Ratel od 2009. kontroli¹e kvalitet interneta i mobilnih mre¾a

Started by Bred, 30-08-2008, 16:47:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Beta | Blic

Republièka agencija za telekomunikacije (Ratel) najavila je da æe iduæe, 2009. godine poèeti da kontroli¹e kvalitet interneta i pokrivenost Srbije signalom mobilne telefonije, televizije i radija.

Predsednik Upravnog odbora Ratela Jovan Radunoviæ kazao je agenciji Beta da je Ratel ove godine izdvojio 50 miliona dinara za pokretnu mernu stanicu za kontrolu radio-frekvencija. Nova oprema æe omoguæiti Ratelu da kontroli¹e signale radio i TV stanica, pokrivenost Srbije mre¾om mobilne telefonije druge i treæe generacije i kvalitet "vajmaks be¾iène mre¾e" koja bi trebalo da bude uvedena do 2009. godine.
"Kontrola se sprovodi i sada, ali iz fiksnih stanica i manje efikasno nego ¹to æe biti moguæe sa novom opremom", istakao je Radunoviæ.
Kontrola slu¾i tome da za¹titi interese korisnika i da omoguæi neometani rad firmi koje imaju licencu za kori¹æenje mre¾e i radio-frekvencija, kazao je predsednik Upravnog odbora Ratela.
"Ove ili sledeæe godine Ratel æe naruèiti i opremu za kontrolu kvaliteta interneta koji dobijaju korisnici ¹to æe omoguæiti i kontrolu telefonskih usluga preko interneta (voip) koje bi sledeæe godine veæ trebalo da budu dozvoljene u Srbiji", naveo je Radunoviæ.