"Oluja"- zlocin bez kazne

Started by vladimir, 05-08-2006, 10:57:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vladimir

Video-snimci zlodela
Neka¾njeni ratni zloèini
Pripadnici hrvatske paravojne formacije "Crne mambe" i odred "Hamza" Armije BiH najsurovije se obraèunavali sa srpskim vojnicima i civilima koji su tokom "Oluje" napu¹tali Krajinu


BEOGRAD - Televizija B92 prikazala je sinoæ amaterski video-snimak ratnih zloèina nad Srbima koji su napu¹tali Krajinu 7. i 8. avgusta 1995. godine, a povodom 11 godina od hrvatske vojne akcije "Oluja". Na snimku se vidi kako pripadnici hrvatske paravojne formacije "Crne mambe" i odred "Hamza" Armije BiH ubijaju i maltretiraju Srbe i pale srpske kuæe na podruèju Rujevca i drugih mesta u okolini Gline i Dvora na Uni. Snimak je dokazni materijal Tu¾ila¹tva u Hagu, a na njemu se vidi kako su se pripadnici "Crne mambe" i "Hamze" najsurovije obraèunavali sa srpskim vojnicima i civilima koji su tokom "Oluje" napu¹tali Krajinu.
Ratni zloèin snimljen je amaterskom kamerom, a snimatelji su, kako je naveo B92, sami uèesnici dogaðaja.
Snimci pokazuju kako pripadnici odreda "Hamza", u kojoj su bili i mud¾ahedini, uz povike "Ajmo, ubijaj" ubijaju srpske borce koji su se predali. Vidi se kako zarobljeni srpski borac kleèi sa podignutim rukama, a onda mu prilazi jedan iz odreda "Hamza" i ubija ga uz povike: "To se ovako re¹ava."
"Ajmo, ima li jo¹ koga. Ubij i toga! Ubij! Alahu ekber!", uzvikuju pripadnici "Hamzi", posle èega se vidi snimak ubijenog Srbina.
Sledeæi snimak prikazuje izbeglièku kolonu Srba, koju su presrele "Crne mambe", kod sela Rujevac, na putu Glina - Dvor na Uni, i iz kolone odvode mu¹karce Srbe i psuju im "majku èetnièku".
Na sledeæem snimku vidi se livada na kojoj sa podignutim rukama le¾i desetak Srba izvuèenih iz kolone automobila, dok pripadnici "Mambi" teraju jednu staricu. U pozadini se èuju krikovi i plaè ¾ena.
"J... mater èetnièku, da vam j...", vièu pripadnici "Mambi".
Jedan od svedoka dogaðaja nedaleko od Mosta spasa na reci Uni izjavio je Radio-televiziji Srbije, koja je takoðe emitovala taj snimak, da su se u koloni izbeglih mogli spasti samo oni koji su uspeli da se domognu ¹ume.
Ha¹ki tribunal u prvoj optu¾nici za zloèine u "Oluji" tereti hrvatske generale Ivana Èermaka i Mladena Markaèa.
U pro¹irenoj optu¾nici kao uèesnike u tom zloèinaèkom poduhvatu Tribunal je naveo tada¹njeg hrvatskog predsednika Franju Tuðmana i ministra odbrane Gojka Su¹ka (obojica su u meðuvremenu umrli, kao i general Janko Bobetko, koji je takoðe optu¾en).
U optu¾nici su i imena generala Zvonimira Èervenka i Ante Gotovine, koji je uhap¹en u decembru 2005. godine na Kanarskim ostrvima i èeka suðenje.
(S. T.)

DA SE NIKAD NE ZABORAVI
Predsednik Srbije, premijer i cela Vlada Srbije bili na parastosu srpskim ¾rtvama poginulih u akciji "Oluja"

Ko¹tunica: Nikad neæemo zaboraviti onu stra¹nu kolonu prognanika od Knina do Beograda, koja trajno svedoèi o velikom i neka¾njenom zloèinu

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadiæ, premijer Vojislav Ko¹tunica, svi èlanovi Vlade i predstavnici najveæih stranaka u crkvi Svetog Marka u Beogradu prisustvovali su juèe parastosu povodom 11. godi¹njice hrvatske vojne akcije "Oluja". Parastos je, uz prisustvo oko 1.000 ljudi, slu¾io vladika hvostanski Atanasije Rakita. Potom su èlanovi porodica Srba nestalih u "Oluji" krenuli u protestnu ¹etnju do Trga Nikole Pa¹iæa, noseæi transparent "Zloèin bez kazne - Olujom do NDH".
Premijer Vojislav Ko¹tunica izjavio je da srpski narod obele¾ava seæanje na hiljade nevino pobijenih ljudi i progon vi¹e stotina hiljada Srba, koji su za samo nekoliko dana prognani i iskorenjeni iz svojih domova.
"Nikada neæemo zaboraviti onu stra¹nu kolonu prognanika od Knina do Beograda, koja trajno svedoèi o velikom i neka¾njenom zloèinu", naveo je Ko¹tunica u pisanom saop¹tenju medijima.
Ko¹tunica: Umanjiti ovu nepravdu
Premijer je ocenio da je, kada se protera jedan ceo narod, jasno da se posledice te tragedije nikada ne mogu ispraviti.
- Moramo tra¾iti put kojim bi se umanjila ova nepravda i zato je danas na¹a obaveza da neprestano radimo na tome da se omoguæi povratak izgnanika kuæama i da im se obezbede puna sigurnost i po¹tovanje ljudskih prava... - zakljuèio je Ko¹tunica.
Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Ra¹koviæ-Iviæ, i sama izbeglica iz Hrvatske, izrazila je oèekivanje da æe jednog dana istina o broju ubijenih i nestalih u "Oluji" izaæi na videlo.
- Hrvatska strana taj broj namerno smanjuje i zbog toga æe pitanje nestalih, ubijenih i proteranih Srba iz Krajine uvek stajati kao pritisak na stolu. Verujem da æe istina o nestalim i ubijenim jednom ugledati svetlost dana, a time æe se otvoriti i novo poglavlje koje se tièe krivice za jugoslovensku krizu i raspad SFRJ - rekla je Ra¹koviæ-Iviæ.
Inaèe, Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba, od èega 1.205 civila, meðu njima 522 ¾ene i 12 dece. Hrvatski helsin¹ki odbor za ljudska prava tvrdi da je tokom te operacije poginulo oko 700 civila.
Pupavac: Proslava bez Srba
S druge strane, danas u Hrvatskoj poèinje "proslava Dana pobede", ali u njoj neæe uèestvovati niko od Srba koji ¾ive u Hrvatskoj. Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da "neæe otiæi na proslavu godi¹njice "Oluje", koja se obele¾ava u Kninu".
- Prema ljudima koji su se rukovodili idejom slobode i mira, koji su branili Hrvatsku od politike koju nikad nisam podr¾avao i koji nisu okaljali ruke i srca mr¾njom, uvek æu gajiti po¹tovanje. Ali, ne mo¾ete oèekivati da uèestvujem u neèemu gde æe se, makar i periferno, nekritièno slaviti sve, ukljuèujuæi i progon Srba... - rekao je Pupovac, koji je odbacio ideje o novom aktiviranju plana "Z4", koji je u vreme rata ponuðen biv¹oj Republici Srpskoj Krajini.
(R. P.)

Porodice ubijenih: "Oluja" je genocid!

Na skupu porodice Srba nestalih u "Oluji" proèitana je rezolucija povodom 11. godi¹njice progona srpskog naroda iz Krajine, koja je usvojena na Treæem ilindanskom Kraji¹kom saboru. Njome se najo¹trije osuðuje "genocid uèinjen nad srpskim narodom iz Krajine i Hrvatske, zatiranje srpskog naroda i njegovih kulturnih i duhovnih vrednosti". Zahteva se da zvanièna Hrvatska, u cilju pomirenja i su¾ivota, ka¾e istinu o "Oluji" i da prestane sa slavljem te operacije. Ovim proglasom Beograd se poziva da podr¾i proterani srpski narod javnim zalaganjem i da se realizuje Nacionalna strategija o izbeglicama Vlade Srbije.

( preuzeto iz danasnjeg broja "Press"-a )

lijepa bosanka

®ao mi je ¹to nisam mogla da prisustvujem parastosu....Neka je vjeèna slava i hvala svim ¾rtvama ovog u¾asnog zloèina.......koji je pro¹ao neka¾njeno...
Bila sam dijete kada su kolone bez kraja prolazile mojom rodnim gradom.....¾ene,djeca,starci.....gladni,¾edni,pod otvorenim nebom.....
Tuga.....Pomagali smo im kliko smo mogli.....U moj grad je stiglo 11000 prognanika.....koji su tu i ostali....

Svi su bili ogorèeni jer tu teritoriju nisu uzeli Hrvati zato ¹to su bili jaèi,nego zato ¹to je to prodano,izdano....

ma sve rade protiv nas......za¹to nas ne vole?? Za¹to nas se pla¹e??? U èemu je stvar??  :'( :'( :'( :'(





rade

Nikada nece izaci na vidilo svi zlocini svih strana u bratoubilackim ratovima na Balkanu. Zalosno je sto su sve generacije koje su zivele, zive i bice, osetile stradanja.

zoe

Svako ce odgovarati za svoje grehe, kad tad.