Pronaðeni temelji ©ekspirovog pozori¹ta

Started by Bred, 12-08-2008, 16:35:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred



Lepa vest za ljubitelje ©ekspira. U istoènom delu Londona, prilikom iskopavanja mesta na kojem je do skoro bila gara¾a, pronaðeni su temelji pozori¹ta, èuvenog „The Theatre“ Vilijema ©ekspira.

To je mesto gde su 1590. godine premijerno izvedeni Romeo i Julija i Mletaèki trgovac. Temelji pozori¹ta pronaðeni su prilikom iskopavanja na privatnom placu. Posle indicija da bi moglo da se radi o nekom va¾nom arheolo¹kom otkriæu, pozvani su struènjaci muzeja u Londonu.

Arheolog D¾on Lajon isprva nije bio siguran da li se zaista radi o pozori¹tu èuvenog ©ekspira. Meðutim, tokom daljih iskopavanja pronaðeni su tipièni obrisi koji su definitivno ukazali na ©ekspirovo pozori¹te.

Dovoljno podudarnosti

Starost i mesto tog arheolo¹kog otkriæa podudaraju se s pretpostavkama arheologa koji su i ranije govorili da bi "The Theatre" mogao tu negde da se nalazi.Na¾alost, nema detaljnih graðevinskih planova stare zgrade. Struènjaci mogu samo da pretpostave kako je to pozori¹te na otvorenom zaista izgledalo.

Na osnovu istorijske graðe zna se da je ©ekspir posle svaðe s vlasnikom zemlji¹ta naredio da se veæi deo pozori¹ta razmontira, kako bi se ponovo izgradio na drugom mestu. Martin Vigins, struènjak za ©ekspira potvrðuje da je stvarno do¹lo do te svaðe.


Drvena graða razmontiranog pozori¹ta iskori¹æena je za izgradnju pozori¹ta poznatog pod imenom "The Globe". U to vreme ©ekspir je bio èlan glumaèke grupe "Ljudi lorda Èejmberlena" za koju je pisao komade. Ostaci tog pozori¹ta otkriveni su 1989. godine u Benksajdu, ju¾no od Temze. Jo¹ jedna graðevina "The Rose" otkrivena je takoðe u blizini. Pozori¹te "The Globe" izgraðeno je ponovo 1997. po starim skicama i u njemu se odr¾avaju pozori¹ne predstave.


Velt onlajn
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3557219,00.html?maca=ser-Blic%20Online-2569-html-box