Koje taxi sluzbe daju popust na poziv?

Started by Bred, 17-04-2008, 12:35:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Uz popust, vratilo se i pitanje „Dokle idete”
M. Joksimoviæ |
Nikakvom uredbom nije regulisano da li dispeèer sme ili ne sme da postavi mu¹teriji pitanje gde se vo¾nja zavr¹ava...
Polemika oko poskupljenja taksi usluga najzad je zavr¹ena. Sva taksi udru¾enja u Beogradu svoje cene uskladila su sa odlukom Grada, koja je propisala nove, vi¹e tarife. Veæina udru¾enja, meðutim, uvela je popust na poziv od 20 odsto, pa su Beograðani sada ponovo dobili i pitanje dispeèera „Dokle idete?”.

DOKLE - Nikakvom uredbom nije regulisano da li dispeèer sme ili ne sme da postavi mu¹teriji pitanje gde se vo¾nja zavr¹ava. Buduæi da ovo pitanje ne postavljaju u taksi udru¾enjima u kojima se ne daje popust, nameæe se zakljuèak da taksisti biraju koju æe vo¾nju prihvatiti, jer im se ne isplati da voze kratku relaciju s popustom.
- Dajemo popust od 20 odsto, kao ¹to smo davali i pre poskupljenja, a dispeèer pita mu¹teriju dokle ide samo iz razloga da ne bi do¹lo do zabune – ka¾e za „24 sata” Nenad Mikiæ, direktor „Maksis taksija”.
Ipak, kada mu¹terije pozovu taksi koji daje popust, ne uspevaju tako lako da dobiju vozilo. Kad odgovore na pitanje dispeèera dokle idu, èesto dobiju odgovor da nema slobodnih vozila.
- U nadle¾nosti inspekcije bilo je da proverimo da li su svi taksimetri ba¾dareni. Buduæi da je veæina taksista to uèinila, mi æemo samo proveravati da li se dr¾e toga. To ¹to je veæina njih uvela popust je njihovo pravo. Taksista je du¾an da mu¹teriju preveze bez obzira kolika je du¾ina relacije – ka¾e za „24 sata” Vladan Lukoviæ, sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove.
„Beogradski taksi” je prvi poèeo da primenjuje nov cenovnik taksi usluga, a direktor Zlatko Zlatkoviæ obja¹njava da neæe uvesti popust jer je to na ¹tetu taksista.
- „Beogradski taksi” ne daje popust jer je to direktno na ¹tetu taksiste. Kada se poveæa cena taksi usluga, poveæa se i èlanarina, a kada se uvede popust, taksista bukvalno vozi po starim cenama. Bez obzira na to ¹to smo vozili po veæim cenama od ostalih kolega, nismo u deficitu s vo¾njama. Popust poveæava, praktièno, samo broj poziva, a ne i broj realizovanih vo¾nji – tvrdi za „24 sata” Zlatkoviæ.

Statut i kodeks ne propisuju du¾inu relacije
Prema Statutu i kodeksu o pravima pona¹anja, taksista mu¹teriju ne sme da odbije bez obzira na du¾inu relacije kao i ako u toku vo¾nje mu¹terija iz odreðenih razloga ¾eli da vo¾nju zavr¹i pre nego ¹to je do¹la do odredi¹ta. Prema Statutu, taksista mo¾e da odbije da vozi osobu koja je pijana, drogirana ili osobu s kuænim ljubimcem.


24sata

---
ja znam da i plavi taxi daje popust na poziv i do mislim 20%.
:wink:



Samo sto sedne u taxi, placate 98 din.
Mene je voznja od autokomande do faxa kostala cirka 320 din.
:wink:

Bred

Alfa taxi daje 30% na poziv i bas su ok.