Kazne æe zaustaviti ludovanje za volanom

Started by Bred, 26-08-2006, 01:32:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Nacrt zakona o bezbednosti u saobraæaju predviða rigoroznije kazne za vozaèe i prevoznièke firme, a naplaæeni iznosi mogu biti i do tri miliona dinara.

Prema odredbama novog zakona koji æe najverovatnije ubrzo biti usvojen, biæe ka¾njivo i promovisanje nebezbednog pona¹anja u saobraæaju, ¹to znaèi da æe estradna zvezda koja izjavi da brzo vozi ili ne vezuje pojas, morati da plati od 100.000 do milion dinara.

- Statistika je pokazala da je u 80 odsto saobraæajnih nesreæa krivac ljudski faktor, ali novi zakon predviða i odgovornost za stanje na putevima ukoliko je uzroènik, na primer, udarna rupa. Firmi koja je zadu¾ena za brigu o putevima mo¾e biti odreðena kazna i do tri miliona dinara - ka¾e Vladimir Simid¾ija, saradnik Centra za bezbednost saobraæaja.

Na¹ sagovornik napominje da se nova zakonska re¹enja drastièno razlikuju od sada¹njih. On navodi da uèesnik koji se pravilno pona¹a u saobraæaju ima pravo da takav odnos tra¾i i od ostalih. Tako æe i policajac koji ukljuèi rotaciono svetlo bez povoda platiti kaznu od 6.000 do 25.000 dinara.

Novina su i vaspitne kazne, odnosno kazneni poeni, pa se tako lako mo¾e dogoditi da nesavestan vozaè za jedan dan izgubi dozvolu.

- Nova kaznena politika, koja æe se primenjivati posle usvajanja zakona o bezbednosti u saobraæaju, predviða novèane kazne sa vi¹im iznosima, ali i kaznene poene koji æe privremeno ili trajno eliminisati nesavesne vozaèe sa puteva, spreèiti bezobzirnu vo¾nju, i pomoæi u edukaciji i vaspitanju vozaèa. Na primer, prolazak kroz crveno svetlo pored novèane kazne donosi i ¹est kaznenih poena. Vozaè koji ima nula poena je savestan, od jedan do sedam nesavestan, od 8 do 13 rizièan, a od 14 do 17 nepodoban. Sa 18 poena dozvola se poni¹tava. Ako mu se tri puta na takav naèin poni¹ti dozvola, on nema pravo vi¹e da vozi niti da ponovo pola¾e, a ovaj test podrazumeva testiranje njegovog psiholo¹kog stanja - ka¾e Simid¾ija.

- Prekoraèenje brzine je najèe¹æi uzrok saobraæajnih nesreæa u Srbiji, a novi zakon o bezbednosti u saobraæaju, pored vi¹ih novèanih kazni za prebrzu vo¾nju, predviða i rigorozne kazne za „nasilnièku vo¾nju“. Ovaj termin do sada nije postojao, a oznaèava takozvani srpski rulet, trku po gradu i i¾ivljavanje vozaèa. Na primer, za prebrzu vo¾nju na Starom petrovaradinskom putu ili Ulicom Vojislava Iliæa u suprotnom smeru i sa uga¹enim svetlima, vozaèu sledi 18 kaznenih poena, automatski poni¹tavanje dozvole i 45-60 dana zatvora. Tek posle godinu dana ima pravo da ponovo pola¾e.

Novine su predviðene i u obuci, teoretskoj nastavi i nastavi prve pomoæi, a put do vozaèke dozvole biæe skuplji za 20 odsto. Polaganje vozaèkog ispita biæe drugaèije i du¾e. Kategorizacija æe takoðe biti drugaèija i detaljnija. Pored polaganja za A kategoriju, biæe i A1 za motore do 125 kubika, A2 do 35 kilovata, B1 za trotoèka¹e i èetvorocikle, C1 za kamione do ¹est tona, D1 za vozila za prevoz lica do 16 osoba.

Po reèima Vladimira Simid¾ije, kazne i represije nisu najva¾nije sredstvo kojim se mo¾e uticati na smanjenje broja poginulih, veæ prvenstvo daje preventivi i vaspitanju.

Koliko je bezbednost ljudi na srpskim putevima ugro¾ena najbolje pokazuje podatak da je samo u junu i julu u udesima bilo 170 ¾rtava.

Nevena Erac

--------------------------------------------------------------------------------
blic

Darker

Tako i treba... Sunce im bezobrazno!!! .grins. .grins.

cvjetic

kod nas u bosni je to vec stupilo na snagu,i nikakve razlike nema,samo cajkani trpaju vise love sebi u dzep,a pustaju isto kao prije!a najjace je to sto posle 11 navece ne mozes da vozis ako nemas 23 godine,ha,ha!!!!

yeca

Istina, istina!!! Moji su uvalili nekom Bosanèerosu pajkanu i dinare (nije se bunio) naravno u njegov d¾ep... za prema¹eno ogranièenje... poprilièno  :ziveli

vladimir

Kada bi za kr¹enje propisa bile mnooooogo veæe kazne i kad bi se vi¹e oduzimale dozvole za to, manje bi i bilo udesa.A i kada ne bi svaka ¹u¹a dobijala dozvolu, ne bi tek tako bilo svakakvih manijaka za volanom na putevima.U ©vajcarskoj je to mnogo lepo re¹eno:kazne za odredjene prekr¹aje povlaèe kazne u visini od pola plate!Tamo su jednostavno smirili manijake za volanom:samo su ih drastièno lupali po d¾epu.S tim ¹to su kod njih postavljene kamere du¾ svakog puta i ¹to, kad se napravi saobraæajni prekr¹aj, policajac i nema potrebe da interveni¹e.Samo ti nakon par dana dostave fotografiju gde si uslikan kako vozi¹ preko ogranièenja sa raèunom za kaznu koji iznosi pola tvoje plate...Pa prema¹i i sledeæi put ogranièenje. :wink:

Bred

Bred

Zakon o saobraæaju do kraja godine
Izvor: B92 
Beograd -- Na putevima Srbije od poèetka godine poginulo je 444 ljudi, a samo tokom juna i jula crni bilans iznosio je 170 nastradalih.

U letnjem periodu gotovo da nije bilo dana bez vesti o tragiènim udesima, u kojima su ginule i cele porodice. Broj saobraæajnih nesreæa je u porastu, ali sa vi¹e od 11 poginulih na 100.000 stanovnika Srbija i dalje spada u bezbednije zemlje.

Broj saobraæajnih nesreæa, u poslednja tri meseca, poveæan je u odnosu na isti period pro¹le godine, a u veæini sluèajeva do nesreæa je do¹lo ljudskom gre¹kom. "Drugim reèima, problem je u vozaèu: bilo da ne prilagodi brzinu, bilo da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, proðe na crveno ili neki slièan prekr¹aj", ka¾e Blagoje Miliniæ, naèelnik uprave saobraæajne policije.

Novi zakon o bezbednosti u saobraæaju, koji bi trebalo da bude izglasan do kraja godine, predviða brojne izmene i novine kako u edukaciji, tako i u ka¾njavanju onih koji se ne pridr¾avaju propisa u saobraæaju.

Adonis_Vernalis

Bojim se da ce sve biti po starom. Evo price od pre nekoliko dana... Vozim ja moga keca Ibarskom magistralom. Guzva, po definiciji. Od Beograda do Stepojevca (poznat kao rodno mesto Freda Astera) milim iza nekakve izandjale kamioncine i gutam oblake ljutoga dima. Kod Stepojevca ugrabim priliku da ga sisnem i, naravno, nagazim, da bi preticanje izveo brzo i bezbedno. Kad, ne lezi vraze: 100 metara dalje, iskace policajac iz neke uvale i mlatara rukama i signalnim uredjajima ko da su ga pcele izujedale. Maltene mi je skocio na kola. Naravno da me je zaustavio. Poturio mi radar pod nos i kaze: jel vidite sta ovde pise. Bar je persirao, ako nista drugo. Rekoh: vidim, pise 93,6 km/h i cisto se obradujem... Kec juri, bre... Naravno, objasnim mu motive zasto sam pregazio ogranicenje brzine. On cuti i klima glavom. Sve on to razume, ali... Nista, izadjem ja napolje, ponesem dokumenta, gotov da mu ih predam na cuvanje, jer je pominjao neko oduzimanje dozvole. Sreca u nesreci: moj malisan se tada probudio i poceo da se dere, jer se uplasio uniforme, guzve i ko zna cega jos... Policajcu od njegove dreke krenuse graske znoja niz celo. Tada je krenuo dijalog:

- Jel imate vi gotovinu?
- Pa imam nesto sto sam napabircio za put...
- Koliko imate?
- 1000 dinara...
- E ovako... Dajte vi meni lepo tih 1000 dinara, a ja cu da vas kaznim za to sto niste vezali pojas... i nikom nista :1

I lepo covek napisa potvrdu o placenoj mandatnoj kazni. Meni u novcaniku promaja. Dovidjenja, dovidjenja, srecan put, hvala lepo...

Jos smo se mi oprastali, kad neka zver od BMW-a uz riku motora, 50 metara dalje iz suprotnog smera, ne samo sto je preticala na raskrsnici, vec je probijala i zvucni zid, a mogla je da pocepa i neke putare koji su se tu nesto muvali i potkresivali granje... Mislite li da ga je i pogledao? Ma neee...

Masha

Izgleda da su im autici nase "Zastave" bas mili.

Coolgemini

Pa naravno...pre ce pljackati obicne skromne ljude,nego rokfelere sa besnim kolima.. :box.Pa to je normalno za nashu iskorumpiranu policiju...i zbog toga se uopshte ne cudim vishe :roll:

vladimir

Stvar je u tome da , samo kada bi unutrasnja kontrola u svim nasim institucijama ( ne samo policiji ) radila regularno i kaznjavala takve slucajeve , i to drakonskim kaznama ( primis 20 evrica, dobijes 6 meseci zatvora ) , ne bi ni bilo takvih slucajeva korumpcije.Tako je i u bolnicama, organima vlasti, skupstini...
Mada, secam se jedne anegdote kad smo vec kod Adonisove price o ( ne )zaustavljanju drymskih zveri.U junu 1999. godine sam bio na punktu za prihvat izbeglih sa Kosova na ulasku u moj grad.Sa nama ( ekipom iz Crvenog Krsta ) su bili i policajci radi eventualnog evidentiranja oruzja.Negde oko 3 ujutru, malo se rascisti guzva, nikog nema na putu, samo niotkuda prolece pored nas neka takva "drumska zver".Jedan od pandura, zavaljen u stolicu, polusmoreno rece :"Bas bi bio sevap zaustaviti ovog..." , a drugi ce mu na to:"A ti istrci ispred da mu mahnes palicom...", aludirajuci kako bi ga posle toga skupljali 100m dalje od tog mesta... :roll:
Resenje bi, po meni bilo samo "slikanje" u prekrsaju ( kao  u Svajcarskoj ) i "lupanje po usima" prekrsilaca.Samo, jos ce puno godina proci pre nego sto tako nesto zazivi kod nas. :confused:

Adonis_Vernalis

Pa, postoje foto-aparati te vrste i u Beogradu... Jedan je u Bulevaru AVNOJ-a, iza Merkatora ka Centru Sava, drugi je na pocetku bivseg Bulevara JNA (kako li se sada samo zove?), a treci je pri njegovom kraju. Navodno, rade... Ali, svaki pokazuje drugaciju brzinu. Ono sto je kod Merkatora 45 km/h, to je 30 km/h u Bulevaru JNA... na primer. Izem ti skalu...

pereca

U Bosni je uveden novi sistem kontrole. Policajci se voze ulicama u automobilima kaji su opremljeni uredjajima za merenje brzine i snimanje, a slika se trenutno prenosi u centralnu bazu. Tako da je kontrola vozaca ali i policajaca znatno poboljsana. Problem je sto je takvih vozila za sada malo, ali jednog dana..

vladimir

Bilo kako bilo, nije stvar samo u policiji, vec i u kulturi vozaca na putevima.Ne smem ni da pomislim koliko ljudi je dobilo dozvolu "preko veze" i koliko njih se stvarno razumeju u voznju i saobracajne propise...

Masha

Mali off, ali izvinite. @Adonis: Bulevar JNA je sada Bulevar oslobodjenja  :wink: