SOLARNI SISTEM VI©E NEMA DEVET PLANETA

Started by Darker, 24-08-2006, 20:06:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darker

Ovo je top tema u nauènim, a i ostalim krugovima ovih dana, ne verujem da je jo¹ niko nije pomenuo. Elem bilo je veæanje o tome da li da se pridru¾i jo¹ 4 planete ili da se Plutone oduzme status planete. ovako se zavr¹ilo:
17:53
SOLARNI SISTEM VI©E NEMA DEVET PLANETA

PRAG - Od danas Solarni sistem vi¹e nema devet veæ samo osam planeta jer je Meðunarodno udru¾enje astronoma donelo odluku da Pluton vi¹e nije planeta kako je kategorisan 1930. godine kada je otkriven.

Odluka 2.500 astronoma iz 75 zemalja, okupljenih na konferenciji u Pragu, zavr¹ila je ¾ustre prepirke najeminentnijih svetskih astronoma oko toga da li je Pluton planeta ili ne, javile su svetske agencije.

Prema toj definiciji planete su „nebeska tela u orbiti oko Sunca, koja imaju dovoljnu masu da bi imao sopstvenu gravitacionu silu koja im obezbeðuje skoro loptasti oblik i koja su oèistila prostor oko sebe”.

Pluton vi¹e nije planeta jer se njegova izdu¾ena putanja dobrim delom poklapa sa Neptunovom orbitom, a izlazi iz ravni u kojoj se nalaze orbite ostalih planeta. Od danas on pripada kategoriji patuljastih ili minornih planeta.

Tanjug, Politika