Isparavanje uglja direktno povezano sa kognitivnim razvojem kod dece

Started by Bred, 31-07-2008, 18:08:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Amerièki i kineski istra¾ivaèi utvrdili su da zatvaranje jedne stare termoelektrane na ugalj ne samo da je smanjilo zagaðenje vazduha veæ i znatno poveæalo kognitivne sposobnosti dece u okolini.

Razvoj nervnog sistema kod dece veoma zavisi od stepena izlo¾enosti otrovima u vazduhu i drugde. Studijom koju je sproveo tim istra¾ivaèa sa Univerziteta Kolumbija uporeðivana su deca koja su jo¹ u utrobi majke bila izlo¾ena zagaðenom vazduhu u blizini termoelektrane na ugalj, sa decom roðenom po¹to je elektrana zatvorena. Voða tima, doktor Frederika Perera, ka¾e da je tim iskoristio odluku vlasti u kineskom gradu Tongliangu da zatvore lokalnu termoelektranu. To postrojenje izbacivalo je u vazduh velike kolièine takozvanih policikliènih aromatiènih ugljovodonika. Da bi procenili uticaj tih jedinjenja, istra¾ivaèi su uporedili dve grupe dece: jednu - roðenu 2002, pre nego ¹to je elektrana zatvorena, i drugu - roðenu 2005, posle njenog zatvaranja.

"Uzimali smo uzorke krvi iz pupèane vrpce u trenutku roðenja i analizirali nivo zagaðenosti ugljovodonicima. To nam je bio marker za zagaðenost na individualnom nivou."

Posle dve godine, sva deca su podvrgnuta standardizovanom testu razvoja dece. Deca roðena po zatvaranju elektrane imala su znatno bolje rezultate, posebno u motornim funkcijama. Profesorka Perera i njene kolege sa univerziteta i iz lokalne kineske bolnice uzeli su u obzir i druge faktore koji su mogli da utièu na kognitivni razvoj dece.

"Na primer, uzeli smo u obzir socioekonomski status majki i njihov nivo obrazovanja, ali i nivo olova u krvi, ili izlo¾enost sekundarnom duvanskom dimu. Hteli smo da budemo sigurni da se na¹i podaci odnose iskljuèivo na aromatiène ugljovodonike, a ne na ne¹to drugo."

Profesor Perera ka¾e da su i ranije studije utvrdile da su pomenute materije ¹tetne, ali da je njihovo istra¾ivanje jasno pokazalo da smanjenje zagaðenja mo¾e da dovede do pobolj¹anja.

"Ova studija je jedinstvena jer nam je pokazala svu prednost uklanjanja izvora zagaðivanja, kao i to da su se deca u drugoj grupi pokazala mnogo bolje na testovima razvoja, pre svega motornih sposobnosti.

Kina veæ zatvara stare termoelektrane na ugalj, ali zbog rekordnih cena nafte ugalj se i dalje koristi za proizvodnju struje svuda u svetu. Savremenije termoelektrane imaju ureðaje za proèi¹æavanje dima, ali mnoga zastarela postrojenja su jo¹ u upotrebi. Rezultati pomenutog istra¾ivanja objavljeni su u èasopisu koji izdaje amerièki Nacionalni institut za ekologiju zdravlja.

voanews.com