Музикотерапија

Started by zoe, 25-10-2006, 11:30:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zoe

Muzikoterapija je psihoterapijska tehnika koju primenjuje edukovani muzikoterapeut, a u dijagnostièke i terapijse svrhe koristi zvuk, koji mo¾e, ali i ne mora biti muzika.


Muzikoterapija se mo¾e primenjivati kod zdravih u cilju psiho profilase, poveæanja kreativnosti, te intenzivnijeg psiholo¹kog i duhovnog razvoja.


Slu¹anje muzike u dokolici, u okviru radneokupacione terapije ili kao ambijentalne muzike u bolnicama, ordinaciji i èekaonicama nije muzikoterapija.


MUZIKOTERAPEUTSKE TEHNIKE

Tehnike receptivne muzikoterapije / gde pacijent /klijent ili (grupa) slu¹a odabrani (testirani) muzicki izvod koji poma¾e da se postigne ¾eljeni psiholo¹ki efekat (analitièko slu¹anje muzike – metod voðenih fantazija, art-muzikoterapija i druge).

Tehnike aktivne muzikoterapije/ kada terapeut i pacijent (klijent) ili grupa ostvaruju komunikaciju pomoæu glasa ili instrumenta u sluèajevima gde je drugi naèin komunikacije ote¾an ili onemoguæen. (integrativna muzikoterapija i druge).

U PSIHIJATRIJI muzikoterapija se koristi kod

• fobija i anksioznih poremeæaja;
• depresivnih poremeæaja;
• opsesivno – kompulzivnih poremeæaja;
• somatoformnih i psihosomatskih poremeæaja;
• konverzivnih i disocijativnih poremeæaja;
• poremeæaja liènosti i granicnih poremeæaja;
• akutnih i hronicènih psihotiènih poremeæaja;
• kriznih stanja, poremeæaja prilagoðavanja i postraumatski poremeæaja;
• seksualnih poremeæaja;
• demencija i drugih poremeæaja kod starih psihoorganskih poremeæaja:
• alkoholizma, narkomanije i drugih poremeæaja zavisnosti.



MUZIKOTERAPIJA kod razvojnih poremeæaja i psiholo¹kih problema kod adolescenata.


MUZIKOTERAPIJA U DEFEKTOLOGIJI
U rehabilitaciji cerebralne paralize, slepih, gluvih, autistiènih, pervazivnih, oligofrenih, poremeæaja glasa i govora.


MUZIKOTERAPIJA U DRUGIM GRANAMA MEDICINE


• neurologiji;
• onkologiji;
• anesteziologiji;
• ginekologiji i aku¹erstvu;
• pedijatriji;
• internoj medicini;
• dermatovenerologiji;
• otorinolaringologiji;
• fizijatriji i rehabilitaciji;
• sportskoj medicini;
• higijeni i socijalnoj medicini;
• odontostomatologiji.


GDE MO®ETE NAÆI MUZIKOTERAPEUTE?

Institut za psihijatriju, KCS, Beograd,
ul. Pasterova 2
11000 Beograd

http://www.google.co.yu/

zoe

#1
LEÈENJE MUZIKOM U PSIHIJATRIJI
Tonovi - melem za du¹u
Svako od nas poseduje vlastiti zvuèni identitet, a uspe¹nost terapije podrazumeva usklaðenost mentalnog ritma pacijenta sa ritmom muzike

Koliko muzika mo¾e da deluje smirujuæe svi smo imali prilike da se uverimo, ali da se ona koristi u psihijatriji i za leèenje - malo je poznato. Bar na na¹im prostorima, jer je muzikoterapija kod nas uvedena tek 1993. godine, a za sada se primenjuje samo u dve ustanove, u Institutu za psihijatriju Klinièkog centra Srbije i Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Beogradu.
Muzikoterapija je psihijatrijska tehnika i znatno se razlikuje od obiènog slu¹anja muzike. Uticaj muzike je svakako blagotvoran i preporuèljiv, ali muzikoterapija nije samo puko slu¹anje muzike, sviranja ili pevanja. Ova terapija podrazumeva vi¹e elemenata: odreðenu prostoriju, prisustvo edukovanog terapeuta, jasno postavljen i definisan problem kod pacijenta, odreðenu tehniku koja se primenjuje u seansi.
Sve ostalo nije muzikoterapija, veæ dokolica, ka¾e predsednica Jugoslovenskog udru¾enja za muzikoterapiju dr Ranka Raduloviæ. Ova tehnika mo¾e se primeniti kod svih vrsta psihijatrijskih poremeæaja, fobija, psihoza, kod poremeæaja liènosti, seksualnih poremeæaja... a seansa mo¾e biti grupna ili individualna.
U osnovi muzikoterapije je teorija zvuènog identiteta. Svako od nas ima svoj zvuèni identitet, bez obzira na pol i starost. Za svakog pojedinca taj identitet je specifièan i karakteristièan. Da bi seansa muzikoterapijom bila uspe¹na, mora se mentalni ritam pacijenta "pogoditi" s ritmom muzike koja se primenjuje u terapiji. Prvi zvuci koje usvajamo su oni iz majèine utrobe, kao ¹to su ritam srca, rad creva, disanje i oni su uglavnom u pentatonskoj skali, dakle onoj koja sadr¾i pet tonova. Interesantno je da su i sve uspavanke na svetu upravo u ovoj skali, ¹to znaèi da su to tonovi koji smiruju i vraæaju oseæaj sigurnosti i za¹tiæenosti.
Jedan od metoda u muzikoterapiji je i metod voðenih fantazija. Slu¹ajuæi muziku, pacijent poku¹ava da zamisli kojoj ¾ivotnoj situaciji odgovara ta muzika i kroz takvu vrstu fantazija oslobaða se napetosti i agresije. Metod aktivne muzikoterapije podrazumeva komunikaciju s pacijentom putem glasa ili instrumenta. Ova tehnika je dala izvanredne rezultate u uspostavljanju kontakta s pacijentima kod kojih je verbalna komunikacija ote¾ana ili onemoguæena, kao na primer kod autistiènih osoba. Pokazalo se da je ovom metodom znatno pobolj¹an emocionalni kapacitet takvih pacijenata, da oni sebe i druge do¾ivljavaju mnogo kvalitetnije.
I kod dece s cerebralnom paralizom dokazano je da muzikoterapija utièe na razvoj psihomotorike, sluha, koncentracije, socijalnih ve¹tina, prilagodljivosti... Ova metoda se mo¾e primenjivati i kod zdrave dece. J. B.

www.dnevnik.co.yu (http://www.dnevnik.co.yu)

zoe

#2
Muzikoterapija u trudnoæi

Vibracije zvuka deluju na sve procese u mozgu, i time direktno utièu na kognitivne (saznajne), emocionalne i telesne funkcije, ¹to muziku svrstava u delotvorno terapijsko sredstvo. Nauèna istra¾ivanja su dokazala da zvuk utièe na æelije i organe, a samim tim deluje na stanje svesti, harmonizaciju leve i desne strane mozga, krvni pritisak, cirkulaciju, disanje i druge procese koji se odvijaju u telu.


U mnogim zemljama postoje specijalizovani muzikoterapijski programi namenjeni trudnicama i njihovim partnerima. Oni se koriste nizom muzikoterapeutskih metoda koje se sprovode na individualnim i grupnim seansama.

Prednosti su brojne - od biolo¹kih (delovanje na disanje i krvni pritisak), pa do sociolo¹kih (stvaranje oseæaja zajedni¹tva kod trudnice i medicinskog osoblja).

Da bi muzikoterapija bila efikasna, nije potrebno da trudnica ima muzièko obrazovanje ili talenat. Ova vrsta terapije doprinosi ugodnijoj i zdravijoj trudnoæi. Ona deluje na probavni sistem, krvni pritisak, cirkulaciju, mi¹iæe, poma¾e kod stresa, postizanja opu¹tenosti i ubla¾avanja depresivnih stanja. To je veoma va¾no, s obzirom da se zna kako stres mo¾e negativno da utièe na tok trudnoæe i uzrokuje komplikacije, a nedavno je otkriveno da trudnice koje su du¾i vremenski period bile depresivne, raðaju decu sklonu depresivnim stanjima.

I bebe slu¹aju muziku

Terapija muzikom poma¾e u zbli¾avanju sa bebom. Sluh je prvo èulo koje se razvija kod neroðenih beba, i one èesto (udarcima „iznutra“) i same pokazuju koja im se muzika sviða, a koja ih iritira. Takoðe, pevanje trudnice deluje smirujuæe na bebu. Dokazano je da neroðena deca pamte zvuke koje su slu¹ala dok su bila u maminom stomaku, i da ih nakon roðenja prepoznaju i rado slu¹aju.

Poroðaj uz muziku

Skoro da nema trudnice koja se ne pla¹i poroðaja i bola. Pomoæu vizualizacija voðenih muzikom, ¾ene mogu da se re¹e predrasuda o poroðaju koje su najèe¹æe posledica na¹e kulture i vaspitanja (poroðaj = bol).

Istra¾ivanja su pokazala da su trudnice koje su pro¹le kroz ovaj  program pozitivnije do¾ivele svoj poroðaj, ¹to je sjajan poèetak majèinstva. Muzikoterapija èini poroðaj manje bolnim na razne naèine: muzièke i vibroakustiène tehnike direktno deluju na smanjenje oseæaja bola, a posebno odabrana muzika ima smirujuæe dejstvo, èime se elimini¹u napetost i stres. Vibracije zvuka direktno utièu na puls i aktivnost mi¹iæa, ¹to takoðe umanjuje bol. Na pripremama za poroðaj, buduæe mame uz odreðene muzièke elemente stièu uslovne reflekse za duboko opu¹tanje. Èesto se za vreme razlièitih faza poroðaja pu¹ta muzika odreðenog tempa, koja porodiljama poma¾e da di¹u u skladu sa ritmom kontrakcija. Muzika poma¾e i kod uspostavljanja pravilnog ritma disanja i podstièe luèenje endorfina.

Muzièke seanse za celu porodicu

Uz muziku je moguæe pripremiti starije dete za dolazak prinove, a neki muzikoterapeuti odr¾avaju i muzièke seanse za celu porodicu. Muzikoterapija se primenjuje i u periodu dok majka doji, kako bi bila ¹to opu¹tenija - da se na pravi naèin relaksira i prikupi energiju za nove obaveze. Koristi se i u neonatalnoj nezi, poma¾e stimulisanje beba i razvoju raznih sposobnosti. I, najzad, nakon roðenja bebe slu¾i za zbli¾avanje cele porodice.

Ova nova metoda se veæ primenjuje u svetu, a sprovode je posebno obuèeni muzikoterapeuti koji u zavisnosti od osobe i situacije biraju vrstu muzike i naèin na koji æe se terapija sprovesti - individualno ili u grupi, pasivno ili uz pokrete, ples i sl.

Na na¹em tr¾i¹tu se prodaju CD-ovi sa tzv. antistres muzikom koja sadr¾i i zvuke prirode (vode, ¹ume) i koja deluje opu¹tajuæe na organizam. S obzirom da nema ni nagove¹taja da æe se muzikoterapija uskoro pojaviti i kod nas, mi vam preporuèujemo da se opu¹tate uz muziku koja prija va¹em uhu i odgovara va¹em raspolo¾enju.

Dragana Aleksiæ, èasopis Trudnoæa
Izvor: èasopisi Trudnoæa i MAMA

zoe

    
Muzikoterapija: klasièna i ambijetalna muzika u na¹im apotekama
Vitamini za du¹u
Zvuci okeana u kupatilu, Vivaldi leèi depresiju


Imate lo¹e varenje, patite od nesanice, boli vas glava ili ste tu¾ni? Lek æete naæi, naravno, u apoteci, ali umesto pilule, kupiæete disk sa muzikom Mocarta, Vivaldija, ©opena ili sa nekom drugom muzikom, koja æe vam doèarati, recimo, zvuke okeana ili muzike iz prirode.

Verujuæi u muzikoterapiju, koja je postala nova grana medicine, domaæi distributer lekova "Primaks" poèeo je da prodaje muzièka CD izdanja u apotekama i supermarketima - kao prirodnu zamenu za sedative.

Direktor "Primaksa" dr Damir Isakoviæ ka¾e da æe "Primaks", u saradnji s kompanijom "D¾oan Rekords - Jugoslavija", ponuditi tr¾i¹tu oko 1.000 naslova, prete¾no klasiène muzike, ukljuèujuæi i dvadesetak kompakt diskova koji spadaju u "program leèenja muzikom".

I u bolnicama. "U mnogim zemljama sveta mo¾ete da uðete u apoteku i da kupite Mocarta, kompakt diskove s relaksirajuæim zvucima iz prirode, specijalni program za trudnice, izbor muzike koja deluje protiv stresa i nesanice, a mnoge bolnice primenjuju muziku kao dodatnu terapiju", ka¾e dr Isakoviæ.

Prema njegovim reèima, kompakt diskovi "D¾oan Rekords - Jugoslavija" mogu da se kupe u apotekama, kao i u supermarketima "Maksi diskonta", "Rodiæa" i "Pekabete" i njihova prodaja je deset puta veæa nego ¹to je bilo oèekivano. Inaèe, "Primaks" je bolnici "Sveti Sava" poklonio kompakt diskove s muzikom koja "opu¹ta i smiruje", a lekari dobro znaju da muzika utièe na psihu i mo¾e da bude dodatna terapija za br¾i oporavak pacijenata.

Muzikoterapija. Od nastanka ljudskog roda muzika uveseljava, umiruje i dovodi do uzvi¹ene meditacije. Stari Egipæani su koristili isti hijeroglif za muziku i u¾ivanje, a u ¹estom veku pre Hrista, grèki lekar i filozof Pitagora prepisivao je muziku kao lek.

Muzika deluje na na¹a najdublja oseæanja, tako ¹to suptilne i pozitivne vibracije usmerava ka uspostavljanju psihièke ravnote¾e i stvaranju oseæaja zadovoljstva i radosti ¾ivljenja. Muzika deluje i na nesanicu, ubla¾ava bolove, sni¾ava krvni pritisak, umiruje krvotok, otklanja stres i reguli¹e funkcije organa.

Pedijatri preporuèuju muziku trudnicama, a mo¾e se naæi disk ba¹ namenjen trudnicama. Jer, veæ posle 12. nedelje fetus razvija sluha pa muzika mo¾e ga smiri.

Za koga. Muzika smiruje, a li i podi¾e imunitet, pa je zovu u "vitaminom za du¹u". Proizvoðaè ovih diskova nudi "horoskopsku" muziku (za vatrene, vodene, vazdu¹ne, zemljane znake), za masa¾u, za meditaciju, za jaèanje samopouzdanja, za bolje varenje…

http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2002/11/12/srpski/SV02111102.shtml

zoe

Види ти ово?! Ова тема још увек негде постоји...  А баш је читана, нема шта! :>
Но, зар баш никога не занима?

Давно још некад чух да слушање Моцарта у пренаталном периоду може да утиче на повећање коефицијента интелигенције. :a

А изгледа да је овај (алтернативни) вид лечења пронашао место и у озбиљним институцијама...

QuoteGDE MO®ETE NAÆI MUZIKOTERAPEUTE?

Institut za psihijatriju, KCS, Beograd,
ul. Pasterova 2
11000 Beograd


pig_am_am

ja volim klasicnu muziku a i moje biljke. sve bujaju. jednog dana ce me progutati.

trle

Super je muzikoterapija! ja sam se raspitivao o tome, ali kosta to...
Odlicna su i predavanja i sam rad, ali za samo "skolovanje" mora da se odvoji izvesna suma!