Manikir, home edition

Started by Bred, 19-05-2006, 12:32:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Kako bismo vas prvo dobro zapla¹ili, upoznaæemo vas sa manama manikira u kozmetièkom salonu. Prva i osnovna jeste moguænost dobijanja prenosivih bolesti, naroèito hepatitisa, zato, ako i dalje sedate na stolicu u salonu, ne zaboravite da pogledate da li je pribor izvaðen iz sterilizatora. Ukoliko nije, istog momenta napustite salon i otidite svojoj kuæi gde æete uz ovaj tekst postati jednako spretna manikirka. Pored zdravstvenog razloga, u salonima èesto ne dobijete ono po ¹ta ste do¹li, lepe nokte.

pi¹e i ilustruje: Marko Stojakoviæ

Sastojci

Put do savr¹enih noktiju nije te¾ak i komplikovan, pa æe vam biti potrebno samo nekoliko sastojaka; dvadesetak minuta jednom nedeljno i po koji minut tokom nedelje. Posebnu pa¾nju treba da obrate grickaèi noktiju koji imaju samo jedan sastojak vi¹e - nedelju dana pu¹tanja noktiju. Grickanje te nedelje zamenite nekom jednako ¹tetnom navikom, konzumirajte cigarete u neogranièenim kolièinama, prejedajte se, radite ¹ta god vam je volja, ali izdr¾ite sedam dana. Kao opomenu mo¾ete koristiti Stop’n grow, bezbojan preparat gorkog ukusa koji æe vas naredna 3 meseca podseæati da ste prestali sa ovom navikom. Mo¾ete ga nabaviti u dr¾avnim apotekama.

Potreban pribor:

- Grickalica za nokte
- Turpija za oblikovanje noktiju
- Turpija za poliranje noktiju
- Sredstvo za uklanjanje zanoktica
- Krema za nokte

O upotrebi prva dva sastojka ne moramo vam mnogo govoriti. U sluèaju nepoznavanja predmeta, konsultujte Vujakliju da vam objasni o èemu je reè. Kako ste nokte isekli i isturpijali u ¾eljeni oblik, ostaje vam samo nekoliko koraka.

Svako od nas ima zanoktice. Ukoliko su va¹e skoro neprimetne, imate mnogo sreæe. Ostalo vam je samo da ih redovno ma¾ete. Nikako se bespotrebno ne izla¾ite majstorijama guranja, seèenja i ostalim bahanalijama jer æete samo napraviti veæu ¹tetu. Sna¾nim guranjem zanoktica povrediæete tanak i jo¹ neizrastao deo, te æete dobiti uzdu¾ne nabore na noktu, kao i popreèna udubljenja.

Besprekoran sjaj
Nikako ne dozvoljavajte da vam zanoktice èupkaju uz pomoæ kle¹ta jer æete dobiti ¹pageti efekat, a ako do sada niste, nikako ne secite zanoktice. Mit ili istina - zanoktice æe se stvarno vi¹e pojavljivati ako ih redovno seèete, te ovu proceduru primenjujte samo u ekstremnim sluèajevima. Zanoktice mo¾ete iseæi samo jednom, a posle ih redovnom i stalnom negom odr¾avajte u dobrom stanju.

A sada saveti za one ne tako sreæne, sa zanokticama ponekad i do pola nokta. Pred vama je proces od nekoliko nedelja, samo polako, nije to ni¹ta stra¹no. Prvo nabavite Cuticle remover gel proizvoðaèa Oriflame ili neki slièni preparat.

Dok ne postignete ¾eljeni efekat, na nekoliko dana jednostavnim aplikatorom nanosite i pogurajte zanoktice. Nikako ne postupajte previ¹e grubo da ne biste povredili nokat. Po obavljenom tretmanu nama¾ite najmasniju kremu na zanoktice, poput Neutrogene ili jo¹ bolje nekog prirodnog voska od pèele (Hemmel, Oriflame). Mo¾ete sebi prirediti èak i kuæni banjski tretman, napunite kadu vodom, buænite neku od miri¹ljavih kugli, a zatim, posle dugog topljenja, pogurajte svoje zanoktice. Jednako korisno pre guranja zanoktica jeste i potapanje u èanèe sa vodom. Pravi uspeh postiæi æete ako mo¾ete sebi da priu¹tite saunu ili tursko kupatilo, te posle njega laganim pokretima odstranite zanoktice.

Sada vam je ostalo jo¹ da stavite ¹lag na tortu, sjaj na va¹e nokte i to ne lakom za nokte veæ turpijom. Pri nabavci turpije obratite pa¾nju-osnova turpije na koju su nalepljene obièno 4 ili vi¹e strana za poliranje mora biti od mekanog materijala, poput sunðera. U sluèaju kupovine turpije sa plastiènom osnovom mo¾ete pri poliranju u isto vreme grebati svoj nokat i time iæi jedan korak napred, a dva nazad. Toplo preporuèujemo turpiju The Body Shop. Zamolite prvu prijateljicu koja putuje u inostranstvo da pohita u ovaj èarobni ¹pajz i pribavi vam jednu. U nemoguænosti nabavke iste, probajte da u na¹im parfimerijama pronaðete ne¹to slièno. Za neodoljivi sjaj potrebno je samo nekoliko laganih pokreta, turpija se sama oblikuje prema va¹em noktu.

Kada ste dobili ¾eljeni oblik, sjaj i boju, odnegujte svoje nokte i ruke hranljivom kremom. Ako je problem veliki, rukama priu¹tite pravo kuæno pakovanje. Ruke obilato nama¾ite omiljenom hranljivom kremom, a zatim ih stavite u pvc rukavice za jednokratnu upotrebu. Efekat æe biti oèaravajuæi, naroèito sa kremom firme Vaseline, Intensive Hand and Nail Lotion. Ako vam je d¾ep dublji, svakako mo¾e da pomogne i krem firme Kanebo uz koji dobijate i rukavice za pakovanje.

Odvojite svakih nedelju dana po pola sata za tretman noktiju i biæete ponosni na njih, a kada imate vremena pred spavanje, na podruèje zanoktica nanesite kremu. Neka ovaj tretman postane rutina, a novac i vreme potro¹ene u salonu iskoristite na neko drugo u¾ivanje. Kada se izve¹tite i postanete besprekorna manikirka, ove svojevrsne spa tretmane mo¾ete priu¹titi i sebi dragim osobama.

Napomena:

Na va¹e divne i ponosite nokte nikako ne ma¾ite franch manikir sa belom linijom debljine 1 centimetar. Ova vrsta manikira imitira prirodan nokat te debelo namazana bela boja na prednjoj ivici nokta izgleda kao da imate neuredne, neiseèene i nenegovane nokte. Dakle, zapamtite sveto pravilo, linija bele boje treba da bude debljine tek nekoliko milimetara, poput sve¾e iseèenih i izmanikiranih noktiju.

b92