®ivot pod stresom

Started by Bred, 25-08-2006, 02:14:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92 
Beograd -- Vi¹e od 37 odsto stanovnika u Srbiji je pod stresom, pokazuju istra¾ivanja.


Svaki deseti stanovnik Srbije je pod stresom visokog intenziteta, koji ne mo¾e da kontroli¹e, rezultati su poslednjih istra¾ivanja Instituta za za¹titu zdravlja Batut. Struènjaci ukazuju da se stres najèe¹æe javlja na poslu, kao posledica trke s vremenom i novcem.

Dragan Milivojeviæ, psihijatar i psihoterapeut, ka¾e da su stresu na poslu izlo¾enije osobe koje imaju nerealna oèekivanja, a da postoje dve metode kojima se mo¾e poku¹ati spu¹tanja tenzije kod zaposlenih. To su izbegavanje stresne situacije i izbegavanje do¾ivljaja stresa. "Za stres na poslu ostaje druga grupa tehnika, koja se odnosi na izbegavanje do¾ivljaja stresa, jer je i su¹tina stresa u opa¾anju dogaðaja koji se do¾ivljava kao ugro¾avajuæi", ka¾e on.

U Srbiji su besparica, godine nema¹tine i rata, prema mi¹ljenjima mnogih struènjaka, podigle nivo stresa u celoj populaciji. Najekstremniji primeri stresa javljaju se meðu ljudima koji rade u profesijama gde je odgovornost najveæa. Aleksandar Jarediæ je diler u banci, pa svaka njegova gre¹ka u proceni mo¾e da uzrokuje milionske gubitke. Odgovornost je velika, a organizam svakog dana u stanju pripravnosti da bi savladao probleme. "Kurs mo¾e da se promeni bukvalno u roku od 10 sekundi i da vam neka valuta oslabi ili ojaèa. To uop¹te nije neuobièajeno i u tim situacijama mo¾e da doðe do ozbiljnih problema. Realne borbe sa stresom nema, to je stres koji jednostavno doðe i proðe", ka¾e on.

Meðunarodna fondacija Art of Living, koja je organizovala programe za borbu protiv stresa u 148 zemalja sveta, stigla je i u Srbiju. Osnova programa je pravilno disanje, kojim bi èovek trebalo da koristi pun kapacitet pluæa. Tako se telo oslobaða oko 80 odsto toksina, ¹to znatno poma¾e u smanjenju stresa, ka¾e Aleksandra Grujoviæ, instruktorka na kursevima protiv stresa. "Te pozitivne emocije - kad smo zaljubljeni, kad smo raspolo¾eni, kad smo relaksirani - to je taj lagani i dubok ritam disanja, i obrnuto, negativne emocije - strah, brige, sukobi, ljutnja - to je brzi ritam disanja. To dovodi do toga da odrastao èovek koristi samo jednu treæinu pluæa, znaèi oko 30 odsto", ka¾e ona.

Najèe¹æe bolesti XXI veka su depresija, visok krvni pritisak, nesanica i napetost, a javljaju se uglavnom kao posledica stresa.

b92

hulio_salinas

Svuda u svetu, pa i kod nas, ljudska sebiènost, bolesna ambicija, meðusobna netrpeljivost i mr¾nja su uzroci stresa...

Ko se ne stresira? Oni koji ¾ive skromnim i mirnim ¾ivotom... Oni koji vole ono ¹to rade i ne mrze druge...

Ne treba obraæati pa¾nju na konkurenciju, ali aj sad... "Stres je zaèin ¾ivota"

Vampire 666

Ja nisam pod stresom a uglavnom mrzim svet oko sebe....

hulio_salinas

hey Vamp, kod tebe me ni¹ta ne mo¾e zaèuditi...

ti si ¾iva legenda... xexe

pekmez


Darker

Ni¹ta frka, ni¹ta stres, pijte samo Kra¹ expres...

sandric

STres =moja svakodnevnica

Al-Jasmina

Stres? Ma to je ona kineska kletva- dabogda ziveli u interesantnim vremenima

hulio_salinas

heeh... bravo Jas...   :ziveli

willie the scot

jel znate foru sa masiranjem one tacke na dlanu?

Al-Jasmina


Smrda

one tacke na dlanu?!?!?!
ja znam za glavobolju...mozda pomaze i za stres...izmedju palca i kaziprsta ''glavne'' ruke...