Da li je neandertalac predak èoveka

Started by Bred, 16-11-2006, 12:33:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta
Njujork -- Nauènici izdvojili DNK iz kosti neandertalca od pre 38.000 godina koji ukazuju da je veoma dalek srodnik savremenog èoveka.

Analize pokazuju da se neandertalac veoma retko, ili gotovo nikada, nije ukr¹tao sa na¹im direktnim precima i da je do razdvajanja izmeðu modernog èoveka i neandertalca od zajednièkog pretka do¹lo pre najmanje 370.000 godina, a mo¾da èak i pre 500.000 godina.

"Nema nikakvih dokaza o me¹anju pretka savremenog èoveka i neandertalca najmanje 30.000-40.000 godina u Evropi. Ne iskljuèujemo tu moguænost, ali nema nikakvih dokaza", izjavio je Edvard Rubin iz amerièkog Ministarstva za energiju koji je vodio jedno od ista¾ivanja.

Pronaðeni dokazi koji su objavljeni u magazinu "Priroda i nauka" su u suprotnosti sa ranijim mi¹ljenjima, kao i sa jednim istra¾ivanjem obavljenim ranije ovog meseca prema kojem se do¹lo do zakljuèka da su ljudi mo¾da nasledili mo¾dane gene od neandertalca.

Do otkriæa da se neandertalac nije ukr¹tao sa pretkom savremenog èoveka najmanje 30.000 godina do¹la su dva nauèna tima, amerièki i nemaèki koristeæi dve razlièite metode.

Amerièki tim je izdvojio delove DNK neandertalca, dok je nemaèki tim koristio metodu kojom se izdvajaju znatno veæi delovi DNK.

"Mislim da æe neki podaci koristiti kao DNK vremenska ma¹ina koja æe nam pomoæi da saznamo o biologiji i nekim aspektima do kojih ranije nismo uspeli da doðemo iz njihovih kostiju i ogranièenog broja rukotvorina", rekao je Rubin.

Neandertalac i predak savremenog èoveka vode zajednièko poreklo od homo erektusa koji je napustio Afriku i nastanio sve kontinente pre oko 1,5 miliona godina.

b92