnozavanje postoji, ali bez ikakvog udubljivanja.

Ne znam kako je kod profesora.

vaka

Jel zna neko kada i da li treba i sutra potvrdjivati izlazak na botaniku? :roll:
hvala

mandy

Sutra je potvrdjivanje od 10 do 11 sati.

hulio_salinas

Treba mi pomoc!

Sta je involukrum, a sta involucelum?
Sta su jednodome, a sta dvodome biljke?

Hvala.

Wolhard

Jednodome bilke su one koje na jednom stablu imaju samo muske ili samo zenske cvetove a dvodome koje imaju na jednom stablu i muske i zenske!A za ovo prvo pitanje mislimda to ima neke veze sa cvetom ali ne znam tacno ne zameri pre par godina sam to ucio!

Masha

Dvodome biljke su one koje imaju ili muske ili zenske cvetove, dakle razlikujes musku i zensku biljku. Najbolji primer koji mogu da ti dam je konoplja. Jednodome biljke su one koje imaju i jedne i druge, dakle i muske i zenske cvetove.
Drugo pitanje, dakle involukrum i involucelum - pominju se kod cvasti koja se naziva slozen stiti. Da bi razumeo najbolje je da dok citas pogledas kako izgleda slozen stiti. Na vrhu glavne osovine, nalaze se oni mali listovi koji se inace nazivaju brakteje. Te brakteje formiraju involukrum. Involucelum formiraju brakteje u osnovi cvetnih drski. Ako ti nesto nije jasno pisi. Izvinjavam se ako nisam bila najjasnija, ali trenutno nemam inspiraciju  :K

sunceee

Da li i za nas bolonjce prakticni kolokvijumi iz botanike vaze 5 ispitnih rokova?

dancho

Kolokvijumi su deo predispitnih obaveza i rezultat sa istih se sabira sa ostalim obavezama.
Dakle va¾e do polaganja usmenog.