izlozba-poslednja pobuna 2

Started by besno pile, 30-03-2008, 15:03:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

besno pile

"POSLEDNJA POBUNA 2" - 30 GODINA NJU VEJVA I PANKA U BEOGRADU/VIZUELNE VREDNOSTI 1979 -1984




FANZINI, PLAKATI, FOTOGRAFIJE
Poslednja pobuna
Izlo¾ba je otvorena od 20. marta do 04. aprila u Magacinu u Kraljeviæa Marka 4
Radno vreme izlo¾be je svakog dana u nedelji od 12 do 19h.

Javna voðenja kroz izlo¾bu:
* Gvido Obradoviæ i Dragan Ambroziæ - petak 21. mart od 15h
* Branko Rosiæ Rosa i Dragan Ambroziæ - sreda 02. april od 15h

Veb verziju izlo¾be mo¾ete da vidite na stranicama na¹eg poznatog veb magazina Popboks

Nastavak izlo¾be autentiènog grafièkog materijala koji je nastao kao deo pank i nju vejv scene u Beogradu, otkriva nesvakida¹nju likovnu zaostav¹tinu, saèinjenu od proizvoda samih aktera muzièke scene - èlanova grupa, autora fanzina, plakata i dokumentarnih fotografija.

New wave i punk su predstavljali prvi pravi prodor na¹eg autentiènog rokenrola u kulturni ¾ivot Beograda, a su¹tinski novi kvalitet kulturnom ¾ivotu Beograda koji su pre trideset godina doneli sa sobom, dao je temelje modernom kulturnom ¾ivotu kakvog smo znali osamdesetih. Nikakav povratak ovim temeljima savremenog graðanskog ¾ivota kod nas nije moguæ, ako se ne uspostavi odnos sa osnovnom maticom iz koje su direktno proistekla sva kljuèna subkulturna gradska zbivanja u poslednje tri decenije.

Preispitivanje, sistematizovanje i analiziranje novotalasnog nasleða zato se nameæe kao obavezan prvi korak i tome je posveæen projekat „Poslednja pobuna“. Namera nam je da kroz aktivan rad na prikupljanju dokumentacije iz ovog perioda stvorimo i saèuvamo arhivu o ovom zbivanju i omoguæimo njeno pravilno vrednovanje kao avangardnog krila na¹e kulturne i pop kulturne samosvesti.

KretenPosle muzièkog i filmskog programa koje smo predstavili u Domu omladine tokom proleæa 2007, serije tribina sa uèesnicima kao ¹to su Srðan Markoviæ Ðile, Cane, Rosa, Sloba Konjoviæ, Moma Rajin, Koja, Neboj¹a Pajkiæ u maju 2007, te velike retrospektivne izlo¾be fotografija Goranke Matiæ u decembru 2007, pred vama je jedan moguæi izbor iz grafièkog materijala koji je ostao za beogradskim grupama i njihovim prijateljima iz tog vremena – radi se uglavnom o plakatima, fanzinima, iseècima iz ¹tampe, fotografijama ulaznicama, tekstovima pesama i drugim dokumentima koji svedoèi o tome koliko je èak i najjednostavniji vizuelni izraz bio znaèajan deo novotalasne i pank scene.

Dokumentacija koja je pred vama po prvi put se predstavlja na¹oj publici na osmi¹ljen naèin, ¹to je veæ novitet u naèinu tretiranja ove teme unutar na¹e kulture. Umesto umetnièkog pogleda na aktere i de¹avanja, ovaj put se bavimo samim pank i nju vejv grafièkim izrazom, odnosno vizuelnim vrednostima scene. Nadamo se da na¹a postavka jo¹ jednom potvrðuje da je stvarala¹tvo tamo gde se stvaralac nalazi, te da ni¹ta ne mo¾e spreèiti onog ko ima ¹ta da ka¾e.

Zahvaljujemo se svim pojedincima na ljubaznoj podr¹ci ovoj istra¾ivaèkoj izlo¾bi, a posebno Gvidu Obradoviæu, èiji je rad oko pripreme dosegao koautorske razmere, te Branku Rosiæu Rosi, Sa¹i Rakeziæu, Vlajsi Arsenijeviæu i Slobodanu Ne¹oviæu Loki.

Dragan Ambroziæ, odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda

Izlo¾ba je otvorena do 03. aprila.

---------------------------------------

ako ste lenji,pogledajte ovde (http://www.popboks.com/galerija/main.php?g2_itemId=14038)

Enea


_d.0.t_

^ispred dragstora, piju vopi k'o pravi pankeri...

besno pile

tagovi su totalno out! :K

a sad na izlozbu!brrrrrrzo! :plez

besno pile