"Mercedes" koji sam sebe parkira

Started by Bred, 08-09-2008, 13:28:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Aleksandar Pijevac | Blic

„Mercedes A klase“ je i dalje najjeftinija ulaznica u svet trokrake zvezde, koji se s pojavom prve generacije male „meèke“ 1997. godine promenio, odnosno prilagodio novom poretku. Nemci su zahtevnom kompakt segmentu isporuèili revolucionarni model manjih dimenzija od konkurencije, ali s podjednako velikom ponudom prostora. Kupci u poèetku nisu mogli da veruju svojim oèima jer bi „mercedes A klase“ po svim merilima trebalo da svoje mesto tra¾i meðu gradskim automobilima, a ne da se bori s „golfom“, „fokusom“ ili „audijem A3“.



Meðutim, 1,7 miliona prodatih primeraka je rezultat koji potvrðuje da su u „Mercedesu“ pogodili u sred srede. „Mercedes A klase“ je blago redizajniran ove godine, a na „Blicovom“ testu smo isprobali model A 160 CDI. Odmah je uoèljiva sliènosti s novom C klasom, ¹to znaèi da su nestale zakrivljene linije i da sada dominiraju nepravilni, ispresecani oblici, kao i atraktivnija prednja i zadnja svetla. Takoðe, modifikovani su i branici, kao i maska hladnjaka. Vizuelne promene su uraðene tek toliko da se A klasa osve¾i jer novine dolaze iznutra, odnosno sa savremenim tehnolo¹kim paketima. Dana¹nji „mercedes A klase“ prilagoðen je oèuvanju prirode preko manje potro¹nje goriva i emisije ¹tetnih gasova, a svi motori ispunjavaju Euro 5 standarde.

Olak¹ano parkiranje
Prvi put na na¹em tr¾i¹tu testirali smo A klasu sa automatskim sistemom parkiranja, nazvanim „park assist“. Prevedeno na srpski, sistem vam poma¾e prilikom paralelnog parkiranja tako ¹to pri brzinama manjim od 30 kilometara na sat skenira okolinu pomoæu senzora na prednjem braniku. Kada ugledate slobodno mesto, potrebno je samo da proðete pored parkiranih autromobila, a va¹ „mercedes“ æe odrediti da li ima dovoljno mesta za manevar ili æete morati da nastavite s tra¾enjem.

Sistem olak¹ava parkiranje

Komunikacija s automobilom se obavlja preko displeja bord-kompjutera, sme¹tenog na komandnoj tabli izmeðu brzinometra i pokazivaèa broja obrtaja. Kada smanjite brzinu ispod 30 km/h, na displeju æe se u kvadratu pojaviti slovo P. To je znak da senzori mere okolinu. Kada se pored slova P i kvadrata pojavi strelica, proces je zavr¹en i mo¾ete da se zaustavite. Sledeæi korak je ubacivanje menjaèa u rikverc, nakon èega æe vas automobil upitati: „Da li ¾elite da aktivirate pomoæ pri parkiranju?“. Za svaki sluèaj, pre nego ¹to odgovorite potvrdno ili odrièno pomoæu dugmadi sme¹tenih na volanu, savetujemo vas da ponovo pogledate odabrano parking mesto kako ne biste propustili da u poslednjem trenutku primetite pe¹aka ili biciklistu.

Bez ruku na volanu
Posle prebacivanja u rikverc sklonite ruke sa volana i na displeju æe se pojaviti poruka: „Papuèicu gasa i koènice kontroli¹ete sami“. Laganim kretanjem, sistem æe smotati volan i parkiranje mo¾e da poène. Verujte na reè, potpuno je neprirodno da sedite skr¹tenih ruku i gledate napred dok se kola kreæu unazad, ali æete se veæ posle nekoliko parkiranja prilagoditi. Prednji i zadnji senzori æe upozoriti kada se previ¹e pribli¾ite drugim parkiranim automobilima i zato ne zaboravite da brzina i koèenje zavise samo od vas.
Ako va¹ „mercedes“ ne bude zadovoljan parkiranjem, zamoliæe vas da ubacite u prvu brzinu i da krenete kako bi se automobil ispravio. Po zavr¹etku parkiranja, sistem vas zvuènim signalom i porukom na displeju obave¹tava da ste ponovo postali gazda.
Sistem je prilièno jednostavan za upotrebu i ne zahteva prethodno upoznavanje. Parkiranje sve ukupno ne traje du¾e od desetak sekundi, ¹to znaèi da se iza vas, u zakrèenim ulicama, neæe formirati kolona nezadovoljnih vozaèa. Sistem se neæe javiti pod uslovom da nema dovoljno sigurnog prostora za parkiranje, odnosno ukupno 514 centimetara (65 cm za prednje strane + 384 cm du¾ina automobila + 65 cm sa zadnje strane). Za parkiranje sa desne strane nije potrebno da dajete ¾migavac jer senzori automatski tra¾e prostor. Meðutim, ako ¾elite da se parkirate sa leve, vozaèeve strane, onda obavezno treba da ukljuèite levi ¾migavac.

Ekonomiènost
Model A 160 CDI je i dalje najekonomièniji, s proseènom potro¹njom u gradu od oko sedam litara evrodizela, uz emisiju ¹tetnih gasova od 119 grama po kilometru. Na autoputu æete retko tro¹iti vi¹e od pet litara. Obrtni moment je skromnih 180 Nm i od dizel agregata s maksimalne 82 KS ne mo¾ete da oèekujete èudo. Petostepeni ruèni menjaè dobro odraðuje posao i gotovo da je ostao neprimetan u èitavoj prièi.
Pored A 160 CDI, u ponudi modela sa dizel motorima su i 180 CDI (109 KS) i 200 CDI (140 KS). Kod benzinaca pa¾nju privlaèe modeli A 150 (95 KS) i A 170 (116 KS), u koje se ugraðuje ECO stop-start tehnologija za smanjenje potro¹nje.

Bogata oprema

Za cenu od 22.490 evra, pored standardne opreme (automatsko ukljuèivanje farova, boèni vazdu¹ni jastuci za glavu i telo, putni raèunar, ABS, ESP, samoventilirajuæe disk koènice, boèni pragovi, multifunkcionalni volan, branici u boji karoserie), dobija se i atraktivni paket dodatne opreme koji ukljuèuje: ko¾ni volan, CD/mp3 ureðaj, poluautomatsku klimu, elektriène podizaèe svih prozora, aluminijumske felne od 16 inèa, svetla za maglu i besplatan redovni servis do 100.000 kilometara za dizel motore.

Ayrton Senna

"Prilikom manevrisanja potrebno je voditi raèuna da brzina kretanja ne bude velika, jer æe u protivnom, raèunaru i elektro-motoru koji reguli¹e okretanje upravljaèa, biti potrebno vi¹e pomeranja napred-nazad da bi se vozilo postavilo u ”idealan” polo¾aj. I jo¹ ne¹to. Da bi ovaj sistem uop¹te mogao da se koristi, potrebno je naravno, doplatiti za njega, kao i to da praznina u prostoru bude za 130 cm veæa od ukupne du¾ine A klase..."

(Magazin Vrele Gume, br.168-169)
____________________________________________

Meèka sama sebe parkira, ali je i cena za sistem dobra. Poèev¹i od senzora, kompjutera koji raèuna parametre, pa do elektromotora koji pokreæu volan, jer komande gasa i koènice kontroli¹e samo vozaè, cena mo¾e da dostigne i do 1500 evra+ na predviðenu osnovnu cenu. Hmm...

Yasmin

jos samo da naprave knjigu koja sam sebe uci... i sve je reseno xaxaxaxaxa