Bolonjci su (opet) zadovoljni!!!

Started by hulio_salinas, 17-11-2006, 06:38:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

hulio_salinas

***M^i^M^a ovo je veoma veoma bitna informacija. Eto jednog argumenta! I to vrlo vrlo dobrog. Koliko god fakultet bio specifican u tom pogledu, ne vidim razlog za slanje prve generacije Bolonjaca u penziju!!!
Mnogo znaci ako je neko vec isterao svoje do kraja. Pa sami znate kako je bilo sa uvodjenjem novog programa. Na jedvite jade se to uvelo... Ucimo na tudjim primerima.

trinity

Nemojte da gledate proslu godinu zakon se primenjuje od ove godine i to je amin
Hulio mnogo gresis, do sada smo razgovarali  mnogo puta u vezi bolonje sa mnogim profesorima i svi su nas pitali da li su brucosi kontaktirali studente mentore posto njih mahom nisu... Sve ih interesuje na sta se zale
Studentski parlament ce spremiti izvestaj o bolonji a za to nam trebate vi, ti i pipi ste jedini koji su mi nesto rekli, a zamisli sta bi bilo kada bi mi mogli da kazemo da se 325 brucosa zali na to, to i to i jos to mozes i da dokazes jer su se zalili svojim studentima mentorima kao i profesorima mentorima
Sve bi bilo mnogo drugacije...

hulio_salinas

***trinity cekaj, cekaj. Shvatas li ti da mi do sada nismo imali nekih zamerki? Mislis da smo mi znali da ce ovako biti? Cim se javio problem svi su poceli da pricaju o tome. Taj problem nam nije bio poznat od samog pocetka oktobra. Ko je tada razmisljao o ispitima? Svi smo bili ubedjeni da ce ovo biti olaksan program, pa nismo osetili potrebu za zaljenjem. Kako je vreme odmicalo, postajali smo svesni da nije to to. Nesto se debelo razlikuje od zamisljenog! A to nesto je SVE! Kada smo culi 14 ispita u prvoj godini, odmah smo prokomentarisali: "Ali olaksan je program, zar ne?"
Prihvatam krivicu za nejavljanje mentorima, ali ti prihvati ovo sto ti govorim.

trinity

MA prihvatam ja to, mi i radimo non stop na tome ali ne mogu ja da znam da vama nije smanjen program sem ako mi vi to ne kazete, a to je najlakse preko mentora mi imamo nasu listu na kojoj se sve komentarise oko brucosa i svi mentori su clanovi
Vec u ponedeljak cu da idem kod Branislave oko ovoga, a ti aktiviraj brucose, ok?

zoe

Искрено, од самог почетка сам била скептична како ће то све да изгледа... Не знам колико је добро решење предлог да сваки студент оде код свог професора ментора и појединачно изложи проблем. То кажем зато што мислим да ће студентима недостајати одважности (ипак су на факсу тек непуна 2 месеца), а ако не одважности, мислим да ће већина размишљати "нека каже то неко други".

Можда би боље било спровести анкету међу бруцошима са тачно одређеним питањима, или им дати празан папир са обавезом да напишу све што их тишти. На тај начин би се брже сакупиле информације.

trinity

Ja pricam o studentima mentorima, a profesori mentori ce ih nakon toga sami pitati u cemu je problem verujte mi

hulio_salinas

***trinity, nema problema. U nedelju, na kolokvijumu, ce sa situacijom biti upoznate dve trecine brucosa. Prenecu prvoj i drugoj grupi koje rade matematiku. ***Pipi moze reci trecoj grupi, jer (ako se ne varam) ona je u toj trecoj.

***zoe slazem se sa tobom da ce tesko svi otrcati mentorima. Ja mislim da je najbolje naci predstavnike prve godine, koji ce kao manja grupa bolje delovati!

Za pocetak neka se svi jave mentorima (i jednim i drugim) i neka izloze problem. Sledeci korak je biranje predstavnika!

Pedja

Прочитајте лепо овај пост!

Као прво нико од старијих колега није радио по овом принципу као што ни ми нисмо по старијем програму тако да не можемо да причамо шта је лакше.

1. Када само упоредите број испита па ма колико они били лаки и издељени опет је много
2. И када би тако било било би лакше али не,неки професори нам дају  шансу да полажемо из делова али ста нам то вреди када неки од њих тражи све то поново на завршном.
3. Значи оно сто су старије године радиле 1 тј,полагале испит одједном ми полажемо из више пута један исти предмет и то све зависи од професора до професора тј,како он одлучи ,да ли ће се градиво путем колоквијума смањити или понављати све то на испиту!
4. Ми смо један од факултета код ког постоје 2 испита у новембру

Где је овде олакшица?
То што је градиво издељено то јесте у реду и олакшица али када би се давањем тих делова ослобађало делова испита а не да се на испиту све мора поново!

trinity

Pedja ali to tako i treba da bude ono sto ste jednom polozili ne trebate ponovo
Tako je sve zamisljeno, ali opet napominjem pricajte sa svojim mentorima jer oni su ti koji ce vase probleme proslediti tamo gde treba

whatever

Mislim da bi sve bilo mnogo lak¹e da se predmet ne zavr¹i u sredu a da ispit bude u sledeæi utorak odn. nedelju (kolokvijum). Da ne spominjem ¹to svaki put kada se spomene bilo kakva moguænost nekog kompromisa (tipa: - da li mo¾ete da nam ne date na kolokvijumu tip jednaèine koji ste nam pokazali u petak na kolokvijumu u nedelju (?!?!) - ne mo¾emo, nije to do nas, ¾alite se administraciji, ni ja ni profesorka nismo hteli da predmet traje 7 nedelja...) dobijemo taj ustaljeni odgovor, nije do njih, ni njima se ne svidja, talk to administracija. Dakle, sve mi to miri¹e na ''reformo zaobidji me...'' ophodjenje gde se vi¹e trudi da se nametne kako ta reforma nije dobra, nego ¹to postoje realni poku¹aji da se iz date situacije izvuèe najbolje.

Odmah da se ogradim, nije tako iz svih predmeta, neki su se veoma lepo sna¹li i ne kukaju, moja ogorèenost je prvenstveno skoncentrisana na matematiku (mo¾da mi blizina predstojeæeg ispita muti objektivnost), ali se samo pla¹im da to ne bude princip na vi¹e od jednog predmeta. Dakle, reforme nema bez saradnje profesora.

I uop¹te mi se ne svidja to ¹to je nama zapalo da smo experimentalna generacija, i jo¹ vi¹e me nerviraju komentari starijih kolega koji se mogu èuti usput kao npr. ''Aaa, boli njih uvo, oni su po Bolonji...''. Daleko od toga da je vama bilo lako, ali ne igramo se ni mi ¹kolice... Sla¾em se da treba da pomognemo sledeæoj generaciji da njihova prva godina bude bolja, ali ujedno mislim da lo¹a iskustva sa ove treba imati u vidu i za na¹e buduæe godine...

mullala

Bologna je jedna dobra stvar, kad radi :)
Hulio, ako slucajno naidjes na moje brucose

(mozda ih sad poznajes, na samom pocetku je bilo manje verovatno)

reci im da mi se jave na telefon koji je na onom papiricu koji su dobile...
Na zalost, imala sam nekih problema sa mailom pa taj koji sam dala nije vise u funkciji.
Ili im prenesi moj drugi mail (smem li javno?) [email protected]

Devojke su :
Petkoviæ Maja
Baraliæ Katarina
Kuzmanoviæ Ivana

Bilo bi mi jezivo krivo da su one, zapravo, htele da me kontaktiraju, a da nisu uspele jer je mail ne-validan...

Sto se tezine studiranja tice, mislim da je potpuno besmisleno uvoditi reforme sa jedne, a drzati se svoje stare price sa druge strane.
Na zalost, to vi brucosi ne mozete da menjate, mozete samo da kontaktirate nekog ko moze.
Mislim da to ni mi ne mozemo da menjamo, ali i mi mozemo da sirimo dalje...
Nece shvatiti previse kasno, nemojte se brinuti da ce vam "propasti" godina.
Bar sam ja optimista :hm
Mislim da nece dozvoliti da vas reforma zezne, jer ce to znaciti da su oni nesposobni a ne vi.
Samo ucite...
Uh, znam koliko to strashno zvuci...  :][

Bojana 153

Na FON-u su pre desetak dana istakli da im je potrebno 7/11 za uslov. Zasto samo mi nemamo uslov??? Preveliko je opterecenje, uzasno malo vremena, i previse gradiva.

Pedja

Quote from: trinity on 17-11-2006, 17:10:01
Pedja ali to tako i treba da bude ono sto ste jednom polozili ne trebate ponovo
Tako je sve zamisljeno, ali opet napominjem pricajte sa svojim mentorima jer oni su ti koji ce vase probleme proslediti tamo gde treba

To i ja kazem ali opet napominjem da profesori imaju pravo da naprave izuzetak i da traze sve to ponovo na ispitu tako da smo mi samim tim na gubitku.Zar ne?

stef

Nema sanse, ispiti su uslovljeni jedni drugima.

pipi_duga_carapa

ja licno mislim da se problem nece resiti smanjenjem uslova - jer smanjenjem uslova, ta 2 predmeta se prenose u sledecu godinu, samim tim sledece godine imamo 10 + ta 2 ispita, ili 8+2+2(za prenos) ... i tako svake godine ... a time nista posebno ne dobijamo ... tj smisljeno je da po bolonji cistimo celu godinu, da nas u sledecoj godini stari ispiti ne bi 'sputavali' ... jer mnogo ljudi okine godinu zbog starih predmeta ...

sto se tice javljanja mentorima ... ja licno ne znam ni sta bih im rekla ... tj nemam sta da im kazem ... mislim - ja ne znam koliko nam je gradivo skraceno, jer nemam koga da pitam ~ samo sta cujem od drugih ... da se zalim da mi je tesko ili da ne dizem glavu od knjige (?) ili da je preobimno - nicemu ne vodi ... tako da ja ni ne znam sta bih im ja rekla ... ? mislim da je problem u tome sto ja nisam navikla na taj vid komunikacije ;p

to 'olaksavanje sa 14 predmeta' nije jedino slucaj na nasem fakultetu ... na vecini fakuteta sa uvodjenjem bolonje dolazi i povecenje broja predmeta u istoj meri kao i kod nas ...

slazem se sa zoe - ta anketa nije losa ideja ... tako bi 'naterali' sve da kazu ... a mozda bi bilo bolje forma sa pitanjima, jer neki ljudi ne bi znali sta da napisu na prazan papir (npr ja;p)

@ hulio - ok ... prenecu - ako budem uspela ...

a da ... ja sam cula nesto kao da mogu ispiti da se prenesu u sledecu godinu, ali da onda moras da ih placas, a ta suma svakako nije mala ... to mi rece jedna drugarica ?

(i asistentkinja iz hemije nam je rekla da ako propustimo neke vezbe i ne nadoknadimo ih te iste nedelje, da onda moramo da placamo da bi ih nadokadili ... a koliko sam razumela to je sada uvedeno? znam da ovo nema veze sa bolonjom, ali mi palo na pamet (8 )

mada ja nemam nikakav zakljucak iz svega ovog mog napisanog .. smatram da sve ovo nije nikakvo iznenadjenje ... ne u smislu da nas fakultet nije hteo da prihvati bolonju, nego jednostavno da nije ... i nisam sigurna da ikako moze ista da se promeni ...
i sta treba da se promeni?
~ obimnost gradiva - to je za nas sada kasno, mozda moze od sledece godine
~ broj predmeta - ne moze
~ uslov - rekoh da smatram da ne vodi nicemu posebno ...
ne znam sta zelimo da promenimo ...
svakako da ja zelim da promenimo nesto, da nam se nekako olaksa ovo studiranje kao sto je planirano - ali recite cime mislite da to promenimo? ?: ):

mozemo mi do sutra da se zalimo, da se nadje 1001 stvar, mogli su i stariji studenti da se zale na stari program ... treba da pronadjemo ono sto mozemo da promenimo ...

evo ja se sad setih jedne prituzbe koju je moguce resiti - a tice se kacenja predavanja na internet, to apsolutno niko ne radi (bar od profesora koji nam trenutno drze predavanja) ... mada ovo nema veze bas sa zaljenjem ostalih ljudi, ali moze dati neke olaksice ...

zakljucak: ne znam ...