Amerika skrojila buduænost Srbiji

Started by Bred, 20-07-2006, 20:24:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Srbija u EU 2014. godine
Amerièka administracija pripremila je plan za meðunarodni polo¾aj Srbije u narednih osam godina, po kome bi na¹a dr¾ava 2014. godine postala èlanica EU. Kako „Blic“ nezvanièno saznaje, sa ovim neformalnim planom upoznati su i predsednik Boris Tadiæ i premijer Vojislav Ko¹tunica.

Prema predlogu Belu kuæe, vanredni parlamentarni izbori trebalo bi da se odr¾e u decembru ove godine, a u SAD procenjuju da bi posle njih vladu formirali DS, DSS i G17 plus.

Kao deo priprema za te izbore, veæ od jeseni „meðunarodna zajednica bi popustila pritisak prema Srbiji“, èime bi pomogla demokratskim snagama da se konsoliduju i poprave izborni rezultat.

Kada je reè o dogovoru DS i DSS, iz SAD je poruèeno da bi bilo dobro da doðe do dogovora po kome bi DS pomogao oko ustava, a DSS pristao da se izbori raspi¹u u decembru.

Zahtev amerièke administracije za vanredne parlamentarne izbore u decembru proistekao je iz njihovog istra¾ivanja o izbornim rezultatima u Srbiji, koji, uprkos ovda¹njih indicija da bi radikali mogli osvojiti vlast, pokazuju da bi demokratske snage odnele pobedu. Time bi se otvorio prostor za stvaranje stabilne demokratske vlade, u kojoj bi bio i DS.

Procene amerièke administracije govore da bi na eventualnim izborima u decembru ove godine, radikali osvojili 35 odsto glasova, DS bi podr¾alo 25 odsto biraèa, dok bi „nacionalni front“, kako oni nazivaju koaliciju koju bi predvodio DSS uz NS, SDPO i Stranku srpskog jedinstva, kao i udru¾enja graðana Radovana - Rake Radoviæa i Dobrivoja Budimiroviæa Bid¾e, dobio 20 odsto glasova. Pored ovih stranaka, prema analizi Bele kuæe, u parlament bi u¹li i G17 i LDP.

Amerikanci kao najbolje re¹enje vide vladu koju bi èinili DS, DSS i G17 plus, a koja bi bila formirana u februaru 2007. godine.

Jedan od uslova koji bi bio postavljen pred novu vladu bilo bi izruèenje Ratka Mladiæa Ha¹kom tribunalu do septembra 2007, taènije ¹est meseci nakon formiranja izvr¹ne vlasti u Srbiji.

Kako je navedeno, SAD bi se u tom sluèaju zalo¾ile da Srbija veæ 2008. uðe u „Partnerstvo za mir“, a da èlan NATO postane 2012. godine. Na¹a zemlja bi, navode u Va¹ingtonu, postala kandidat za èlanstvo u EU veæ 2008. godine, a èlan EU 2014. godine.

N. M. Jovanoviæ
blic

rade

#1
Se*e mi se na sve sto tu pise. Da li i dalje mislite da su krivi nasi politicari za sve i da je kominizam doveo Srbiju tu gde je sad? Pa zasto onda SAD ima tolikog uticaja na drzavu i rezultate "demokratskog" glasanja. Ako do 2014 udjemo u EU, svaka nama cast. Samo nije poenta uci sto pre u EU pa tamo se koprcati sa neresenim problemima, vec treba uci u EU, pa makar i 2020., sa sto vecim standardom i uredjenim drustvom. Mi za to nismo jos spremni, a pogotovo ne sa Tadicem, Kostunicom, Tomicem, Labusom.......tj. svom decom starih rezima koji su kameleoni savremenog drustva. Treba nam CUDO. Sve sto je maldo i kvalitetno ide iz zemlje i nada ostaje samo u Boga..................a on nas nekako vec duze vreme ne cuje.

zoe

Ovaj pa jeste druga tema ali...nije bas da drzava nista ne cini da zadrzi mlade uspesne ljude ovde. I na republickom i na gradskom nivou (Beograd) postoje stipendije i raznorazni drugi programi koji sa materijalne strane podrazavaju vredne i uspesne studente!

A sto se EU tice, slazem se sa Radetom da treba da imamo neki (visi) standard pre nego sto udjemo u istu. Letos sam imala prilike da upoznam ljude iz svih delova sveta, i Evrope, naravno. Elem, u Poljskoj koja je clanica od skoro ne zivi se maltene nista bolje nego ovde, mnogi su nezadovoljni clanstvom i tako...