Zasto je hidratacija vazna za zdravlje?

Started by Bred, 31-05-2013, 18:58:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: www.europeanhydrationinstitute.org   

Nadoknađivanje izgubljene vode i soli u organizmu je od suštinskog značaja za održavanje odgovarajuće hidratacije i dobrog zdravlja.

Voda se može nadoknaditi kroz hranu i napitke. Izračunato je da od ukupnog unosa vode, 20 do 30 odsto potiče od hrane a 70 do 80 odsto od napitaka, ali ovi procenti mogu znatno da variraju, u zavisnosti od ishrane.

Obična voda je značajan izvor unosa tečnosti kod mnogih ljudi, ali brojni napici kao što su sokovi, mleko, gazirani napici, kafa i čaj sadrže 85 odsto vode i takođe su važan izvor vode. Pokazalo se da je raznovrsnost izvora, boja i ukusa napitaka jednako važna kao raznovrsna hrana u ishrani. Raznovrsnost podstiče veći nivo unosa i hrane i napitaka. Na primer, u jednoj studiji o unosu tečnosti kod osoba koje trče na pokretnoj traci, pokazalo se da je raznovrsnost napitaka dovela do toga da učesnici piju do 50 odsto više tečnosti nego da je dostupna bila samo voda.

Brojni su razlozi zašto raznovrsnost dovodi do većeg unosa, a među njima su prijatan ukus napitaka u poređenju sa običnom vodom, i zato mnogi ljudi odlučuju da pored obične vode konzumiraju i druge napitke.

nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/prevencija.php?yyyy=2013&mm=05&nav_id=717283